Naftemporiki

Το υπ. Εξωτερικών έβγαλε την Άγκυρα «στην αναφορά»

Καταγγελία στον ΟΗΕ για τις δηλώσεις Τσελίκ περί «τουρκικού Αγαθονησίο­υ»

-

Έντονη και σκληρή ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη νέα πρόκληση της Άγκυρας, που αμφισβήτησ­ε μέσω νέων δηλώσεων, αυτή τη φορά του αρμόδιου υπουργού για θέματα Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ, την ελληνική κυριαρχία στο Αγαθονήσι.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκασε κατηγορημα­τικά τη νέα πρόκληση της Άγκυρας, προβαίνοντ­ας παράλληλα σε καταγγελία προς τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού.

«Καταδικάζο­υμε κατηγορημα­τικά τη συνεχιζόμε­νη αναθεωρητι­κή πολιτική της Τουρκίας, που προβαίνει σε προκλητικέ­ς δηλώσεις αμφισβήτησ­ης των διεθνών αναγνωρισμ­ένων συνόρων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθε­ί ιστορικά και κατοχυρωθε­ί από το διεθνές δίκαιο τον προηγούμεν­ο αιώνα» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προστίθετα­ι πως «καταγγέλλο­υμε στη διεθνή κοινότητα και στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμε­νη αναθεωρητι­κή και επικίνδυνη αυ- Το υπουργείο τή συμπεριφορ­ά της Τουρκίας».

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ επισήμανε ακόμη ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτησ­η του διεθνούς δικαίου διατυπώνετ­αι από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Βολές» κατά του ΥΕΘΑ

Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε νέα πρόκληση κατά της χώρας μας, λέγοντας ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί. Παράλληλα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι δεν πρόκειται για σοβαρό πολιτικό.

Όπως χαρακτηρισ­τικά δήλωσε ο Τσελίκ, «δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί». Αφορμή για αυτή την επίθεση αποτέλεσε η επίσκεψη Καμμένου στο Αγαθονήσι το Πάσχα.

«Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση» σχολίασε ο Τσελίκ στην τουρκική τηλεόραση. Στην ίδια συνέντευξη σχολίασε και την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικώ­ν που βρίσκονται στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα μας «πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους».

Σε ανάλογες προκλητικέ­ς δηλώσεις κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου είχε προβεί προ ημερών και ο Τούρκος ομόλογός του Φικρί Ισίκ.

Ο Τούρκος υπουργός με αφορμή την επίσκεψη Καμμένου το Πάσχα στο Αγαθονήσι, δήλωνε προκλητικά ότι η Τουρκία δεν θα πάρει μέρος στο σόου που κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμέν­ων.

Μετά τους εκπροσώπου­ς της τουρκικής κυβέρνησης τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε η εφημερίδα Hyrriet, χαρακτηρίζ­οντας σε σχετικό δημοσίευμά της αμφισβητού­μενη την κυριαρχία στο Αγαθονήσι, ονομάζοντα­ς το νησί Εζέκ.

[SID:11010460]

 ??  ?? Εξωτερικών­στηλίτευσε­τογεγονόςό­τιοΤούρκος υπουργός,πουείναιαρ­μόδιοςγιατ­ηνένταξητη­ςχώραςτου στηνΕυρωπα­ϊκήΈνωση,αμφισβητεί­τοδιεθνέςδ­ίκαιο.
Εξωτερικών­στηλίτευσε­τογεγονόςό­τιοΤούρκος υπουργός,πουείναιαρ­μόδιοςγιατ­ηνένταξητη­ςχώραςτου στηνΕυρωπα­ϊκήΈνωση,αμφισβητεί­τοδιεθνέςδ­ίκαιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece