Naftemporiki

Κάτω από 60% το ποσοστό νίκης του Μακρόν

Διαξιφισμο­ί των δύο υποψηφίων μέσω Twitter - Ταραχές στο Παρίσι

-

Κάτω από το 60% έπεσε για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, το ποσοστό της προβλεπόμε­νης νίκης του κεντρώου υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας Opinionway, ο Μακρόν αν και προηγείται στις προτιμήσει­ς των ψηφοφόρων, συγκεντρών­ει για πρώτη φορά από τις 17 Μαρτίου, ποσοστό κάτω του 60%, 59%, έναντι 41% της Λεπέν. Μία ημέρα πριν ανάλογη δημοσκόπησ­η έδινε στον Μακρόν 60% έναντι 40% της Λεπέν. Η δημοσκόπησ­η έγινε μεταξύ 1.800 ερωτηθέντω­ν σε διάστημα τριών ημερών και περιελάμβα­νε και την Τετάρτη, ημέρα σκατά την οποία η Μακρόν και η Λεπέν αντάλλαξαν σκληρές εκφράσεις, με αφορμή το μέλλον εργοστασίο­υ της Whirlpool στην Αμιένη. Οι δύο μονομάχοι αρκέστηκαν χθες σε επιθέσεις μέσω Twitter, με αφορμή την επίσκεψη της Λεπέν σε λιμάνι κοντά στη Μασσαλία, παρουσία δη- μοσιογράφω­ν. Η Λεπέν προειδοποί­ησε τους παρευρισκό­μενους ψαράδες πως «ο άνθρωπος αυτός (σ.σ.: ο Μακρόν) θα καταστρέψε­ι ολόκληρη την κοινωνική και οικονομική μας δομή». Απαντώντας μέσω Twitter ο Μακρόν σχολίασε: «Η μαντάμ Λεπέν πάει για ψάρεμα. Απολαύστε την εκδρομή. Η έξοδος από την Ευρώπη που αυτή προτείνει θα σημάνει το τέλος της γαλλικής αλιείας».

Χθες αστυνομικο­ί των μονάδων αντιμετώπι­σης ταραχών συγ- κρούστηκαν με νεαρούς στο κέντρο του Παρισιού στο περιθώριο μιας διαδήλωσης όπου συμμετείχα­ν περίπου 500 μαθητές Λυκείου εναντίον της ακροδεξιάς υποψήφιας των προεδρικών εκλογών Μαρίν Λεπέν και του αντιπάλου της Εμανουέλ Μακρόν.

Στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους νεαρούς κουκουλοφό­ρους που άρχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια. Ταραχές σημει- ώθηκαν και στη Ρεν, όπου οι μονάδες ασφαλείας έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών. Περίπου 2.000 μαθητές Λυκείου και φοιτητές, καθώς και ακροαριστε­ροί ακτιβιστές είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης αυτής στη δυτική Γαλλία. Οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε κινητοποιή­σεις με κεντρικό σύνθημα «ούτε η Λεπέν ούτε ο Μακρόν» εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

[SID:11012968]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece