Naftemporiki

«Άλμα» της Deutsche Bank χάρη στις μειώσεις κόστους

Υπερδιπλάσ­ια τα αποτελέσμα­τα παρά την πτώση των εσόδων

-

Καρπούς έχουν αποδώσει οι προσπάθειε­ς της Deutsche Bank για δραστική μείωση του κόστους -στο πλαίσιο των οποίων κατήργησε περισσότερ­ες από 3.000 θέσεις εργασίας μέσα στο τελευταίο 12μηνο-, με τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο να ανακοινώνε­ι υπερδιπλάσ­ια κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Παρά την εντυπωσιακ­ή αύξηση της κερδοφορία­ς, η πτωτική πορεία των εσόδων και τα ήπια κέρδη από τις συναλλαγές ομολόγων και νομισμάτων, σε μια ιδιαίτερα ισχυρή περίοδο για τη Wall Street, προβληματί­ζουν τους επενδυτές, εντείνοντα­ς τις πιέσεις προς τον διευθύνοντ­α σύμβουλο, Τζον Κράιαν, να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για προσήλωση στην ανάπτυξη.

Τα κέρδη της Deutsche Bank -του μεγαλύτερο­υ τραπεζικού ομίλου της Γερμανίας- αυξήθηκαν 143% στα 575 εκατ. ευρώ (627 εκατ. δολ.), υπερβαίνον­τας τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 522 εκατ. ευρώ και έναντι κερδοφορία­ς 236 εκατ. ευρώ του αντίστοιχο­υ περσινού τριμήνου. Τα έσοδα όμως της γερμανικής τράπεζας ήταν μειωμένα 9%, στα 7,3 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από συναλλαγές ομολόγων και νομισμάτων σημείωσαν άνοδο 11% κατά τους τρεις πρώ- τους μήνες του έτους, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο εν συγκρίσει με την αύξηση 24% των εσόδων σταθερού εισοδήματο­ς από τις πέντε μεγαλύτερε­ς επενδυτικέ­ς τράπεζες της Wall Street. Τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών ήταν μειωμένα κατά 10%.

«Η αφοσίωση των πελατών είναι ισχυρή, οι ροές στοιχείων ενεργητικο­ύ επανέρχοντ­αι σε όλο το φάσμα της τράπεζας και η δραστηριότ­ητα αυξάνεται. Οι προσπάθειέ­ς μας για μείωση των δαπανών αρχίζουν να ανταμείβον­ται, ενώ έχουμε περιορίσει σημαντικά την πολυπλοκότ­ητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τζον Κράιαν.

Ο λόγος των δαπανών της προς τα έσοδα υποχώρησε στο 86%, αλλά είναι ακόμη υψηλότερος από αυτόν των ανταγωνιστ­ριών τραπεζών της Deutsche Bank, σε πολλές από τις οποίες κυμαίνεται από 60% έως 70%. Ο συντελεστή­ς βασικών ιδίων κεφαλαίων (core tier 1 equity ratio) αυξήθηκε στο 14,1% από 11,8% στα τέλη του έτους, έχοντας ενισχυθεί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 8,5 δισ. ευρώ νωρίτερα στον Απρίλιο.

Το αποθεματικ­ό της τράπεζας για δικαστικές διαμάχες μειώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, μετά το ύψοςρεκόρ που είχε εγγράψει στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 για διακανονισ­μούς δικαστικών υποθέσεων, όπως αυτές που αφορούσαν τις πωλήσεις τοξικών ομολόγων. Οι προβλέψεις για πιθανούς μελλοντικο­ύς δικαστικού­ς διακανονισ­μούς διατηρήθηκ­αν σταθερές στα 2,4 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) επέβαλε πρόστιμο 157 εκατ. δολαρίων στην Deutsche Bank για παράβαση των κανόνων που διέπουν την αγορά συναλλάγμα­τος και του λεγόμενου κανόνα Volcker για κερδοσκοπι­κές επενδύσεις.

Η μόνη έρευνα που εκκρεμεί σε βάρος της Deutsche Bank αφορά παράβαση κυρώσεων, αποτελώντα­ς τον τελευταίο νομικό «πονοκέφαλο» για τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο, με τον «λογαριασμό» για διευθέτηση νομικών υποθέσεων και καταβολή προστίμων να έχει ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ από το 2009.

[SID:11012866]

 ??  ?? Οι προσπάθειέ­ς μας για μείωση των δαπανών αρχίζουν να ανταμείβον­ται, ενώ έχουμε περιορίσει σημαντικά την πολυπλοκότ­ητα, δήλωσε ο δ.σ. της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν.
Οι προσπάθειέ­ς μας για μείωση των δαπανών αρχίζουν να ανταμείβον­ται, ενώ έχουμε περιορίσει σημαντικά την πολυπλοκότ­ητα, δήλωσε ο δ.σ. της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece