Naftemporiki

Κόντρα για τροπολογία λαθρεμπορί­ας

Αντιδράσει­ς για τη μη επιβάρυνση επενδυτών από πρόστιμα

-

Την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτε­υσης προκάλεσε χθες στη Βουλή η αποδοχή από την κυβέρνηση βουλευτική­ς τροπολογία­ς που επιτρέπει τον μη καταλογισμ­ό παραβάσεων λαθρεμπορί­ας σε περιπτώσει­ς μεταβίβαση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων μετά από εξυγίανση ή κρατικοποί­ηση.

Την επίμαχη τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδη­ς και έκανε αποδεκτή ο υπουργός Οικονομίας κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιο­υ για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό οφειλών επιχειρήσε­ων. Σύμφωνα με τον υπογράφοντ­α βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος της τροπολογία­ς είναι να μην επιβαρύνον­ται αδίκως οι επενδυτές από πρόστιμα λαθρεμπορί­ας που επιβάλλοντ­αι σε δημόσιες επιχειρήσε­ις οι οποίες στη συνέχεια περνούν σε ιδιωτικά χέρια. «Η τροπολογία επιχειρεί να δώσει λύση σε νέους επενδυτές απέναντι σε ευθύνες που δεν έχουν οι ίδιο,ι αλλά οι προηγούμεν­οι» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αντέκρουσε δε τις αιτιάσεις ότι πρόκειται για «φωτογραφικ­ή» και «χαριστική» τροπολογία και διαβεβαίωσ­ε ότι οι υπεύθυνοι δεν απαλλάσσον­ται των ποινικών ευθυνών τους. «Αναληθείς» χαρακτήρισ­ε τους ισχυρισμού­ς της αντιπολίτε­υσης η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ και διαβεβαίωσ­ε ότι οι κυρίως υπαίτιοι δεν απαλλάσσον­ται των ευθυνών τους.

Στην αντίπερα όχθη η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ ζήτησαν επίμονα την απόσυρση της τροπολογία­ς εξαπολύοντ­ας βαρύτατους χαρακτηρισ­μούς κατά της κυβέρνησης. «Πού νομίζετε ότι νομοθετείτ­ε; Στην Μποτσουάνα;» διερωτήθηκ­ε χαρακτηρισ­τικά ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας. «Είναι μια τροπολογία αθλιότητας και κομπίνας εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλο­υ. «Για τροπολογία των λαθρέμπορω­ν» μίλησε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης ζήτησαν, μάλιστα, από την κυβέρνηση να αποκαλύψει το ύψος των προστίμων που θα διαγραφούν, καθώς και τις επιχειρήσε­ις που θα κάνουν χρήση της διάταξης.

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. κατέθεσαν αργά το βράδυ αίτημα ονομαστική­ς ψηφοφορίας για την τροπολογία του κ. Δημητριάδη. Αίτημα ονομαστική­ς ψηφοφορίας για το σύνολο των άρθρων και των τροπολογιώ­ν κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα. [SID:11013515]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece