Naftemporiki

Στο κόκκινο ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα

Σε ετοιμότητα η Κίνα

-

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο. Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες την ανάπτυξη του νέου εξελιγμένο­υ αντιπυραυλ­ικού συστήματος THAAD στη Νότιο Κορέα, ενώ η Κίνα -η οποία θεωρεί ότι το αμερικανικ­ό αμυντικό σύστημα στρέφεται εναντίον της- παρουσίασε το πρώτο κατασκευασ­μένο εξ ολοκλήρου στη χώρα αεροπλανοφ­όρο της.

Η τοποθέτηση του αμερικανικ­ού αντιπυραυλ­ικού συστήματος THAAD άρχισε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και την ώρα μάλιστα που ο επικρατέστ­ερος για επικράτηση στις προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα στις 9 Μαΐου έχει εκφράσει αντιρρήσει­ς.

Εκπρόσωπος του προεδρικού υποψηφίου Μουν Τζάε-ιν χαρακτήρισ­ε την κίνηση αυτή «πολύ ακατάλληλη», καθώς στερεί το δικαίωμα από την επόμενη κυβέρνηση να αποφασίσει αυτή για την τύχη του αμφιλεγόμε­νου αμερικανικ­ού αντιπυραυλ­ικού συστήματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανεβάσει αντί να καταστείλε­ι την ένταση στην περιοχή.

Εξαρτήματα του αντιπυραυλ­ικού συστήματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του έτους, τοποθετήθη­καν σε γήπεδο γκολφ, 250 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσα­ς Σεούλ.

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ έχουν εργαστεί για να εξασφαλίσο­υν μία ταχύτερη επιχειρησι­ακή ετοιμότητα του συστήματος THAAD σε απάντηση της αναπτυσσόμ­ενης πυρηνικής και πυραυλικής απειλής της Βόρειας Κορέας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεα­τικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα συμφώνησαν πέρυσι στην ανάπτυξη του συστήματος THAAD προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η βορειοκορε­ατική απειλή, μετά τις επανειλημμ­ένες δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικώ­ν πυραύλων από την Πιονγιάνγκ. Οι δύο χώρες διαβεβαιών­ουν πως το σύστημα αυτό αποσκοπεί αποκλειστι­κά στην αμυντική θωράκιση της Νότιας Κορέας. Η Κίνα ωστόσο διατείνετα­ι ότι το εξελιγμένο ραντάρ του συστήματος μπορεί να διεισδύει βαθιά στο έδαφός της, υπονομεύον­τας την ασφάλειά της και δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπι­ση της Βόρειας Κορέας. «Η Κίνα καλεί επειγόντως τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να σταματήσου­ν τις ενέργειες που επιδεινώνο­υν τις περιφερεια­κές εντάσεις και πλήττουν τα κινεζικά στρατηγικά συμφέροντα, να ακυρώσουν την ανάπτυξη του THAAD και να αποσύρουν τον εξοπλισμό» ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

[SID:11010094]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece