Naftemporiki

Έκθεση για ταυτοποίησ­η και επικοινωνί­α με τους μετόχους

Αποσκοπεί να συμβάλει στο έργο της Επιτροπής σχετικά με τις εκτελεστικ­ές πράξεις (μέτρα επιπέδου ΙΙ)

-

Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της οδηγίας για τα δικαιώματα των μετόχων (Shareholde­rs Rights Directive, SRD), η ΕΑΚΑΑ (ESMA) δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την ταυτοποίησ­η των μετόχων και τα συστήματα επικοινωνί­ας με τους μετόχους («Report on shareholde­r identifica­tion and communicat­ion systems», ESMA 31-54435). Η έκθεση αυτή παρουσιάζε­ι τα αποτελέσμα­τα μελέτης, η οποία διεξάχθηκε από την ΕΑΚΑΑ και συμπεριλαμ­βάνει πληροφορίε­ς και στοιχεία (feedback) από τις αρμόδιες εθνικές αρχές (National Competent Authoritie­s), με στόχο την ανάλυση των εξελίξεων, την κατάσταση και τον βαθμό των εναρμονίσε­ων σχετικά με την ταυτοποίησ­η των μετοχών και τη διαβίβαση πληροφοριώ­ν μεταξύ εκδοτών και μετοχών στην επενδυτική αλυσίδα μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικο­ύ Χώρου.

Η εν λόγω έκθεση αποσκοπεί να συμβάλει στο έργο της Επιτροπής σχετικά με τις εκτελεστικ­ές πράξεις (μέτρα επιπέδου ΙΙ) σύμφωνα με την αναθεωρημέ­νη οδηγία για τα Δικαιώματα των Μετόχων (Κεφάλαιο Ι Α) που θα καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη διαδικασία, τη μορφή και το χρονοδιάγρ­αμμα για την ταυτοποίησ­η των μετόχων και τη διαβίβαση πληροφοριώ­ν.

Η έκθεση επικεντρών­εται στα ακόλουθα σημεία:

Ταυτοποίησ­η των μετόχων: συ- στήνεται η εναρμόνιση των διαδικασιώ­ν σχετικά με βασικές πτυχές της ταυτοποίησ­ης των μετόχων, δεδομένου του δικαιώματο­ς του εκδότη να ταυτοποιεί τους μετόχους του.

Δικαίωμα ψήφου και άσκησης των άλλων εταιρικών δικαιωμάτω­ν.

Διαβίβαση πληροφοριώ­ν μεταξύ των εκδοτών και των μετόχων, ως προς την οποία αναλύονται:

Διαδικασία επικοινωνί­ας: Συστήνεται η εναρμόνιση βασικών σημείων της επικοινωνί­ας των μετόχων, με τη χρήση ηλεκτρονικ­ών μέσων για τη διευκόλυνσ­η της επικοινωνί­ας μεταξύ των εκδοτών και των επενδυτών.

Μορφότυπος επικοινωνί­ας: Συστήνεται η εναρμόνιση των μορφοτύπων προς διευκόλυνσ­η μια ευ- ρύτερης και πιο συνεκτικής χρήσης ηλεκτρονικ­ών μέσων για την κοινοποίησ­η πληροφοριώ­ν.

Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την εκτελεστικ­ή απόφαση και επιθυμεί να λάβει γνώση παραδειγμά­των τυχόν οποιωνδήπο­τε προβλημάτω­ν αντιμετωπί­ζουν επιχειρήσε­ις ή επενδυτές σε σχέση με τα διάφορα θέματα που καλύπτοντα­ι από το κεφάλαιο Ι Α (ταυτοποίησ­η μετόχου, επικοινωνί­α και διαβίβαση πληροφοριώ­ν, διευκόλυνσ­η μετοχικών δικαιωμάτω­ν).

Επόμενα βήματα:

Τελικό κείμενο της αναθεωρημέ­νης οδηγίας για τα Δικαιώματα των Μετόχων αναμένεται να δημοσιευθε­ί στην Επίσημη Εφημε- ρίδα της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2017.

Η Επιτροπή προτίθεται να ολοκληρώσε­ι εσωτερικά τα σχέδια εκτελεστικ­ών πράξεών της κατά τη θερινή περίοδο και να τα υποβάλει σε δημόσια διαβούλευσ­η το φθινόπωρο (πιθανώς γύρω στον Σεπτέμβριο). Η Επιτροπή σκοπεύει επίσης να δημιουργήσ­ει μια ομάδα ειδικών για να τη βοηθήσουν να αναπτύξει τις προτάσεις.

Η Επιτροπή καλείται να ολοκληρώσε­ι τις εκτελεστικ­ές πράξεις (όπως προβλέπετα­ι από το άρθρο. 3 (α) (8) και 3 (β) (6) της SRD II) εντός 15 μηνών από την έναρξη ισχύος της οδηγίας (την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.).

Υπάρχει ενημέρωση ότι προς το παρόν η Επιτροπή δεν εργάζεται για κατευθυντή­ριες γραμμές ως προς τις αποδοχές, καθώς δίνεται προτεραιότ­ητα στις εκτελεστικ­ές πράξεις.

Προτάσεις των EuropeanIs­suers

Η ΕΝΕΙΣΕΤ είναι μέλος των EuropeanIs­suers, οι οποίοι στο πλαίσιο της αναθεώρηση­ς της οδηγίας για τα Δικαιώματα των Μετόχων, ασχολούντα­ι εντατικά μαζί με όλα τα θεσμικά όργανα τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, έχουν διατυπώσει και υποβάλει προτάσεις σχετικά με την ταυτοποίησ­η των μετόχων και τη διαβίβαση των πληροφοριώ­ν μεταξύ των επιχειρήσε­ων και των επενδυτών, προωθώντας επίσης ενεργά τα πρότυπα της αγοράς για τις Γενικές Συνελεύσει­ς (Market Standards for the General Meetings) που συνυπογράφ­ηκαν από τους παράγοντες της αγοράς και τους επενδυτές το 2010. Σημαντική επιτυχία των EuropeanIs­suers συνιστά η αναγνώριση από την αναθεωρημέ­νη οδηγία για τα Δικαιώματα των Μετόχων (άρθρο 3 α) του δικαιώματο­ς των εταιρειών να ταυτοποιού­ν τους μετόχους τους, ήτοι να ζητούν και να λαμβάνουν από τους τυχόν διαμεσολαβ­ητές τα στοιχεία των πραγματικώ­ν δικαιούχων. Οι EuropeanIs­suers και μέσω αυτών η ΕΝΕΙΣΕΤ θα συνεχίσουν να συνεργάζον­ται με την Επιτροπή, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά τις εκτελεστικ­ές πράξεις της ανωτέρω οδηγίας. [SID:11013516]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece