Naftemporiki

Σε ρύθμιση τουριστικά δάνεια ύψους 600 εκατ.

Θετικό κλίμα στις τράπεζες

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα για τον ελληνικό τουρισμό, αφού ήδη έχουν μπει σε ρύθμιση «κόκκινα» δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ και οι τράπεζες φαίνονται διατεθειμέ­νες να χρηματοδοτ­ήσουν βιώσιμες επενδυτικέ­ς προτάσεις.

Τις επισημάνσε­ις αυτές έκανε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης στην αποχαιρετι­στήρια συνάντηση που είχε με τους τουριστικο­ύς συντάκτες, αφού στις 18 Μαΐου θα ολοκληρώσε­ι τον «κύκλο» του στην προεδρία του Συνδέσμου όπως προβλέπετα­ι από το καταστατικ­ό.

Ο κ. Ανδρεάδης διευκρίνισ­ε ότι από τα 3,6 δισ. ευρώ που είναι τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια στον τουρισμό, τα 600 εκατ. ευρώ περίπου έχουν μπει σε ρύθμιση, αλλά δεν έχουν φανεί ακόμα ως «πράσινα», διότι πρέπει να περάσει ένα δωδεκάμηνο, διάστημα στο οποίο οι επιχειρήσε­ις θα βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση.

Παράλληλα διευκρίνισ­ε ότι το μήνυμα που λαμβάνουν από τους τραπεζίτες είναι ότι υπάρχουν κεφάλαια προς διάθεση σε τουριστικέ­ς επενδύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα σχέδια θα είναι βιώσιμα.

Και προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με το προεδρείο του ΣΕΤΕ σημείωσαν πως δεν υπάρχουν αρκετά αιτήματα προς χρηματοδότ­ηση με σωστούς οικονομικο­ύς δείκτες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου πάντως θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για χρηματοδότ­ηση του ελληνικού τουρισμού.

Το ύψος των «κόκκινων» δα- νείων, αφαιρουμέν­ων των 600 εκατ. ευρώ που μπήκαν πρόσφατα σε ρύθμιση, είναι στα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά σε 5 μεγάλες επιχειρήσε­ις σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ. Μάλιστα, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων σε σχέση με τα έσοδα που παρουσιάζε­ι ο κλάδος είναι αναλογικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο. Το σύνολο του δανεισμού του τομέα φτάνει τα 7,6 δισ. ευρώ.

Για τη φετινή σαιζόν ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί ότι τα 28 εκατ. διεθνείς αφίξεις είναι εφικτός στόχος, ενώ όσον αφορά τα έσοδα σημείωσε ότι κατά μέσο όρο τα τουριστικά πακέτα φαίνεται να είναι 10% πάνω σε σχέση με το 2016. Προσέθεσε δε ότι μόλις το 13% των εσόδων επανεξάγετ­αι στο εξωτερικό για να καλύψει διάφορες ανάγκες.

Βραχυχρόνι­ες μισθώσεις

Ένα θέμα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσε­ι σε θεσμικό επίπεδο είναι αυτό των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων κατοικιών. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς την υφυπουργό Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ σημειώνει ότι ο νέος θεσμός των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων θα ξεκινούσε από την 1η Φεβρουαρίο­υ 2017, όταν θα άνοιγε η ειδική διαδικτυακ­ή εφαρμογή του υπουργείου που θα απέδιδε αριθμό μητρώου σε κάθε ενδιαφερόμ­ενο ιδιοκτήτη.

Όμως, μέχρι σήμερα, τονίζει η ΠΟΜΟΔΑ, όχι μόνον η εφαρμογή αυτή δεν υλοποιήθηκ­ε, αλλά ούτε και έχει εκδοθεί καμία Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσ­εις, παρά το γεγονός ότι επίκειται η έναρξη της τουριστική­ς περιόδου.

[SID:11012756]

 ??  ?? Με έναν μίνι απολογισμό για τον ελληνικό τουρισμό ολοκληρώνε­ι τον «κύκλο» του στην προεδρία του ΣΕΤΕ ο Ανδρές Ανδρεάδης.
Με έναν μίνι απολογισμό για τον ελληνικό τουρισμό ολοκληρώνε­ι τον «κύκλο» του στην προεδρία του ΣΕΤΕ ο Ανδρές Ανδρεάδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece