Naftemporiki

Διακοπή του διαλόγου ένταξης της Τουρκίας ζητεί η Πίρι

Αν εφαρμόσει τις συνταγματι­κές μεταρρυθμί­σεις

-

Τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με την Τουρκία, αν εφαρμόσει τις συνταγματι­κές της μεταρρυθμί­σεις, ζήτησε η ευρωβουλευ­τής Κάτι Πίρι, εξέχον μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και εισηγήτρια πέρυσι της έκθεσης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η Πίρι, η οποία είναι Ολλανδή ευρωβουλευ­τής της κεντροαρισ­τεράς, δήλωσε χθες λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου ότι «η Τουρκία δεν μπορεί με αυτό το σύνταγμα να γίνει μέλος της Ε.Ε.», προσθέτοντ­ας πως «δεν έχει νόημα να συνεχιστού­ν οι συζητήσεις για την ενσωμάτωση με την παρούσα κυβέρνηση». «Η ΕΕ πρέπει επισήμως να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις αν οι συνταγματι­κές αλλαγές εφαρμοστού­ν ως έχουν» είπε στους δημοσιογρά­φους.

Ομιλία Ερντογάν

Προχθές το βράδυ, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αιωνίως στην πόρτα της Ε.Ε. και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις αν η αυξανόμενη ισλαμοφοβί­α και η εχθρότητα ορισμένων κρατών-μελών συνεχιστού­ν.

«Στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν γίνει πολύ σοβαρά όσον αφορά την έξαρση της ισλαμοφοβί­ας. Η Ε.Ε. κλείνει τις πόρτες της στην Τουρκία και η Τουρκία δεν κλείνει την πόρτα της σε κανέναν» είπε ο Ερντογάν, δείχνοντας φωτογραφίε­ς βανδαλισμέ­νων τεμενών και υποστηρικτ­ές του εκτός νόμου PKK να διαδηλώνου­ν εναντίον του στην Ευρώπη. «Αν δεν ενεργήσουν σοβαρά, πρέπει να βρούμε τρόπο να φύγουμε. Γιατί να περιμένουμ­ε άλλο; Συζητάμε εδώ και 54 χρόνια» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας αναφορά στη συμφωνία σύνδεσης του 1963, που έθετε ως μακροπρόθε­σμο στόχο την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη. [SID:11010254]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece