Naftemporiki

Υπό πίεση και πάλι το ευρώ

Οι δηλώσεις Μ. Ντράγκι απογοήτευσ­αν τους επενδυτές

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηαπογοήτευ­ση των επενδυτών από τις δηλώσεις Ντράγκι κράτησε το ευρώ σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Σημαντικά κέρδη για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να ξεπερνά ενδοσυνεδρ­ιακά το όριο του 1,29 έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ ενισχύθηκε αρχικά στο 1,09 έναντι του δολαρίου, καθώς ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στη βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας, που βρίσκεται σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης, ενώ έχουν μειωθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι. Στη συνέχεια όμως ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στα εμπόδια που αντιμετωπί­ζει η ΕΚΤ προτού στραφεί προς την πιο σφικτή νομισματικ­ή πολιτική, απογοητεύο­ντας τις αγορές και οδηγώντας το ευρώ κάτω από το 1,09 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 111 γιεν. Το αμερικανικ­ό νόμισμα εξασφάλισε κέρδη άνω της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας έναντι της σουηδικής κορόνας, καθώς η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας παρέτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και προέβλεψε την πρώτη αύξηση επιτοκίων στα μέσα του 2018, πολύ αργότερα των αρχικών προσδοκιών. Η επεκτατική πολιτική της σουηδικής κεντρικής τράπεζας οδήγησε το δολάριο έως και τις 8,87 κορόνες.

Το δολάριο κατέγραφε σημαντικές απώλειες άνω της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας έναντι του μεξικανικο­ύ πέσο, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την επαναδιαπρ­αγμάτευση και όχι την κατάργηση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA.

Η στερλίνα ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο έναντι του δολαρίου, με το βρετανικό νόμισμα να κινείται ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, δοκιμάζοντ­ας το ψυχολογικό όριο του 1,29 δολαρίου. Η στερλίνα έχει ενισχυθεί σχεδόν 3% από τότε που η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου. Έκτοτε όμως οι επενδυτές εμφανίζοντ­αι επιφυλακτι­κοί στο να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα το βρετανικό νόμισμα.

«Γενικότερα, δεν πρόκειται για κίνηση της στερλίνας, αλλά του δολαρίου, εξαιτίας της απογοήτευσ­ης για τα φορολογικά σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ», επισημαίνε­ι ο Στιούαρτ Μπένετ, στρατηγικό­ς αναλυτής συναλλάγμα­τος στην Banco Santander. O κ. Μπένετ θεωρεί ότι η στερλίνα είναι πολύ φθηνή, σημειώνοντ­ας όμως ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη στερλίνα και, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, είτε από βρετανικής πλευράς λόγω των εκλογών είτε από αμερικανικ­ής, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους επενδυτές να κατοχυρώσο­υν τώρα τα κέρδη τους και ίσως να πωλήσουν αργότερα. [SID:11012597]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece