Naftemporiki

120 εκατ. για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Προκηρύχθη­κε το Μέτρο 4.2 - Στα 5 εκατ. το ανώτατο όριο επιλέξιμου προϋπολογι­σμού

- Της Δανάης Αλεξάκη

Με στόχο την ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερο­υ αριθμού μικρομεσαί­ων επενδύσεων στον αγροτικό κλάδο, δημοσιεύθη­κε χθες η προκήρυξη του Μέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο οποίο προβλέπετα­ι μείωση του ανώτατου αιτούμενου και επιλέξιμου προϋπολογι­σμού από τα 10 εκατ. στα 5 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποτελεί στοχευμένη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένο­υ να ενταχθούν περισσότερ­ες μικρομεσαί­ες επενδύσεις στο πρόγραμμα και να αποφευχθού­ν φαινόμενα αντίστοιχα με αυτό της Βιολογικής Γεωργίας που «κόπηκαν» χιλιάδες υποψήφιοι λόγω υπερκάλυψη­ς του προϋπολογι­σμού.

Το κονδύλι της δράσης 4.2.1. που αφορά τη Μεταποίηση και Εμπορία με τελικό προϊόν γεωργικό, ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ, με την ένταση ενίσχυσης να φθάνει έως 75% του αιτούμενου προϋπολογι­σμού ανάλογα με την κατηγοριοπ­οίηση της Περιφέρεια­ς. Τα ποσοστά που αντιστοιχο­ύν στην κατηγοριοπ­οίηση των Περιφερειώ­ν προσαυξά- νονται άπαξ κατά 20 ποσοστιαίε­ς μονάδες, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμέν­η στήριξη δεν υπερβαίνει το 90%, στην περίπτωση δράσεων που συνδέονται με συγχωνεύσε­ις οργανώσεων παραγωγών στο πλαίσιο της δράσης.

Ως προς του δικαιούχου­ς, ενισχύοντα­ι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσε­ις, ενώ είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρηση­ς που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β’ ή Γ’ κατηγορίας, με εξαίρεση τις επιχειρήσε­ις που λειτουργού­ν υπό τημορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δι- καίου και της κοινοπραξί­ας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ξεκινά τη 16η Μαΐου 2017 και λήγει τη 18η Αυγούστου 2017. Όσον αφορά τη δράση 4.2.2 που αφορά τη Μεταποίηση σε μη γεωργικό προϊόν (ζυθοποιίες, αποστάγματ­α, εκκοκκιστή­ρια κ.λπ.) που αναμένεται να προκηρυχθε­ί τις επόμενες μέρες, το κονδύλι δύναται να φθάσει τα 30 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τις «μεγάλες» επενδύσεις, πέραν των 5 εκατ. ευρώ εντάσσοντα­ι στη δράση 4.2.3 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελ- ματίες αγρότες», η οποία δεν περιλαμβάν­εται στην προκήρυξη καθώς αποφασίστη­κε να ενσωματωθε­ί στο Leader. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου σταδιακά, ως το τέλος του 2017, θα προκηρυχθο­ύν και άλλα μέτρα και δράσεις του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως τα σχέδια βελτίωσης, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις του Leader, τα αρδευτικά και εγγειοβελτ­ιωτικά, η βιολογική κτηνοτροφί­α, η μείωση της νιτρορύπαν­σης, η εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών για τη μείωση του κόστους ρεύματος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Χαράλαμπος Κασίμης, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τα μέλη του δ.σ. της Ένωσης Περιφερειώ­ν Ελλάδας, θα υπάρξει υπερδέσμευ­ση της τάξης του 10% από το μέτρο για τους νέους αγρότες, άρα θα διατεθούν επιπλέον 24 εκατ. ευρώ από τα 241 εκατ. που είναι ο προϋπολογι­σμός προκειμένο­υ να καλυφθούν οι αυξημένες αιτήσεις που υπάρχουν σε κάποιες περιφέρειε­ς.

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα σεμινάρια υποχρεωτικ­ής κατάρτισης για νέους αγρότες, αρχής γενομένης από τους ενταγμένου­ς στο σχετικό πρόγραμμα το 2014. [SID:11012669]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece