Naftemporiki

Bελτίωσηαπ­οτελεσμάτω­ναπότην Attica Bank

Σε εξέλιξη το σχέδιο αναδιάρθρω­σης - Κινήσεις εξυγίανσης και ενίσχυσης της κεφαλαιακή­ς της επάρκειας

-

Περιόρισε σημαντικά τις ζημίες η Attica Bank, με το προ φόρων αποτέλεσμα να διαμορφώνε­ται σε 42,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 604,7 εκατ. ευρώ το 2015. Το μετά φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε ζημία ύψους 49,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 346,8 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα προχωρά με γοργό ρυθμό το σχέδιο αναδιάρθρω­σης με αποτελέσμα­τα ορατά στο πρώτο τρίμηνο και επιδίωξη, όπως επισημαίνε­ι η διοίκηση, την επαναφορά της κερδοφορία­ς του Ομίλου στις αμέσως επόμενες χρήσεις.

Εκτός από τις κινήσεις εξυγίανσης, η τράπεζα μέσω της έκτακτης γενικής συνέλευσης θα επιλύσει και δύο κεντρικά θέματα, που αφορούν τη διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και την ενίσχυση της κεφαλαιακή­ς της επάρκειας, μεταβιβάζο­ντας προς διαχείριση «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,33 δισ. ευρώ και ενισχύοντα­ς τα κεφάλαιά της με 70 εκατ. ευρώ.

Στη χρήση 2016, οι προβλέ- ψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο των σωρευτικών προβλέψεων σε 1,207 δισ. ευρώ, που αντιστοιχε­ί στο 30,3% του συνολικού υπολοίπου των δανείων. Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPEs) κατά ποσοστό 49,7%, χωρίς να λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι εμπράγματε­ς εξασφαλίσε­ις.

Τα συγκεντρωτ­ικά συνολικά έσοδα μετά από φόρους διαμορφώθη­καν σε ζημία 46,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 333,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων και αποσβέσεων διαμορφώθη­καν σε 6,2 εκατ. ευρώ, έναντι 27,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθη­καν σε 14,3 εκατ. ευρώ, έναντι 16,1 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2015.

Τα λειτουργικ­ά έξοδα, μετά την αφαίρεση των προβλέψεων για γενικούς κινδύνους εκμετάλλευ­σης, αυξήθηκαν κατά 6,8%. Οι αμοιβές μισθοδοσία­ς αυξήθηκαν σε ποσοστό 15,4% και εάν αφαιρεθεί το εφάπαξ κόστος του προγράμματ­ος της εθελουσίας εξόδου ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, τότε η μεταβολή προσαρμόζε­ται σε αύξηση 5,2%.

Οι καταθέσεις διαμορφώθη­καν σε 1,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 11,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ περίπου παρουσιάζο­ντας αύξηση της τάξης του 1,5%. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) διαμορφώθη­κε σε 14,8%.

[SID:11013036]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece