Naftemporiki

Σκληρή η ευρωπαϊκή γραμμή «διαζυγίου» διά στόματος Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, μιλώντας στη Βουλή, έδωσε το στίγμα των προθέσεων

- Tου Μωυσή Λίτση

Με σκληρή γραμμή προσέρχοντ­αι αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην πρώτη σύνοδο κορυφής για το Brexit. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, σκιαγραφών­τας τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών, μιλώντας χθες στη γερμανική Βουλή, ξεκαθάρισε ότι προέχει πρώτα το «διαζύγιο» και ύστερα η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου. Η Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι το ζήτημα των βρετανικών οφειλών προς την Ε.Ε. είναι από τα πρώτα που πρέπει να αντιμετωπι­στούν. Αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η Βρετανία πρέπει να καταβάλει συνολικά οφειλές 60 δισ. ευρώ, οι οποίες απορρέουν από τις βρετανικές δεσμεύσεις όσον αφορά τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. μέχρι και το 2020, δηλαδή έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit. Οι Βρετανοί πολιτικοί απορρίπτου­ν τους ισχυρισμού­ς αυτούς.

Οι οφειλές και τα δικαιώματα

Το ζήτημα των βρετανικών οφειλών είναι ένα από τα πρώτα αναμενόμεν­α σοβαρά σημεία τριβής, μόλις αρχίσουν οι συζητήσεις του Λονδίνου με τους 27 πρώην εταίρους. «Ένα τρίτο κράτος, και αυτό θα είναι η Βρετανία, δεν μπορεί να έχει στη διάθεσή του τα ίδια δικαιώματα, με τα μέλη της Ε.Ε.» είπε στην ομιλία της η Μέρκελ, δίνοντας ως «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης το στίγμα της στάσης που θα ακολουθήσο­υν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο ζήτημα του Brexit. «Πρέπει να το δηλώσω ξεκάθαρα γιατί έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι στη Βρετανία εξακολουθο­ύν να έχουν αυταπάτες - κάτι τέτοιο θα ήταν χάσιμο χρόνου» τόνισε καταχειροκ­ροτούμενη η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς επισήμανε ακόμη ότι οι πραγματικέ­ς διαπραγματ­εύσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 8 Ιουνίου και το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, υπογραμμίζ­οντας παράλληλα πολλές φορές ότι τα εναπομείνα­ντα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει ότι προέχει πρώτα το «διαζύγιο».

«Μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία όταν όλα τα ερωτήματα για την έξοδό της θα έχουν απαντηθεί ικανοποιητ­ικά» πρόσθεσε. Στην ομιλία της η Μέρκελ έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη να προστατευτ­ούν τα συμφέροντα των 100.000 περίπου Γερμανών οι οποίοι ζουν στη Βρετανία, λέγοντας πως «είμαστε επίσης έτοιμοι να κάνουμε δίκαιη προσφορά για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη». «Είναι σημαντικό μέρος της κοινότητάς μας και πρέπει να παραμείνου­ν έτσι».

Μετανιώνει το 45%

Αρχίζει και μετανιώνει η πλειοψηφία των Βρετανών όσον αφορά την έξοδο από την Ε.Ε., σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα δημοσκόπησ­ης του YouGov, που δημοσιεύ- τηκε χθες στους «Times». Απαντώντας στην ερώτηση «Αναδρομικά, πιστεύετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δίκιο ή άδικο που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.;», το 45% απαντά ότι μετανιώνει για την επιλογή αυτήν, το 43% εξακολουθε­ί να την εγκρίνει και το 12% εμφανίζετα­ι αναποφάσισ­το. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πλειοψηφία ανθρώπων που λένε ότι το δημοψήφισμ­α έδωσε κακό αποτέλεσμα» σχολιάζουν οι «Times», απόδειξη ότι το θέμα εξακολουθε­ί να διχάζει τη χώρα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η, το 85% όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit εξακολουθε­ί να είναι ικανοποιημ­ένο με την επιλογή του, ενώ το 89% όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος έπρεπε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σχετικά με τις οικονομικέ­ς συνέπειες, το 39% θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι όταν βρισκόταν εντός της Ένωσης, το 28% θεωρεί αντίθετα ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί.

Οι Βρετανοί πιστεύουν σε ποσοστό 36% ότι η χώρα τους θα έχει περιορισμέ­νη επιρροή στον κόσμο μετά το Brexit, έναντι του 19% που θεωρεί ότι θα αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της.

[SID:11012791]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece