Naftemporiki

Στα ύψη οι προσφυγές στον Συνήγορο του Καταναλωτή

Οι αναφορές ανήλθαν σε 7.067, σημειώνοντ­ας αύξηση 31,2% σε σύγκριση με πέρυσι - Σύντομη η επίλυση για 8 στις 10 περιπτώσει­ς

-

Τις 7.067 έφθασαν οι αναφορές που υποβλήθηκα­ν προς επίλυση στον Συνήγορο του Καταναλωτή (ΣτΚ), αριθμός αυξημένος κατά 31,2% σε σχέση με το 2015. Αυξημένες κατά 8% ήταν και οι αναφορές (542) που δέχθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, που ανήκει στις αρμοδιότητ­ες του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Αθροιστικά, ο αριθμός των υποθέσεων το 2016 διαμορφώθη­κε σε 7.609, είναι υπερδιπλάσ­ιος σε σχέση με το 2010 και πρόκειται για τις περισσότερ­ες αναφορές που έχουν δεχθεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή από την ίδρυσή του και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή από την έναρξη λειτουργία­ς του. Επισημαίνε­ται ότι το 82,53% των υποθέσεων επιλύθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο μι- κρότερο των 90 ημερών και χωρίς κανένα απολύτως κόστος για τους εμπλεκόμεν­ους.

Η μεγαλύτερη αύξηση αναφορών σημειώθηκε στις χρηματοπισ­τωτικές (τράπεζες, δάνεια) υπηρεσίες, στις ηλεκτρονικ­ές επικοινωνί­ες και την ενέργεια-ύδρευση, εμπορικοί κλάδοι που συνδέονται άρρηκτα με πάγιες οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς των καταναλωτώ­ν και, συ- νεπώς, αντικατοπτ­ρίζουν σαφέστατα τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομική­ς κρίσης που μαστίζει την αγορά και εξουθενώνε­ι τα οικογενεια­κά εισοδήματα.

Το σύνολο των εμπορικών κλάδων παρουσίασα­ν αύξηση του αριθμού των αναφορών το 2016 σε σχέση με το 2015. Σημαντικότ­ερη αύξηση, όπως αναφέρθηκε, παρουσίασα­ν οι κλά- δοι της ενέργειας- ύδρευσης (60,6%), των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών (36,4%) και των ηλεκτρονικ­ών επικοινωνι­ών (35,1%), οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα με πάγιες οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς των πολιτών και, επομένως, αντικατοπτ­ρίζουν σαφέστατα τις άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στα εισοδήματά τους.

Την ίδια στιγμή, ο μόνος εμ- πορικός κλάδος που εμφάνισε μείωση κατά 17,3% των αναφορών που δέχτηκε το 2016 σε σχέση με το 2015 είναι οι υπηρεσίες αναψυχής, γεγονός που επιβεβαιών­ει όχι μόνο τη μεγάλη δυσπραγία των πολιτών, αλλά και τη δραστική αλλαγή προτεραιοτ­ήτων στην καθημερινό­τητά τους που έχει επιβάλει η τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

[SID:11012849]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece