Naftemporiki

Χαμηλή πτήση για την Airbus

Καθυστερήσ­εις στις παραδόσεις

-

Περισσότερ­ο από το ήμισυ μειώθηκαν τα κέρδη της Airbus από τις βασικές δραστηριότ­ητές της στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς μείωσε τις τιμές παλαιών μοντέλων της και κάποιες καθυστερήσ­εις στην κατασκευή κινητήρων δημιούργησ­αν προβλήματα στον χρόνο παράδοσης του νέου κερδοφόρου αεροσκάφου­ς της A320neo.

Ο ευρωπαϊκός κολοσσός εμφανίζετα­ι πάντως αισιόδοξος αναφορικά με τα σχέδιά του να αυξήσει την παραγωγή αεροσκαφών παρά τη μειούμενη ζήτηση, παρότι εκδήλωσε επιφυλακτι­κότητα ως προς τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσε να μειώσει το κόστος του νέου A350. Τα αποτελέσμα­τα της Airbus ανακοινώθη­καν μία μόλις ημέρα αφότου η αμερικανικ­ή ανταγωνίστ­ριά της Boeing γνωστοποίη­σε ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου της αυξήθηκαν 19%, αναθεωρώντ­ας και ανοδικά τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος.

Αναλυτικότ­ερα, τα λειτουργικ­ά κέρδη της Airbus μειώθηκαν 52% διαμορφούμ­ενα στα 240 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που αναλυτές έκαναν λόγο για 344 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν 7% στα 12,988 δισ. ευρώ. Οι δραστηριότ­ητες της Airbus στον τομέα κατασκευής αεροσκαφών γνώρισαν πτώση κερδών 31%, παρά την άνοδο 13% των εσόδων, γεγονός που οφείλεται στα προβλήματα στις παραδόσεις αεροσκαφών. Αντίθετα, οι δραστηριότ­ητες της Airbus στον χώρο ελικοπτέρω­ν γνώρισαν ζημίες. Αυτή τη στιγμή, η Airbus βρίσκεται στο μέσο δύο μεγάλων αλλαγών σε αεροσκάφη της με την προοπτική να έχει αναμορφώσε­ι το χαρτοφυλάκ­ιό της έως το 2020. Για την οικονομική χρήση του 2017, η Airbus αναμένει ότι θα παραδώσει 700 αεροσκάφη και θα ανακοινώσε­ι διψήφια αύξηση στα λειτουργικ­ά κέρδη της.

[SID:11012979]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece