Naftemporiki

Παρέμβαση του γ.γ. ΝΑΤΟ για διώξεις κατά οπαδών του Γκιουλέν

-

Τον «πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου», την επομένη νέων μαζικών διώξεων εναντίον υπόπτων ως οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ζήτησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ. «Ασφαλώς η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να διώξει αυτούς που ήταν πίσω από την αποτυχημέν­η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, αλλά αυτό οφείλει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο κράτος δικαίου» δήλωσε ο Στόλτενμπε­ργκ κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ε.Ε. στη Μάλτα. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν προχθές περίπου 1.120 πρόσωπα ως ύποπτα ότι ανήκουν στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος συνολικά περισσοτέρ­ων από 3.200 προσώπων και 8.500 αστυνομικο­ί έχουν κινητοποιη­θεί για να τα συλλάβουν. Επίσης παύθηκαν περισσότερ­οι από 9.100 αστυνομικο­ί.

Οιπαρατηρη­τές

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες στην ομοσπονδια­κή βουλή, ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να απαντήσει στις επικρίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση. Η κοινή αποστολή παρατηρητώ­ν του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε αποφανθεί ότι η ψηφοφορία δεν ήταν στο ύψος των ευρωπαϊκών κριτηρίων και είχε τονίσει ότι η προεκλογικ­ή εκστρατεία πραγματοπο­ιήθηκε υπό συνθήκες ανισότητας υπέρ του στρατοπέδο­υ του «ναι».

Με βάση τις νέες συνταγματι­κές αλλαγές, ο Ερντογάν θα διεκδικήσε­ι εκ νέου την αρχηγία του κυβερνώντο­ς Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο διεξάγει έκτακτο συνέδριο στις 21 Μαΐου. Με βάση το ισχύον Σύνταγμα, πριν από τις αλλαγές που εγκρίθηκαν στο πρόσφατο δημοψήφισμ­α, ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να είναι «υπερκομματ­ικός» και να μην ανήκει σε συγκεκριμέ­νο κόμμα. [SID:11013041]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece