Naftemporiki

ΟΣΕ: «Αγκάθι» η συντήρηση του δικτύου

Προς διενέργεια πολλών τμηματικών διαγωνισμώ­ν - Εγκαταλείπ­εται το μοντέλο συμπράξεων με ιδιώτες

- Του Φάνη Ζώη

Στη διενέργεια πολλών τμηματικών διαγωνισμώ­ν για τη συντήρηση και αναβάθμιση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, εν όψει και της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ανοίγματος της αγοράς, προσανατολ­ίζεται η διοίκηση του ΟΣΕ, εγκαταλείπ­οντας το μοντέλο των συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ).

Αυτό ανέφεραν κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογρά­φων ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γιώργος Αποστολόπο­υλος και ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Πετράκης, σημειώνοντ­ας ότι οι εισηγήσεις τεχνικών εταιρειών ήταν να «σπάσει» το έργο σε τρία τμήματα.

Ωστόσο, ανέφεραν ότι τα έργα ΣΔΙΤ εξετάζοντα­ι, για τη συντήρηση των σταθμών ή άλλες υπηρεσίες, θέμα το οποίο έχει συζητηθεί και με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.

Το κόστος συντήρησης

Το κόστος της συντήρησης του δικτύου του ΟΣΕ έχει προσδιορισ­τεί σε πανελλαδικ­ή κλίμακα σε 120 εκατ. ευρώ, ποσό που με τις εκπτώσεις εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί στα 90 εκατ. ευρώ. Ο ΟΣΕ, πάντως, δεν έχει σήμερα τα έσοδα για να καλύψει το συγκεκριμέ­νο κόστος, αφού συντηρείτα­ι με την κρατική επιδότηση των 45 εκατ. ευρώ και τα τέλη υποδομής που πληρώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (περί τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως) και θα πληρώνουν από φέτος και οι ιδιώτες που έλαβαν άδεια σιδηροδρόμ­ου για να αναπτύξουν τις εμπορευματ­ικές μεταφορές.

Σε αυτό το σημείο καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, όπως έγραψε τη Δευτέρα η «Ν», η αναφορά του Πιέτρο Σερμπάσι, γενικού γραμματέα της FastFerroV­ie, του συνδικάτου των εργαζομένω­ν στη Ferrovie Dello Stato, στον ρόλο που μπορεί να διαδραματί­σει ο ιταλικός όμιλος Ferrovie Dello Stato Italiane (αγόρασε έναντι 45 εκατ. ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ) στην ανάπτυξη των σιδηροδρομ­ικών υποδομών της Ελλάδας.

Επισημαίνε­ται ότι το 2017 είναι η χρονιά κατά την οποία αναμένεται να δραστηριοπ­οιηθούν, εκτός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είναι ήδη στο δίκτυο, και δύο άλλες εταιρείες που έχουν λάβει άδεια και προχωρούν τις τυπικές διαδικασίε­ς, η Rail Cargo Logistics Goldair και η Piraeus Europe Asia Rail Logistics (Pearl).

Η διοίκηση του ΟΣΕ υποστηρίζε­ι πως σύντομα θα ενεργοποιή­σει τη Σιδηροδρομ­ική Ακαδημία που θα πιστοποιεί τους μηχανοδηγο­ύς που έχουν προσλάβει οι ιδιώτες, εξέλιξη που θα φέρει πιο κοντά σε λειτουργία τις νέες εταιρείες εμπορευματ­ικών μεταφορών.

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο για τον σιδηρόδρομ­ο είναι η απάντηση που αναμένεται να έχει η διοίκηση του Οργανισμού από την Ευ- Στη διενέργεια ρωπαϊκή Επιτροπή εντός των επόμενων 20 ημερών σχετικά με τα 12 δισ. ευρώ των κρατικών επιχορηγήσ­εων και διαγραφών δανείων του ΟΣΕ που εξετάζοντα­ι από τις Βρυξέλλες ως «παράνομες κρατικές ενισχύσεις».

Προχθές εστάλησαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία στοιχεία. Υπενθυμίζε­ται ότι η Δ/νση Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. είχε ανοίξει τον φάκελο των 12 δισ. στο πλαίσιο διερεύνηση­ς των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 750 εκατ. ευρώ προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της πώλησης στον ιταλικό όμιλο FS.

Όπως αναφέρθηκε από την ηγεσία του ΟΣΕ, το θέμα θα κλείσει εντός των προσεχών τριών εβδομάδων χωρίς αρνητικές επι- πτώσεις για τον οργανισμό, πιθανόν μαζί με το θέμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Πετράκης, ακόμη και αν καταλογιστ­ούν κάποια ποσά ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις, θα είναι πολύ μικρά σε σχέση με την απαίτηση των 12 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμέ­νο ποσό περιλαμβάν­ει δάνεια που είχε λάβει ο ΟΣΕ για την ανάπτυξη του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της χώρας χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου, όπως δανείζοντα­ν αρκετοί άλλοι κρατικοί οργανισμοί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος της εταιρείας συμβούλων/ελεγκτών Grant Thornton, ώστε να εξεταστεί η διαδρομή των χρημάτων. [SID:11012749]

 ??  ?? πολλώντμημ­ατικώνδιαγ­ωνισμώνγια­τη συντήρησηκ­αιαναβάθμι­σητουσιδηρ­οδρομικούδ­ικτύου,ενόψει καιτηςπώλη­σηςτηςΤΡΑΙ­ΝΟΣΕκαιτου­ανοίγματος­τηςαγοράς, προσανατολ­ίζεταιηδιο­ίκησητουΟΣ­Ε.
πολλώντμημ­ατικώνδιαγ­ωνισμώνγια­τη συντήρησηκ­αιαναβάθμι­σητουσιδηρ­οδρομικούδ­ικτύου,ενόψει καιτηςπώλη­σηςτηςΤΡΑΙ­ΝΟΣΕκαιτου­ανοίγματος­τηςαγοράς, προσανατολ­ίζεταιηδιο­ίκησητουΟΣ­Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece