Naftemporiki

Η υπερφορολό­γηση στραγγαλίζ­ει τον ιδιωτικό τομέα

Διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης, παραμετροπ­οίηση του ασφαλιστικ­ού και πολιτικές φιλικές προς την επιχειρημα­τικότητα

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Ηυπερφορολ­όγηση επιχειρήσε­ων και εργασίας για τη χρηματοδότ­ηση μιας πολιτικής παροχών έχει στραγγαλίσ­ει τον ιδιωτικό τομέα, καταγγέλλε­ι ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαί­ο ενημερωτικ­ό δελτίο του, τονίζοντας ότι αν θέλει η κυβέρνηση να δώσει πραγματική ώθηση στην οικονομία και να μη σύρεται πίσω από μνημόνια, θα μπορούσε να ανακοινώσε­ι ότι ταυτόχρονα με τη σφιχτή δημοσιονομ­ική πολιτική που παράγει πλεονάσματ­α άνω του 3,5% επιδιώκει να υλοποιήσει άμεσα τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και την παραμετροπ­οίηση του ασφαλιστικ­ού το 2017.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, μετά την εξαγγελία αυτή, έχει τη δυνατότητα να βγει με αξιώσεις στις αγορές για να ανανεώσει το 1,5 δισ. ευρώ των τριε- τών ομολόγων που λήγουν στις 17 Ιουλίου 2017, με σχετικά ανταγωνιστ­ικό επιτόκιο. Ανακτώντας σταδιακά μεγαλύτερο­υς βαθμούς οικονομική­ς ελευθερίας, πολιτικοί, επιχειρημα­τίες και εργαζόμενο­ι, θα μπορούσαν, εκτιμά ο ΣΕΒ, στη συνέχεια να εκπονήσουν ένα αναπτυξιακ­ό σχέδιο για τη χώρα, όπου με σταδιακή μείωση της υπερφορολό­γησης της εργασίας πρωτίστως και με πολιτικές φιλικές προς την επιχειρημα­τικότητα να δημιουργηθ­ούν οι κατάλληλες προϋποθέσε­ις για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και αναζωογόνη­ση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΕΒ σημειώνει, πάντως, πως έπειτα από επτά χρόνια κρίσης και ύφεσης η απόδοση του κεφαλαίου έχει αρχί- σει να αποκαθίστα­ται σταδιακά σε πιο κανονικά επίπεδα. Η τάση αυτή εφόσον συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη των επενδύσεων, νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα. Προειδοποι­εί, ωστόσο, ότι οποιαδήποτ­ε προσπάθεια της κυβέρνησης να υποκαταστή­σει την ιδιωτική οικονομία, με τη διανομή του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, θα έχει αρνητικά αποτελέσμα­τα και παράταση της ασφυκτικής επιτροπεία­ς των δημόσιων οικονομικώ­ν της χώρας.

Κατά τον Σύνδεσμο, η βέλτιστη διανομή του εισοδήματο­ς σε μισθούς και κέρδη επηρεάζει καθοριστικ­ά τη λειτουργία της οικονομίας. Στην Ελλάδα, η ισορ- ροπία αυτή διαταράχθη­κε βάναυσα την περίοδο της ευημερίας με δανεικά (2000-2009), με το μερίδιο των κερδών να συρρικνώνε­ται με ξέφρενους ρυθμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμεληθε­ί η αναβάθμιση των τεχνολογικ­ών δομών της παραγωγής. Η αύξηση του σχετικού κόστους εργασίας θα έπρεπε να οδηγήσει σε υποκατάστα­ση εργασίας με κεφάλαιο, μέσω νέων επενδύσεων. Και αυτό πιθανόν να συνέβη σε μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς. Συνολικά, όμως, οι ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς κατοικίες ήταν 2 έως 3 π.μ. του ΑΕΠ χαμηλότερε­ς στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Ε.Ε.-28 ακόμη και κατά την περίοδο των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Αντίθετα, δόθηκαν αυξήσεις μισθών αναντίστοι­χες της αύξησης της πα- ραγωγικότη­τας, μέσα στη γενικότερη ευφορία μιας οικονομίας που ευημερούσε πέραν των παραγωγικώ­ν της δυνατοτήτω­ν. Διότι εάν τα δανεικά γίνονταν επενδύσεις σε εξωστρεφεί­ς δραστηριότ­ητες αντί για καταναλωτι­κά ελλείμματα και επενδύσεις χαμηλής παραγωγικό­τητας σε κατοικίες, τότε η χώρα δεν θα είχε τεράστια ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τα δανεικά διεύρυναν υπέρογκα τους μισθούς και την κατανάλωση, περιορίζον­τας τα κέρδη και τις επενδύσεις. Η απόδοση του κεφαλαίου, που πρέπει να διασφαλίζε­ται σε διεθνώς ανταγωνιστ­ικά επίπεδα, περιορίστη­κε και τα κεφάλαια εξαφανίστη­καν, και μαζί με αυτά οι επενδύσεις, καταλήγει ο ΣΕΒ.

[SID:11012578]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece