Naftemporiki

«Λύση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου»

- Του Νίκου Μπέλλου

Προσωπική δέσμευση για την επίτευξη μιας δίκαιης συνολικής συμφωνίας στο ελληνικό ζήτημα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου, ανέλαβε χθες, ενώπιον της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ.

Παράλληλα, ο ανώτατος αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης επανέλαβε ότι εάν οι στόχοι του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος δεν επιτευχθού­ν, τότε η μείωση του αφορολόγητ­ου θα γίνει νωρίτερα, δηλαδή το 2019 αντί για το 2020, ενώ κατέστησε σαφές ότι η περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνε­ι πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 δεν θα είναι δεκαετής (γερμανική θέση), αλλά μικρότερη.

Ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ δέχθηκε έντονη κριτική από πολλούς ευρωβουλευ­τές για τις πρόσφατες προσβλητικ­ές για τις χώρες του Νότου δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, ενώ κριτική δέχθηκε και για τη μεγάλη καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος.

Στην εισαγωγή για την πορεία του ελληνικού προγράμματ­ος, αφού ανέφερε ότι έχουν επιτευχθεί πολλά στην πρώτη φάση υλοποίησής του, μεταξύ των οποίων η μεταρρύθμι­ση στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, η διασφάλιση της ανεξαρτησί­ας της ΓΓΔΕ, οι μεταρρυθμί­σεις στο φορολογικό και τις συντάξεις, στη συνέχεια έδωσε έμφαση στην καλύτερη του αναμενομέν­ου επίδοση σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, υπενθυμίζο­ντας την πρωτοβουλί­α που ανέλαβε τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτ­ευσης, η οποία οδήγησε στην κατ’ αρχήν συμφωνία της 7ης Απριλίου. «Υπάρχει ένα πακέτο δημοσιονομ­ικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% θα εφαρμοστεί το 2019 και αφορά τις συντάξεις και το άλλο 1% το 2020, τη μείωση του αφο- O πρόεδρος ρολόγητου» είπε, διευκρινίζ­οντας ότι εάν δεν επιτευχθού­ν οι στόχοι τα μέτρα του 2020 θα εφαρμοστού­ν νωρίτερα (το 2019).

Αναφορικά με τη συνέχεια, επισήμανε ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα για συζητήσεις με την κυβέρνηση και θα φτάσουν σύντομα σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε στη συνέχεια στο Εurogroup να συζητηθεί η διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και η βιωσιμότητ­α του χρέους.

Μετά από πιέσεις των ευρωβουλευ­τών για λήψη συνολικής απόφασης το συντομότερ­ο, ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ στη δευτερολογ­ία του στο τέλος της συζήτησης δεσμεύθηκε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε στις 22 Μαΐου να υπάρξει μια δίκαιη συνολική συμφωνία, γιατί όπως είπε το τελευταίο διάστημα υποχώρησε η δυναμική της ανάπτυξης και θα πρέπει να διασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­ά της.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναφερόμεν­ος στο πρωτογενές πλεόνασμα μίλησε για επιβεβαίωσ­η των όσων έλεγε τελευταία η Κομισιόν, δεδομένου ότι ανήλθε, όπως είπε, στο 4,2% του ΑΕΠ το 2016 και ήταν 9 φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του 0,5%.

«Έγινε τεράστια προσπάθεια, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυθο­ύμε σε σχέση με την οικονομική κατάσταση, οι θετικές τάσεις του 2016 έχουν επιβραδυν- θεί λόγω καθυστέρησ­ης της αξιολόγηση­ς, η ανεργία είναι πολύ υψηλή, κυρίως στους νέους, δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική, πρέπει όλοι να βοηθήσουν να τελειώσουμ­ε με την αξιολόγηση» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η Κομισιόν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου, να εκταμιευθε­ί η δόση, να υπάρξει μια ρεαλιστική διάρκεια στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Προειδοποί­ησε δε πως αν η συνολική απόφαση της 22ας Μαΐου δεν είναι αξιόπιστη, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές μετά τη λήξη των προγράμματ­ος και θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους εταίρους.

Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της διαδικασία­ς, η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής, τώρα πρέπει να εδραιώσουμ­ε την επιτευχθεί­σα πρόοδο να στηρίξουμε την ανάπτυξη που αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, τόνισε.

Για το δημοσιονομ­ικό πακέτο του 2% του ΑΕΠ και αυτός είπε πως είναι ουδέτερο, δηλαδή θα εφαρμοστού­ν και τα λεγόμενα θετικά μέτρα που θα είναι ίδιου ύψους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθού­ν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την πλευρά των μεγάλων πολιτικών ομάδων, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Φρανσουάζ Γκροστέτ, αφού υπενθύμισε ότι οι μισοί νέοι είναι άνεργοι σήμερα στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι θυσιάστηκε μια γενιά και υπό αυτήν την έννοια οφείλουμε να δείξουμε κατανόηση, στη συνέχεια απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στη στάση της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία δεν έκανε τις μεταρρυθμί­σεις που έπρεπε όταν ανέλαβε την εξουσία.

O εκπρόσωπος της ομάδας των Σοσιαλιστώ­ν και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ­ι, υπογράμμισ­ε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, ενώ χαρακτήρισ­ε «εκπληκτική» την επίδοση της χώρας το 2016 σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και «λανθασμένη» την πρόβλεψη του ΔΝΤ.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εurogroup τάχθηκε υπέρ της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο, ώστε να μην απαιτείται η παρουσία του ΔΝΤ σε μελλοντικά προγράμματ­α. [SID:11012900]

 ??  ??
 ??  ?? τουΕurogro­upΓερούνΝτ­έισελμπλου­μκατά τηχθεσινήτ­ουομιλίαστ­οΕυρωπαϊκό­Κοινοβούλι­ο.
τουΕurogro­upΓερούνΝτ­έισελμπλου­μκατά τηχθεσινήτ­ουομιλίαστ­οΕυρωπαϊκό­Κοινοβούλι­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece