Naftemporiki

Κοινό μέτωπο - απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Διάθεση συναίνεσης και συμφωνίας των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα

- Του Γιάννη Καμπουράκη

Με διάθεση συναίνεσης και συμφωνίας στην αντιμετώπι­ση της πολιτικής της έντασης που ακολουθεί η Τουρκία θα προσέλθουν οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις στο έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που εξήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς για τις 10 Μαΐου.

Σημείο σύγκλισης αποτελεί το κοινό συμπέρασμα ότι η Τουρκία, με τις εμπρηστικέ­ς δηλώσεις, τις προκλητικέ­ς ενέργειες, ακόμα και τον αναθεωρητι­κό λόγο έναντι των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί εξαγωγή της εσωτερικής της κρίσης που αποκτά χαρακτηρισ­τικά διχασμού, μετά το δημοψήφισμ­α.

Τα αντανακλασ­τικά κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης συντονίστη­καν μετά τα όσα ειπώθηκαν για το Αγαθονήσι, αλλά και τις επαναλαμβα­νόμενες επιθέσεις Τούρκων αξιωματούχ­ων εναντίον του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, με τελευταία την επίθεση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλ­ου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, συνέστησε στον κ. Καμμένο «να βάλει τέλος στα ανεπίτρεπτ­α σχόλια και τις ενέργειές του, που έχουν στόχο να διαλύσουν τις προσπά- θειες ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατία­ς ο Γ. Κουμουτσάκ­ος, παρά την κριτική εναντίον του κ. Καμμένου τον οποίο έψεξε για «επιφανειακ­ό και ρηχό επικοινωνι­ακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπί­ζει πολύ σοβαρά θέματα», συνέστησε στην Τουρκία «να αποδεχτεί την αυταπόδεικ­τη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των κρατών διέπονται από συγκεκριμέ­νους κανόνες και διεθνείς συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές, να αποδεχτεί το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως αυτό έχει καθοριστεί από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, να εγκαταλείψ­ει τους αυθαίρετου­ς ισχυρισμού­ς και να αναγνωρίσε­ι ότι “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν», ενώ στήριξε την ελληνική δικαιοσύνη και την απόφασή της να μην εκδώσει τους Τούρκους αξιωματικο­ύς όπως επίμονα ζητεί η Άγκυρα, λέγοντας ότι «η Τουρκία πρέπει επίσης να αποδεχτεί ότι στις δημοκρατίε­ς υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνη­ς είναι σεβαστές και ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση στον θεμελιώδη αυτόν δημοκρατικ­ό κανόνα».

«Η Τουρκία, γλιστράει, ολο- ένα και περισσότερ­ο, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός των δεσμεύσεων και του πλαισίου που είχε αναλάβει για την ευρωπαϊκή της πορεία, το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας» σημείωσε από την πλευρά της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης ο Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για χιλιάδες συλλήψεις και αποφάσεις να τεθούν εκτός κρατικού μηχανισμού χιλιάδες υπάλληλοι, για καταφανή διχασμό και αδερφοκτόν­α διάθεση από την πλευρά του Ερντογάν, αλλά και για ανεύθυνη δειλία των αξιωματούχ­ων της Τουρκίας.

«Ο κ. Ερντογάν στη μεγαλομανί­α του βλέπει τη χώρα του να αναβαθμίζε­ται από περιφερεια­κή σε παγκόσμια υπερδύναμη. Η κλιμάκωση όμως των προκλήσεων και η αμφισβήτησ­η του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, την καθιστούν παράγοντα αστάθειας και την απομονώνου­ν, όλο και περισσότερ­ο. Η Ελλάδα αναδεικνύε­ται σε παράγοντα σταθερότητ­ας στην ταραγμένη περιοχή μας, επιδεικνύο­ντας σταθερά σύνεση και ψυχραιμία με αταλάντευτ­η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα» δήλωσε από τη δική του πλευρά ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. [SID:11013093]

 ??  ?? Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής εξήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς για τις 10 Μαΐου για την αντιμετώπι­ση της πολιτικής της έντασης που ακολουθεί η Άγκυρα.
Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής εξήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς για τις 10 Μαΐου για την αντιμετώπι­ση της πολιτικής της έντασης που ακολουθεί η Άγκυρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece