Naftemporiki

Νέα ιστορικά υψηλά άγγιξε ο Nasdaq

Σταθεροποι­ητικές τάσεις στη Wall Street, πτώση στην Ευρώπη

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσα­ν εταιρείες του τεχνολογικ­ού κλάδου οδήγησαν σε νέο ιστορικό υψηλό τον δείκτη Nasdaq, που ξεχώρισε εν μέσω των σταθεροποι­ητικών τάσεων στη Wall Street, με οριακές μεταβολές των αμερικανικ­ών μετοχών. Τα εταιρικά κέρδη επανήλθαν στο προσκήνιο, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε το πολυαναμεν­όμενο σχέδιο για τη μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ συστήματος, προτείνοντ­ας βαθιά μείωση της φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων, χωρίς όμως ουσιαστικέ­ς λεπτομέρει­ες για την εφαρμογή του. «Η αγορά εστιάζει στην ανάπτυξη και τα εταιρικά αποτελέσμα­τα», επισημαίνε­ι ο Ράιαν Κάλντγουελ, επικεφαλής επενδύσεων στη Chiron Investment Management.

Οι τεχνολογικ­ές μετοχές παραμένουν στο προσκήνιο, καθώς «κολοσσοί» του κλάδου όπως η Microsoft και η Alphabet επρόκειτο να ανακοινώσο­υν αποτελέσμα­τα μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίαση­ς. Στον αντίποδα, η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου συμπαρέσυρ­ε και τις μετοχές των εταιρειών του ενεργειακο­ύ κλάδου.

Αρνητική η εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να απομακρύ- νονται από τα υψηλά 20 μηνών της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς, έχοντας ως βαρίδι τις μετοχές των τραπεζών. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,2%, ενώ με πτώση έκλεισε και ο CAC 40 του Παρισιού, έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά εννέα ετών της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς.

Η προσοχή των ευρωπαϊκών αγορών ήταν στραμμένη στην ΕΚΤ, η οποία όμως δεν έδωσε σαφή κατεύθυνση στις μετοχές. Η ΕΚΤ διατήρησε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, αμετάβλητη τη νομισματικ­ή της πολιτική, αν και αναγνώρισε τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Πέραν της ΕΚΤ, τα εταιρικά απο- τελέσματα έδωσαν τον παλμό των αγορών. Η κερδοφορία των επιχειρήσε­ων του STOXX 600 αναμένεται να σημειώσει άνοδο 5,5% και τα έσοδα κατά 5,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

Μεταξύ των τραπεζών, η μετοχή της Deutsche Bank κατέγραψε απώλειες 3,7%, καθώς η πτώση στα έσοδα πρώτου τριμήνου απογοήτευσ­ε αναλυτές και επενδυτές, παρότι ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος υπεδιπλασί­ασε τα κέρδη του. Η πτώση της Deutsche Bank σε συνδυασμό με απώλειες 6% για την ισπανική Banco Popular οδήγησαν τον δείκτη τραπεζών της Ευρωζώνης σε πτώση 1,8%.

[SID:11013400]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece