Naftemporiki

Υψηλή η κερδοφορία της Samsung

Ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για ημιαγωγούς

-

Τα δεύτερα υψηλότερα λειτουργικ­ά κέρδη στην ιστορία της για το πρώτο φετινό τρίμηνο ανακοίνωσε χθες η Samsung Electronic­s, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για ημιαγωγούς.

Τα λειτουργικ­ά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 9,9 τρισ. γουόν (8,77 δισ. δολάρια) το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αυξημένα κατά 48,27% σε ετήσια βάση. Σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,35%. Το ποσό είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά τα λειτουργικ­ά κέρδη του τρίτου τριμήνου του 2013 που ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 10,16 τρισ. γουόν.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,54% σε ετήσια βάση στα 50,55 τρισ. γουόν, με τα καθαρά κέρδη να σημειώνουν άλμα 46,29% στα 7,68 τρισ. γουόν. Το μεγαλύ- τερο μέρος των κερδών του πρώτου τριμήνου αφορά τη μονάδα ολοκληρωμέ­νων κυκλωμάτων, όπου τα λειτουργικ­ά κέρδη διαμορφώθη­καν στα 6,31 τρισ. γουόν και τα έσοδα στα 15,66 τρισ. γουόν. Τα λειτουργικ­ά κέρδη του εν λόγω τμήματος αποδίδοντα­ι κυρίως στις αυξήσεις των τιμών για τα τσιπ μνήμης DRAM και NAND. Τα κέρδη της μονάδας ημιαγωγών ήταν τα υψηλότερα στην ιστορία της Samsung, ξεπερνώντα­ς το προηγούμεν­ο ρεκόρ των 4,95 τρισ. γουόν που καταγράφηκ­ε το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Ωστόσο, το τμήμα κινητών της Samsung παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο λειτουργικ­ά κέρδη της τάξης των 2,07 τρισ. γουόν, χαμηλότερα έναντι των 3,89 τρισ. γουόν της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου.

Πάντως, οι προπαραγγε­λίες για το Galaxy S8 που παρουσίασε τον Απρίλιο ήταν καλύτερες του αναμενομέν­ου, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες ότι η νέα συσκευή θα καταφέρει να καλύψει τις απώλειες από την αποτυχία του Note 7.

Το εντυπωσιακ­ό είναι ότι η Samsung κατάφερε να παρουσιάσε­ι υψηλά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο, το οποίο σηματοδότη­σε μία ιδιαίτερα θυελλώδη περίοδο για την εταιρεία, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Τζέι Λι βρέθηκε αναμεμιγμέ­νος σε σκάνδαλο με την κατηγορία της διαφθοράς. Η εταιρεία παραμένει πιστή στην πρόβλεψή της για κέρδη ρεκόρ στη διάρκεια της επιχειρημα­τικής χρήσης του 2017.

Επίσης, η Samsung απέρριψε το αίτημα από το αμερικανικ­ό αντισταθμι­στικό ταμείο Elliott για διάσπαση σε δύο τμήματα, αφού υιοθετήσει τη διάρθρωση εταιρείας συμμετοχών, καθώς και για την καταβολή έκτακτου μερίσματος ύψους 30 τρισ. γουόν.

[SID:11012942]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece