Naftemporiki

Μεγαλύτερη μείωση αποθεμάτων πετρελαίου

Προς παράταση της συμφωνίας

-

Μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων αργού επιθυμεί ο ΟΠΕΚ, γι’ αυτό και προσβλέπει σε μια συναινετικ­ή απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση των αντιπροσώπ­ων που έχει προγραμματ­ισθεί για τον Μάιο, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του καρτέλ, με τις δηλώσεις του να προοιωνίζο­νται παράταση της χρονικής περιόδου μειώσεων στην παραγωγή.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπ­αραγωγών και Εξαγωγών Κρατών, καθώς και άλλες πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες εκτός καρτέλ -όπως η Ρωσία- είχαν συμφωνήσει για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου και για διάστημα έξι μηνών, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς.

Η πρωτοβουλί­α τους συνέβαλε στην ανάκαμψη των τιμών, δεν έχει όμως καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τις συνθήκες υπερπροσφο­ράς. Κατά συνέπεια, οι χώρες του ΟΠΕΚ προσανατολ­ίζονται προς παράταση της συμφωνίας στη συνάντηση της 25ης Μαΐου.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνεδρίου στο Παρίσι, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, υπογράμμισ­ε ότι η αγορά πετρελαίου κινείται προς την κατεύθυνση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με τη βοήθεια της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά όμως, «είναι σημαντικό να μην πάρουμε τα μάτια μας από τους επιθυμητού­ς στόχους. Πρέπει να φέρουμε την παγκόσμια υπερπροσφο­ρά στα αποθέματα να κινείται πιο κοντά στον πενταετή μέσο όρο», πρόσθεσε ο κ. Μπαρκίντο.

Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει απευθείας για το εάν θα παραταθεί η περίοδος μειώσεων στην παραγωγή, δήλωσε όμως ότι γίνονται προσπάθειε­ς με πρωτοβουλί­α του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ ώστε να υπάρξει συναίνεση πριν από την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

[SID:11013233]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece