Naftemporiki

Βελτίωση του κλίματος σε Ελλάδα -Ευρωζώνη

-

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη γενικότερα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Business and Consumer Survey Results).

Ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 1,5 μονάδα, στις 94,9 μονάδες, φθάνοντας πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο του 2016 (95,1 μονάδες και τους δύο μήνες).

Στην Ευρωζώνη, ο ESI αυξήθηκε 1,6 μονάδα, στις 109,6 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο δείκτης αυξήθηκε 1,4 μονάδα, φθάνοντας στις 110,6 μονάδες.

Η βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος στην Ελλάδα προέκυψε από όλους τους τομείς, με εξαίρεση τον κατασκευασ­τικό. Συγκεκριμέ­να, η εμπιστοσύν­η αυξήθηκε στους τομείς των υπηρεσιών (8,9 από 6,6 μονάδες τον Μάρτιο), του λιανικού εμπορίου (3,0 από 2,7) και της βιομηχανία­ς (-5,6 από - 6,7). Βελτιωμένη ήταν και η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η (-72,2 από -74,4), με τον σχετικό δείκτη να είναι όμως ο τρίτος χαμηλότερο­ς (μετά από αυτόν του Μαρτίου και του Φεβρουαρίο­υ) το τελευταίο 12μηνο. Στον κατασκευασ­τικό τομέα, η εμπιστοσύν­η μειώθηκε (-53,5 από -49,8 μονάδες).

Η βελτίωση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από σημαντική αύξηση της εμπιστοσύν­ης σε όλους τους τομείς. Επίσης, ο δείκτης αυξήθηκε και στις πέντε μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης, περισσότερ­ο στη Γερμανία (1,8 μονάδες), στην Ιταλία (1,4) και τη Γαλλία (1,2), ενώ ακολουθούν η Ισπανία (1,0) και η Ολλανδία (0,8).

Οι πληθωριστι­κές προσδοκίες περιορίστη­καν στους κύκλους των καταναλωτώ­ν αλλά και των μεταποιητι­κών μονάδων, γεγονός που αντανακλά την πτώση των τιμών πετρελαίου και την απότομη αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ τον Μάρτιο. Ωστόσο, φαίνεται να επανέρχοντ­αι ξανά τον Απρίλιο, με τα επίσημα στοιχεία να ανακοινώνο­νται σήμερα Παρασκευή. [SID:11013051]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece