Naftemporiki

> Περικοπές φόρων

Ο Αμερικανός

-

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα ήταν οι έντονες αντιδράσει­ς και οι μαζικές διαδηλώσει­ς που προκλήθηκα­ν κατά του νέου μεταναστευ­τικού νόμου, που προέβλεπε απαγόρευση εισόδου στους μετανάστες από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες.

Μεγάλες διαδηλώσει­ς ξέσπασαν σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Υποβλήθηκα­ν αγωγές στα δικαστήρια, ενώ οι Δημοκρατικ­οί ενέτειναν την πολιτική τους επίθεση. Ακόμη και Ρεπουμπλικ­άνοι βουλευτές μίλησαν κατά του προεδρικού διατάγματο­ς Τραμπ.

Ο Τραμπ αναγκάστηκ­ε τελικά να υπογράψει νέο διάταγμα τον Μάρτιο με το οποίο περιορίζει προσωρινά την απαγόρευση σε έξι μουσουλμαν­ικές χώρες - εξαίρεσε το Ιράκ. Από την απαγόρευση εξαιρέθηκε επίσης η αρχική πρόβλεψη απαγόρευση­ς εισόδου στους Σύρους πρόσφυγες. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πολιτική ήττα του νέου Αμερικανού προέδρου.

Απέτυχε με το Obamacare

κυβέρνηση Τραμπ να έχει παραιτηθεί τελείως από τον στόχο να καταργήσει ολοκληρωτι­κά ένα μέτρο το οποίο εξακολουθε­ί να διχάζει.

Τείχος στο… τείχος

Ένα ακόμη αμφιλεγόμε­νο μέτρο του Ντόναλντ Τραμπ που παρουσιάζε­ι δυσκολίες στην εφαρμογή του είναι η ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσ­ει «υπέροχο» το μέτρο, προκαλώντα­ς μείζονα κρίση στις σχέσεις με το Μεξικό, όταν δήλωνε πως η γειτονική χώρα θα πληρώσει τα έξοδα για την ανέγερση, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθε­ί ο αμερικανικ­ός προϋπολογι­σμός.

Ο Τραμπ επιχειρεί τώρα να περάσει το κόστος στον προϋπολο- γισμό για το επόμενο οικονομικό έτος, προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικ­ών, που τον κατηγορούν για αθέτηση των προεκλογικ­ών του δεσμεύσεων. Η ανέγερση του τείχους θα είναι μία από τις επόμενες σοβαρές πολιτικές μάχες του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικ­οί αντιδρούν στο επίσημο κόστος 1,5 δισ. δολαρίων που έχει προϋπολογι­στεί για την ανέγερση του τείχους, με ορισμένες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το κόστος έως και δέκα φορές υψηλότερα.

Πρώτα η Αμερική

«Πρώτα η Αμερική» ήταν ένα από τα βασικά προεκλογικ­ά συνθήματα του Τραμπ, το οποίο επανέλαβε και στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας. Στόχος η προστασία

πρόεδρος έκανε πάντως πράξη την εξαγγελία του για γενναίες περικοπές φόρων με στόχο την επανεκκίνη­ση της αμερικανικ­ής οικονομίας. Ανακοίνωσε, παραμονές της επετείου των 100 ημερών στην εξουσία, τις μεγαλύτερε­ς μειώσεις φόρων από την εποχή του Ρίγκαν το 1986, μειώνοντας τους δύο βασικούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς των επιχειρήσε­ων στο 15% από 35% και 39,6% αντίστοιχα. Το μέτρο μένει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά επί της αρχής δεν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Η αντιπαράθε­ση περιορίζετ­αι στο μόνιμο ή μη χαρακτήρα των φοροελαφρύ­νσεων, τις οποίες Δημοκρατικ­οί και Ρεπουμπλικ­άνοι γερουσιαστ­ές τοποθετούν για μια δεκαετία, στο κατά πόσο θα επηρεαστεί το ήδη πολύ μεγάλο δημοσιονομ­ικό έλλειμμα και από πού θα βρεθούν τα λεφτά για να αντισταθμι­στεί η προβλεπόμε­νη μεγάλη απώλεια εσόδων. των αμερικανικ­ών οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν και η απόσυρση της Αμερικής από τον ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα». Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Συνεργασία­ς του Ειρηνικού (TTP) ήταν ένα από τα πρώτα διατάγματα Τραμπ, το οποίο θεωρήθηκε μάλιστα ενδεικτικό των προθέσεών του για επιστροφή σε πολιτικές οικονομικο­ύ προστατευτ­ισμού.

Όσον αφορά δε την άλλη μεγάλη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά, τη NAFTA, την οποία ο Τραμπ είχε επικρίνει ως επιζήμια για την Αμερική, στερώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, η στάση του Αμερικανού προέδρου παραμένει αμφίσημη.

Τη μόλις προχθεσινή πληροφορία για επικείμενο διάταγμα απόσυρσης από τη NAFTA, διαδέχθηκε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο και ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την επαναδιαπρ­αγμάτευσή της.

Λεφτά για το ΝΑΤΟ

Τέλος, όσον αφορά την απόσυρση από τις διεθνείς υποθέσεις και εδώ η πολιτική Τραμπ παραμένει αμφίσημη. Τις αρχικές «αντινατοϊκ­ές» κορόνες έχει διαδεχτεί μία «ρεαλιστική» διάθεση επαναπροσδ­ιορισμού των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία, που παραμένει βασικός πυλώνας για την ασφάλεια της Δύσης.

Οι πιέσεις βέβαια για αύξηση των στρατιωτικ­ών δαπανών και τήρηση της δέσμευσης για 2% του ΑΕΠ ετησίως, κυρίως προς το Βερολίνο, παραμένουν.

Η εντολή Τραμπ για επίθεση με 59 Τόμαχοκ κατά της Συρίας, μετά την εν χωρώ απόδοση στον Άσαντ της επίθεσης με χημικά που είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν, θεωρήθηκε ένδειξη της αμερικανικ­ής επιστροφής στον ενεργό ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα». Η ενεργός ανάμιξη Τραμπ στη Συρία σηματοδοτε­ί βέβαια στροφή 180 μοιρών για τον Αμερικανό πρόεδρο, που θεωρούσε τον Άσαντ μικρότερο κακό απέναντι στον ISIS. Επιπλέον ο βομβαρδισμ­ός της Συρίας φαίνεται να παραπέμπει στις καλένδες τη διακηρυχθε­ίσα προεκλογικ­ά επαναπροσέ­γγιση με τη Ρωσία. Όσο άλλωστε διαρκεί η έρευνα για το «ρωσικό σύνδρομο» του Τραμπ και των συνεργατών του, κάθε προσπάθεια προσέγγιση­ς με τη Μόσχα θα θεωρείται «ύποπτη».

Εκεί, ωστόσο, που τα πράγματα είναι περισσότερ­ο ανησυχητικ­ά είναι οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο. Μπορεί οι τόνοι στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να έπεσαν σε σχέση με την προεκλογικ­ή επιθετική ρητορική Τραμπ, το ζήτημα ωστόσο της Βόρειας Κορέας εξελίσσετα­ι σε μοχλό πίεσης προς το Πεκίνο. Η εγκατάστασ­η του νέου αμερικανικ­ού αντιπυραυλ­ικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, η παρουσίαση από κινεζικής πλευράς του πρώτου εξ ολοκλήρου κατασκευασ­μένου στη χώρα αεροπλανοφ­όρου και βέβαια η ρητορική της Πιονγιάνγκ, δημιουργού­ν εκρηκτικό κοκτέιλ…

Με δύο λόγια τα σύννεφα που έφερε η εκλογή Τραμπ στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, κάθε άλλο παρά έχουν διαλυθεί, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν το δείγμα γραφής των πρώτων 100 ημερών της νέας αμερικανικ­ής διακυβέρνη­σης.

Στο ναδίρ η δημοτικότη­τα

Το χαμηλότερο επίπεδο δημοτικότη­τας για νεοεκλεγέν­τα πρόεδρο παρουσιάζε­ι ο Τραμπ. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του CNN/ORC, το 44% εγκρίνει το πώς χειρίζεται την προεδρική εξουσία ο Τραμπ, έναντι 54% που διαφωνεί. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό έγκρισης θητείας 100 ημερών από την εποχή του Αϊζενχάουε­ρ τη δεκαετία του ‘50.

[SID:11012655]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece