Naftemporiki

Ανάπτυξη από την Ευρώπη θέλει να αντλήσει η Frigoglass

Ορόσημο το καλοκαίρι του 2017 για την αναδιάρθρω­ση του δανεισμού της εταιρείας

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ηανάκαμψη των πωλήσεων στην Ανατολική Ευρώπη, η αύξηση των πωλήσεων του τομέα παροχής υπηρεσιών (Service) και η μείωση των πωλήσεων της υαλουργίας είναι επιγραμματ­ικά τα βασικά σημεία του απολογισμο­ύ της Frigoglass για την οικονομική χρήση του 2016. Για την οικονομική χρήση του 2017 η διοίκηση της Frigoglass θεωρεί ορόσημο το φετινό καλοκαίρι μιας και τον Ιούλιο 2017 αναμένεται να ολοκληρωθε­ί η αναδιάρθρω­ση του δανεισμού της εταιρείας μετά τη σύναψη δεσμευτική­ς συμφωνίας με την επιτροπή ομολογιούχ­ων και τις συμμετέχου­σες τράπεζες.

Όπως τονίζεται, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ρευστότητα­ς και θα επιτρέψει στη διοίκηση της εταιρείας να εστιάσει περισσότερ­ο στην επίτευξη στρατηγικώ­ν πρωτοβουλι­ών που σχετίζοντα­ι με τους πελάτες και στην ενίσχυση της αποδοτικότ­ητας.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μαμουλή, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Frigoglass, «η αύξηση των πωλήσεων του κλάδου Επαγγελματ­ικής Ψύξης στην Ευρώπη κυρίως λόγω της ανάκαμψης στη Ρωσία και των επιδόσεων του τομέα Service, αντισταθμί- Σύμφωνα στηκε από την αρνητική επίδραση της υποτίμησης του Νάιρα και της πτώσης των πωλήσεων της δραστηριότ­ητας υαλουργίας στο Ντουμπάι.

Εστιάζουμε στη διατήρηση της ανάπτυξης των πωλήσεων στην Ευρώπη και στην περαιτέρω επέκταση του τομέα Service το 2017, περιορίζον­τας τον αντίκτυπο από το κλείσιμο του εργοστασίο­υ της Κίνας στην Ασία.

Εφαρμόζουμ­ε επίσης πρωτοβουλί­ες εξοικονόμη­σης κόστους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτ­ήτων μας και άλλες πρωτοβουλί­ες στη Νιγηρία για να αντισταθμί­σουμε τις επιπτώσεις της υποτίμησης του Νάιρα. Μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγματ­εύσεων, καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κύριο μέτοχό μας Boval, την επιτροπή ομολογιούχ­ων και τις συμμετέχου­σες τράπεζες στην κεφαλαιακή αναδιάρθρω­ση του Ομίλου τον Απρίλιο. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία βιώσιμης κεφαλαιακή­ς δομής». Στόχος είναι η εταιρεία να γυρίσει σελίδα και να βελτιώσει τις επιδόσεις της. Να σημειωθεί πως εξακολουθε­ί να υπάγεται σήμερα στην Κατηγορία Επιτήρησης, μιας και για την εταιρι- κή χρήση του 2015 τα ίδια κεφάλαιά της ήταν αρνητικά και οι λογιστικές ζημίες ήταν μεγαλύτερε­ς του 30% των ιδίων κεφαλαίων.

Στο σύνολο του 2016 οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις διαμορφώθη­καν στα 413,2 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 9%, τα EBITDA στα 40,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 24%, τα λειτουργικ­ά κέρδη στα 10,3 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 46%, οι ζημιές μειώθηκαν στα 57,7 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμ­ένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε -35,3 εκατ. ευρώ από -36,5 εκατ. ευρώ.

Το 2017 η εταιρεία αναμένει ότι η οικονομική αβεβαιότητ­α θα παραμείνει σε κάποιες από τις βασικές αγορές όπου δραστηριοπ­οιείται, παρά το ότι η Ρωσία δείχνει σημάδια σταθεροποί­ησης.

Σε αυτές τις συνθήκες της αγοράς, εστιάζει στην εδραίωση της σειράς ICOOL, για αύξηση του μεριδίου της ανάμεσα στους εμφιαλωτές της Coca-Cola στην Ευρώπη.

Στην Αφρική θεωρεί ότι το ψυγείο Hybrid θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης και επίσης αναμένει νέες ροές εσόδων από την επέκταση των δραστηριοτ­ήτων του τομέα παροχής ολοκληρωμέ­νων υπηρεσιών (Service) στη Νιγηρία.

Στην Ασία, εστιάζει στην ελαχιστοπο­ίηση των επιπτώσεων από τη διακοπή της παραγωγής στην Κίνα, μέσω της ανάπτυξης νέων προϊόντων και πρωτίστως ψυγείων για την κάλυψη των κενών στο χαρτοφυλάκ­ιο των προϊόντων της.

Το 2017, οι κεφαλαιακέ­ς δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν περίπου στα 28 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την εταιρεία θα προτεραιοπ­οιηθούν προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η μακροπρόθε­σμη αξία των περιουσιακ­ών της στοιχείων στο πλαίσιο της διατήρησης μιας βιώσιμης κεφαλαιακή­ς δομής.

[SID:11012657]

 ??  ??
 ??  ?? μετονΝίκο Μαμουλή,διευθύνοντ­α σύμβουλοτη­ςFrigoglas­s, στόχοςείνα­ιηεταιρεία ναγυρίσεισ­ελίδακαι ναβελτιώσε­ιτιςεπιδόσ­ειςτης.
μετονΝίκο Μαμουλή,διευθύνοντ­α σύμβουλοτη­ςFrigoglas­s, στόχοςείνα­ιηεταιρεία ναγυρίσεισ­ελίδακαι ναβελτιώσε­ιτιςεπιδόσ­ειςτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece