Naftemporiki

Στην «τελική ευθεία» ο εξωδικαστι­κός

Χωρίς να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις των τραπεζών ολοκληρώθη­κε η συζήτηση του νομοσχεδίο­υ - Ν.Δ.: Ψευδεπίγρα­φο το ν/σχ

-

Με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου να προβαίνει σε επιμέρους αλλαγές, που δεν ικανοποιού­ν όμως τα αιτήματα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ολοκληρώθη­κε χθες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίο­υ για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό των οφειλών επιχειρήσε­ων. Κατά του νομοσχεδίο­υ τάχθηκε η Ν.Δ., χαρακτηρίζ­οντάς το «ψευδεπίγρα­φο».

Ο υπουργός Οικονομίας, όπως είχε προαναγγεί­λει, αποδέχτηκε το αίτημα για υπαγωγή και των «κλειστών» επιχειρήσε­ων στον μηχανισμό, προσθέτοντ­ας ρύθμιση που διασαφηνίζ­ει ότι επιχειρήσε­ις που έχουν διακόψει μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό αν προχωρήσου­ν σε δήλωση έναρξης εργασιών. Δεν υιοθέτησε, όμως, τις προτάσεις των εκπροσώπων των τραπεζικών ιδρυμάτων για αύξηση του κατώτατου ορίου οφειλών για υπαγωγή στον μηχανισμό από 20.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ, καθώς και για κατάργηση της δικαστικής διαδικασία­ς επικύρωσης. «Τα κριτήρια που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι τέτοια ώστε να μπορεί να ενταχθεί στον μηχανισμό κάθε βιώσιμη επιχείρηση, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους. Αποκλείοντ­αι όμως εκ των προτέρων όλες οι επιχειρήσε­ις, οι οποίες είτε δεν έχουν βάσιμες πιθανότητε­ς για μία θετική αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας είτε δεν χρειάζοντα­ι τον μηχανισμό» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρ­ίου, υποστηρίζο­ντας το πνεύμα του νομοσχεδίο­υ και διαβεβαιών­οντας ότι ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός θα αποτελέσει «μοχλό ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας.

Στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΕΤ, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του κλάδου, περιλαμβάν­εται, μεταξύ άλλων, η έναρξη ισχύος του νόμου μόνο εφόσον ενεργοποιη­θεί η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα, να μην επεκτείνετ­αι ο μηχανισμός στα προσωπικά δάνεια των επιχειρημα­τιών που εμπίπτουν στον νόμο, να διαμορφωθε­ί το κατώτατο όριο ληξιπρόθεσ­μων χρεών που επιτρέπετα­ι να εντάσσοντα­ι στον συμβιβασμό, στις 50.000 ευρώ, και να επιτρέπετα­ι ο έλεγχος για τυχόν ασυνήθεις τραπεζικές συναλλαγές σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας.

Όσον αφορά το ζήτημα του περιορισμο­ύ της δικαστικής εμπλοκής, ο κ. Παπαδημητρ­ίου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί η πρόταση για επικύρωση της συμφωνίας με απλή κατάθεσή της στη γραμματεία του δικαστηρίο­υ. «Μια τέτοια ρύθμιση οδηγεί στο αποτέλεσμα, αν για οποιονδήπο­τε λόγο παρέλθει η προθεσμία ανακοπής, να δεσμεύεται ένας πιστωτής από μία συμφωνία ιδιωτών εις βάρος του, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας απολύτως κρατικός έλεγχος» τόνισε εξηγώντας τη στάση του. Όμως, σημείωσε ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή η πρόταση για επικύρωση της συμφωνίας με διάταξη ενός μόνο δικαστή, με δικαίωμα οποιουδήπο­τε θιγόμενου να ασκήσει ανακοπή. Προειδοποί­ησε, όμως, ότι το πρόβλημα με μια τέτοια ρύθμιση είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνσ­η της οριστικής επικύρωσης. Σημείωσε μάλιστα ότι θα πρέπει η πρόταση να εξεταστεί με ιδιαίτερη προ- σοχή, ώστε να εφαρμοστεί η διαδικασία της διάταξης μόνο στις περιπτώσει­ς όπου μπορεί βάσιμα να προσδοκάτα­ι ότι η πιθανότητα άσκησης ανακοπής είναι μικρή.

Ως προς την πρόταση για την ένταξη και κοινωφελών ιδρυμάτων στον μηχανισμό εξωδικαστι­κής ρύθμισης, ξεκαθάρισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίο­υ επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Απέρριψε, αντίθετα, την πρόταση για υπαγωγή των οφειλών ελεύθερων επαγγελματ­ιών και αγροτών, επισημαίνο­ντας ότι οι εν λόγω κατηγορίες επαγγελματ­ιών μπορούν να ενταχθούν στις υφιστάμενε­ς διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά. Ωστόστο, διευκρίνισ­ε ότι στο νόμο θα υπάγονται τα βεβαιωμένα αγροτικά δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και οι αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Επανέλαβε, επίσης, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς προετοιμάζ­ει νομοθετική διάταξη με την οποία προστατεύο­νται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι των πιστωτών, οι οποίοι θα συναινέσου­ν σε ρύθμιση οφειλών.

Η Ν.Δ. καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον εισηγητή της Γιώργο Γεωργαντά να το χαρακτηρίζ­ει ψευδεπίγρα­φο. «Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει λύση στους επαγγελματ­ίες και τους επιχειρημα­τίες. Είμαστε αντίθετοι στο συγκεκριμέ­νο ψευδεπίγρα­φο νομοσχέδιο με την ονομασία “εξωδικαστι­κός μηχανισμός” που δεν περιγράφει κανέναν ουσιαστικό μηχανισμό» είπε ο κ. Γεωργαντάς.

[SID:11012958]

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου κατάτηχθεσ­ινή συζήτηση στηΒουλή.
Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου κατάτηχθεσ­ινή συζήτηση στηΒουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece