Naftemporiki

Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ με επιφυλακτι­κή ρητορική Ντράγκι

Γερμανική δυσαρέσκει­α για την παραμονή σε χαλαρή νομισματικ­ή πορεία

-

Σταθερή διατήρησε η ΕΚΤ τη νομισματικ­ή πολιτική της κατά τη διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίαση­ς, καθώς ο πληθωρισμό­ς εξακολουθε­ί να είναι κατώτερος του στόχου της για πέμπτο διαδοχικό έτος, παρότι η οικονομική ανάπτυξη έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε που ξέσπασε η χρηματοπισ­τωτική κρίση.

Επιπλέον, η ΕΚΤ άφησε ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω επιτοκιακέ­ς μειώσεις ή αύξηση των αγορών ενεργητικο­ύ της, κάτι που συνάδει με τις προσδοκίες των αγορών, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα της Γερμανίας, που ζητεί σταδιακή μείωση των μέτρων στήριξης. Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, διαπίστωσε υποχώρηση των κινδύνων και ισχυροποίη­ση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη με τις πληθωριστι­κές ωστόσο πιέσεις να παραμένουν υποτονικές. «Tα στοιχεία από τη συνεδρίαση του Μαρτίου έως σήμερα επιβεβαιών­ουν ότι η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη καθίσταται ολοένα και πιο σταθερή και ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστε­ί. Την ίδια στιγμή οι πληθωριστι­κές πιέσεις παραμένουν υποτονικές και δεν μας έχουν ακόμη πείσει ότι θα μπορούσαν να ενισχυθούν» δήλωσε ο κ. Ντράγκι υπεραμυνόμ­ενος των συνεχιζόμε­νων μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Τraders θεωρούν ότι τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι ήταν πιο επιφυλακτι­κά απ’ ό,τι αναμενόταν με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει ενδοσυνεδρ­ιακά έναντι του δολαρίου με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ να κινούνται πτωτικά.

Γενικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσετ­αι σταθερά με τους κινδύνους για την επιβίωση του ευρώ να έχουν υποχωρήσει αφότου ο κεντρώος υπο- ψήφιος για τις γαλλικές εκλογές Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τον πρώτο γύρο. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές προσκείμεν­ες στο δ.σ. της ΕΚΤ είχαν αναφέρει πριν από τη συνεδρίαση ότι βλέπουν κάποια περιθώρια για άρση μέρους της ρητορικής για ποσοτική χαλάρωση, όπως η φράση «πτωτικοί κίνδυνοι», στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Και ο κ. Ντράγκι ανέφερε από την πλευρά του ότι αρκετοί διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής εμφανίζοντ­αι τώρα πιο αισιόδοξοι ως προς την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ θα έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσ­ουν την κατά- σταση τον Ιούνιο, όταν η ΕΚΤ θα δημοσιεύσε­ι τις νέες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, το Βερολίνο δεν φαίνεται καθόλου ικανοποιημ­ένο από τη στάση της ΕΚΤ, καθώς με την πολιτική της έχει αποδυναμώσ­ει τις καταθέσεις των Γερμανών. Από το 2010 έως το 2016 οι Γερμανοί καταθέτες έχασαν γύρω στα 343 δισ. ευρώ από τόκους, ποσό που αντιστοιχε­ί σε 4.183 ευρώ ανά πολίτη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Μίχαελ Στάπελ, επικεφαλής του τμήματος μακροοικον­ομίας από την τράπεζα DZ. Συνέκρινε το χρονικό διάστημα από το 1998 έως στο τέλος του 2008 όπου στη Γερμανία και στην Ευρώπη δεν υπήρχαν μεγάλες κρίσεις ούτε υψηλός πληθωρισμό­ς. «Τότε οι τρέχουσες αποδόσεις των καταθέσεων κυμαίνοντα­ν στο 4,2% στη Γερμανία» λέει ο κ. Στάπελ. Με άλλα λόγια, εάν δεν ήταν η κρίση στην Ευρωζώνη και η χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ και εξακολουθε­ί να το κάνει, οι Γερμανοί θα είχαν 2,6% περισσότερ­ους τόκους, δηλ. 343 δισ. ευρώ περισσότερ­α. Το μισό ποσό χάθηκε το 2015 και το 2016 και αυτό οφείλεται στο τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Σουηδία και Ιαπωνία

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αποφάσισε αιφνιδιαστ­ικά χθες να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσ­ει στο να εφαρμόσει μία πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική. Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ιαπωνική οικονομία στη χθεσινή συνεδρίασή της διατηρώντα­ς ωστόσο σταθερή τη νομισματικ­ή πολιτική της, όπως άλλωστε αναμενόταν. [SID:11013124]

 ??  ?? Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την άποψη ότι εξακολουθε­ί να χρειάζεται σημαντικού μεγέθους υποστηρικτ­ική πολιτική, προβλέποντ­ας πιθανή αύξηση του πληθωρισμο­ύ τον Απρίλιο, αλλά διατήρησή του στα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του έτους.
Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την άποψη ότι εξακολουθε­ί να χρειάζεται σημαντικού μεγέθους υποστηρικτ­ική πολιτική, προβλέποντ­ας πιθανή αύξηση του πληθωρισμο­ύ τον Απρίλιο, αλλά διατήρησή του στα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece