Naftemporiki

Αποζημίωση στο Δημόσιο για πρόωρη απόταξη

Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ

-

Αποζημίωση ύψους 53.678,67 ευρώ υποχρεούτα­ι να καταβάλει υπέρ του Δημοσίου πυραγός που αποχώρησε από το Πυροσβεστι­κό Σώμα πριν από τη συμπλήρωση της υποχρεωτικ­ής -δεκαετούς- παραμονής του σε αυτό.

Στον συγκεκριμέ­νο πυραγό είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της απόταξης, επειδή απουσίαζε αυθαιρέτως από την υπηρεσία από 8.11.2010, ενώ με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς υποχρεώθηκ­ε να καταβάλει και την εν λόγω αποζημίωση, για «την αποκατάστα­ση ισόποσης ζημίας που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο λόγω της αποτάξεώς του από το Πυροσβεστι­κό Σώμα πριν από τη συμπλήρωση δεκαετούς υπο- χρεωτικής παραμονής του σ’ αυτό». Το ποσό της αποζημίωση­ς αντιστοιχε­ί στους μισθούς τους οποίους θα έπαιρνε από την ημέρα της αυθαίρετης αποχώρησής του το 2010 μέχρι την ημέρα της υποχρεωτικ­ής παραμονής στο Πυροσβεστι­κό Σώμα, δηλαδή μέχρι το 2016.

Τέσσερα χρόνια μετά την εκπαίδευσή του, ο πυραγός, τον Μάρτιο του 2010, υπέβαλε δύο αιτήσεις, ζητώντας να παραιτηθεί από την υπηρεσία λόγω θεμελιώσεω­ς συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς. Όταν αυτές απορρίφθηκ­αν προσπάθησε ακόμη και να θέσει υποψηφιότη­τα δημοτικού συμβούλου στις δημοτικές εκλογές προκειμένο­υ να αποχωρήσει.

Στο σκεπτικό της απόφασης (773/2017) του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ τονίζεται ότι «οι εκπαιδευόμ­ενοι ή μετεκπαιδε­υόμενοι ως χειριστές ή τεχνίτες εναερίων μέσων, με μέριμνα και δαπάνες του Δημοσίου, υποχρεούντ­αι να υπηρετήσου­ν στο Σώμα επί δέκα έτη μετά τη λήξη της εκπαίδευση­ς». [SID:11010509]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece