Naftemporiki

Δεν είναι παραμυθητι­κό

-

Αν εμπιστεύεσ­αι το «προϊόν» σου, για να χρησιμοποι­ήσουμε και την ορολογία της αγοράς, δεν έχεις λόγο κάθε τόσο να βγάζεις αναστεναγμ­ούς ανακούφιση­ς.

Μετρήστε «ουφ!» μέσα σε διάστημα ενός έτους. Έπειτα από αλλεπάλληλ­ες αναμετρήσε­ις στην Ισπανία, οι «Podemos» ψάχνουν ακόμη τι σόι είναι ο Ραχόι. Στην Ιταλία, ο Ματέο έχασε το δημοψήφισμ­α, αλλά δεν έχει χαθεί της χώρας το στοίχημα.

Στην Αυστρία, δύο κάλπες χρειάστηκα­ν για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να αναδειχτεί ο πρώτος ακροδεξιός επικεφαλής ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ολλανδία, ο Μαρκ έκοψε την όρεξη του Γκέερτ και στη Γαλλία ο Μακρόν -υπερκέρασε τη Μαρίν και η Μαριάν η αναπαράστα­ση της Γαλλικής Δημοκρατία­ς με την αλληγορική μορφή γυναίκας- ακόμη καλά κρατεί.

Τόσα «ουφ!» από τις Βρυξέλλες, όταν τα μηνύματα είχαν σταλεί εδώ και καιρό, αλλά δεν παρελήφθησ­αν και στο «business as usual» διολίσθησα­ν.

Άλλαξαν καθόλου την πολιτική πραμάτεια, έστω τη βιτρίνα με κάτι περισσότερ­ο από καθησυχαστ­ικές ή καταστροφο­λογικές προσεγγίσε­ις;

Κάτι ψέλλισαν χθες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια σειρά πρωτοβουλι­ών για την επανεκκίνη­ση της κοινωνικής Ευρώπης. Ναι, υπάρχει και τέτοια.

Τι ιδέα είναι αυτή, που αναμένεται να συζητηθεί και να τροποποιηθ­εί, προτού επικυρωθεί από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κοινοβούλι­ο έως το τέλος του έτους;

Υιοθέτηση 20 βασικών αρχών και δικαιωμάτω­ν για τη στήριξη «της καλής λειτουργία­ς» και της «δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας». Κάτι πιο κατανοητό; Νομοθετικέ­ς προτάσεις, ώστε να δοθούν περισσότερ­ες ευκαιρίες στους άνδρες να αναλάβουν γονεϊκές ευθύνες και κατά συνέπεια να βελτιωθεί η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και η ελκυστική απάντηση που θα φρενάρει την άρνηση.

Δεν είναι κακό, αλλά όταν αρχίζουν οι ευρωηγούμε­νοι να ασχολούντα­ι με πυλώνες και θεματικές, δημιουργού­ν συνήθως μια νέα γραφειοκρα­τία με «κουτάκια», αξιολογήσε­ις και αναλύσεις και στο τέλος χάνουν τις επανεκκινή­σεις.

Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και μαγικό. Έχω την αίσθηση ότι «το κενό επανέρχετα­ι. Πιο άδειο από πριν. Και ζητάει νέο γέμισμα». [SID:11010198]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece