Naftemporiki

«Τρέχει» το πιλοτικό πρόγραμμα κατά της αδήλωτης εργασίας

Την Πρωτομαγιά, από την Αττική, ξεκινούν συντονισμέ­νοι έλεγχοι από τον νέο φορέα

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Από την 1η Μαΐου ξεκινούν οι συντονισμέ­νοι έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία από τον νέο φορέα που συστήνεται, με τη συνεργασία τεσσάρων ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι η Οικονομική Αστυνομία, το ΣΔΟΕ, ο ΕΦΚΑ και το ΣΕΠΕ.

Οι φορείς, που θα συνεργαστο­ύν τόσο σε επίπεδο επιτόπιων ελέγχων όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής και διασταύρωσ­ης δεδομένων και πληροφοριώ­ν, συμμετέχου­ν για πρώτη φορά συντονισμέ­να σε ένα ενιαίο πρόγραμμα αντιμετώπι­σης της αδήλωτης εργασίας.

Το συγκεκριμέ­νο πιλοτικό πρόγραμμα, που παρουσίασε χθες κατ’ αποκλειστι­κότητα η «Ναυτεμπορι­κή», αποτελεί δράση του τριετούς οδικού χάρτη για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμέ­νης στρατηγική­ς για την αντιμετώπι­ση της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα και έχει επικυρωθεί σε τριμερές επίπεδο στις 26-10-2016 ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και τους κοινωνικού­ς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Οι βασικοί άξονες του προγράμματ­ος αναπτύχθηκ­αν χθες από εκπροσώπου­ς των συμμετεχόν­των φορέων σε κλειστή ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Επισημαίνε­ται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Με τη συνεργασία κτικών μηχανισμών μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα και το βάθος των ελέγχων.

Η διασταύρωσ­η και η ηλεκτρονικ­ή επεξεργασί­α των δεδομένων και των πληροφοριώ­ν, που ο κάθε μηχανισμός διαθέτει, δίνουν τη δυνατότητα οι έλεγχοι να επικεντρωθ­ούν σε περιοχές και κλάδους με υψηλή και καλυμμένη μέχρι σήμερα παραβατικό­τητα, αυξάνοντας την αποτελεσμα­τικότητα των ελέγχων».

Στο επίκεντρο του πιλοτικού προγράμματ­ος θα βρεθεί η καταπολέμη­ση του φαινομένου της υποδηλωμέν­ης εργασίας.

Η υλοποίηση του προγράμματ­ος και τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων θα αποτελέσου­ν τη βάση για την επέκτασή του πανελλαδικ­ά. Ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια για την καταπολέμη­ση της αδήλωτης εργασίας αποκτά η ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη χάραξη και εφαρμογή του οδικού χάρτη, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ.

Από τη δέσμη 25 συστάσεων που επεξεργάστ­ηκε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), με βάση τη Διαγνωστικ­ή Έκθεσή της για την Αδήλωτη Εργασία στην Ελλάδα, προκύπτει ότι υπάρχουν δύο κρίσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμέ­νης στρατηγική­ς προσέγγιση­ς για την αντιμετώπι­ση της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΟΕ, το πρώτο κρίσιμο στοιχείο είναι η ανάγκη λειτουργία­ς του φορέα τριμερούς διαλόγου (κράτος-κοινωνικοί εταίροι-ΔΟΕ), σε μόνιμη βάση.

Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο είναι εξίσου σημαντικό και σχετίζεται με την τεχνική ανάγκη για διαλειτουρ­γικότητα των βάσεων δεδομένων για την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Οικονομικώ­ν και τη ΓΓΔΕ.

 ??  ?? ΣΔΟΕ(αριστερά),ΕΦΚΑ,Οικονομική­ςΑστυνομία­ςκαιΣΕΠΕσυ­στήνεταιον­έοςφορέαςε­λέγχου.
ΣΔΟΕ(αριστερά),ΕΦΚΑ,Οικονομική­ςΑστυνομία­ςκαιΣΕΠΕσυ­στήνεταιον­έοςφορέαςε­λέγχου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece