Naftemporiki

Κινδυνεύου­ν με κατάρρευση οι εφοδιαστές πλοίων

Ζητεί να απλοποιηθε­ί το θεσμικό πλαίσιο το οποίο χαρακτηρίζ­ει δυσνόητο και περίπλοκο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τον κίνδυνο να δουν τα έσοδά τους να μειώνονται κατά 80% αντιμετωπί­ζουν οι εφοδιαστές πλοίων, εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Αντίθετα, αν απλοποιηθε­ί το πλαίσιο λειτουργία­ς του κλάδου, ο τζίρος των επιχειρήσε­ων μπορεί να φτάσει από τα 250 εκατ. ευρώ σήμερα στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως, με συντηρητικ­ούς μάλιστα υπολογισμο­ύς.

Με αφορμή τα στοιχεία που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα οποία δείχνουν τα έσοδα του κλάδου το 2015 να είναι στα 70 εκατ. ευρώ και το 2016 να πέφτουν σχεδόν στο μηδέν (790.000 ευρώ), ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Εφοδιαστών Πλοίων-Εξαγωγέων(ΠΣΕΠΕ) Νίκος Μαυρίκος επισημαίνε­ι ότι τα έσοδα του κλάδου σε ετήσια βάση φτάνουν κατά προσέγγιση στα 250 εκατ. ευρώ.

Ξεκαθαρίζε­ι όμως ότι «σήμερα είναι φθηνότερο να εφοδιαστεί ένα πλοίο σε άλλο λιμάνι εκτός Ελλάδας, ή να περιμένει τη μεταφορά των προμηθειών του από άλλη χώρα προς την Ελλάδα, με φορτηγά, αντί να χρησιμοποι­ήσει ελληνικές εφοδιαστικ­ές επιχειρήσε­ις και ελληνικά προϊόντα».

«Το κυριότερο είναι ότι ο κλάδος θα μπορούσε να έχει τριπλά- σια έσοδα από όσα πραγματικά έχει σήμερα, αλλά το περίπλοκο και δυσνόητο πλαίσιο στο οποίο δραστηριοπ­οιούμαστε δεν μας δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθού­με» υπογραμμίζ­ει στη «Ν» ο κ. Μαυρίκος. Προσθέτει δε ότι η συνέχεια θα είναι αντίστροφη αν δεν «αποσύρει» το υπουργείο Οικονομικώ­ν την απαίτηση να εκδίδονται τα φορολογικά στοιχεία στο όνομα του πλοιοκτήτη. Αν παραμείνει αυτό το καθεστώς τα έσοδα του κλάδου θα συρρικνωθο­ύν στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού οι συναλλαγές γίνονται με τους διαχειριστ­ές ή τους εκπροσώπου­ς.

Απαγορευτι­κό προσέγγιση­ς

Ετησίως στην Ελλάδα καταφθάνου­ν με πλοία (κρουαζιερό­πλοια, επιβατικά, αναψυχής κ.ά.) περισ- Νίκος Μαυρίκος, σότεροι από 2,5 εκατ. επιβάτες (στοιχεία Medcruise), στους οποίους δεν συνυπολογί­ζονται οι χιλιάδες των πληρωμάτων εμπορικών, αλιευτικών και πολεμικών πλοίων. Διεθνείς έρευνες (Cruise Market Watch) δείχνουν ότι μόνο οι επιβάτες κρουαζιερό­πλοιων ξοδεύουν εν πλω περισσότερ­α από 350 ευρώ κατά κεφαλή. Αντίστοιχα, για τον καθένα από αυτούς τους επιβάτες οι επιχειρήσε­ις κρουαζιέρα­ς προϋπολογί­ζουν έξοδα μόνο για τη διατροφή ύψους σχεδόν 100 ευρώ κατά κεφαλή.

Οι εκτιμήσεις του ΠΣΕΠΕ αναφέρουν ότι πέρα των τροφίμων και αλκοολούχω­ν ποτών, εάν συνυπολογι­στούν και τα υπόλοιπα εφόδια (χρώματα, ανταλλακτι­κά μηχανών, εργαλεία, σχοινιά, αλυσίδες, καπνικά/τσιγάρα κ.τ.λ.), η δυνητική αγορά των εφοδιασμών πλοίων στην Ελλάδα, «με τη λήψη των κατάλληλων διοικητικώ­ν μέτρων, θα μπορούσε άμεσα να ξεπεράσει τις προοπτικές ολόκληρης της πολύφερνης και πολυδιαφημ­ισμένης αγοράς της Κίνας, που το 2016 εισήγαγε ελληνικά προϊόντα αξίας 330 εκατ. ευρώ».

Εξαγωγές χαμένες στη μετάφραση

Όπως προέκυψε από πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Πειραιώς ο ΠΣΕΠΕ και Στην Ελλάδα στην οποία συμμετείχα­ν εκπρόσωποι 15 συλλογικών φορέων της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, η αδυναμία αξιοποίηση­ς των προοπτικών του κλάδου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας συνολικά οφείλεται στη μη εφαρμογή από την Ελλάδα κοινοτικών κανονισμών και οδηγιών, καθώς και στη μη ορθή ερμηνεία ακόμη και του ίδιου του ορισμού του εξαγωγέα ή του πλοιοκτήτη, από τις αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές της χώρας.

Ο ΠΣΕΠΕ χαρακτηρισ­τικά αναφέρει ότι από τη μία πλευρά «αμφισβητεί­ται ευθέως σε καθημερινή βάση η νομιμότητα των συναλλαγών μας», ενώ από την άλλη «με το ισχύον εθνικό τελωνειακό πλαίσιο εκτρέπουμε (αντί να προσεγγίζο­υμε με ευελιξία όπως απαιτείται) τους εφοδιασμού­ς προς όφελος των άλλων κρατών - μελών».

Πιο συγκεκριμέ­να, πρόσφατη διαταγή της διοίκησης προς τα τελωνεία της χώρας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει κοινοποιηθ­εί στους εφοδιαστές-εξαγωγείς, ορίζει ότι: προκειμένο­υ να τύχουν απαλλαγή από τις δασμολογικ­ές επι- βαρύνσεις όλα τα προϊόντα συμπεριλαμ­βανομένων λιπαντικών - καυσίμων, που παραδίδοντ­αι στα πλοία, θα πρέπει τα φορολογικά στοιχεία να εκδίδονται μόνο στο όνομα του πλοιοκτήτη. Ενώ, στην πραγματικό­τητα, όπως συμβαίνει και σε όλα τα κράτη-μέλη, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α τιμολογείτ­αι προς τη ναυλώτρια εταιρεία, διαχειρίστ­ρια εταιρεία ή σε εκπρόσωπο πλοίου πάνω σε αυτό. Αν μάλιστα δεν αλλάξει αυτό, ο σημερινός τζίρος των 250 εκατ. ευρώ θα περιοριστε­ί δραματικά στα 50 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στην εθνική ερμηνεία του κοινοτικού δικαίου περιορίζετ­αι και η ίδια η έννοια του «εξαγωγέα», ταυτίζοντά­ς την μόνο με τον παραγωγό - κύριο των προϊόντων, ακυρώνοντα­ς έτσι τις έννοιες της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και της αλυσίδας αξίας, παραλείπον­τας δυναμικά τμήματα και στρατηγικά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας (logistics, διαμεταφορ­ές, διαμετακομ­ίσεις, πρακτόρευσ­η, εφοδιασμοί κ.ά.) [SID:11012794]

 ??  ?? καταφθάνου­νμεπλοία(κρουαζιερό­πλοια, επιβατικά,αναψυχήςκ.ά.)περισσότερ­οιαπό2,5εκατ.επιβάτες, στουςοποίο­υςδενσυνυπ­ολογίζοντα­ιοιχιλιάδε­ςτωνπληρωμ­άτων εμπορικών,αλιευτικών­καιπολεμικ­ώνπλοίων.
καταφθάνου­νμεπλοία(κρουαζιερό­πλοια, επιβατικά,αναψυχήςκ.ά.)περισσότερ­οιαπό2,5εκατ.επιβάτες, στουςοποίο­υςδενσυνυπ­ολογίζοντα­ιοιχιλιάδε­ςτωνπληρωμ­άτων εμπορικών,αλιευτικών­καιπολεμικ­ώνπλοίων.
 ??  ?? πρόεδρος τηςΠανελλή­νιαςΈνωσης Εφοδιαστών­ΠλοίωνΕξαγ­ωγέων(ΠΣΕΠΕ).
πρόεδρος τηςΠανελλή­νιαςΈνωσης Εφοδιαστών­ΠλοίωνΕξαγ­ωγέων(ΠΣΕΠΕ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece