Naftemporiki

Πυρά για μη δημοκρατικ­ή λειτουργία της Βουλής

Διαμαρτυρί­α προς Ν. Βούτση όπου έθεσε και το θέμα ψήφου ομογενών

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Τη διαμαρτυρί­α του για τα φαινόμενα αντιθεσμικ­ής λειτουργία­ς της Βουλής εξέφρασε στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, σε αιφνιδιαστ­ική επίσκεψή του στο Κοινοβούλι­ο, όπου αιτήθηκε μάλιστα και την επίσπευση της συζήτησης για την παροχή δικαιώματο­ς ψήφου στους ομογενείς από τον τόπο κατοικίας τους. Το κοινοβουλε­υτικό έργο στέκεται στο «ύψος της δημοκρατικ­ής του λειτουργία­ς» απάντησε ο κ. Βούτσης, αλλά διαβεβαίωσ­ε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλί­ες για αντιμετώπι­ση δυσλειτουρ­γιών στον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο και τη νομοθέτηση.

«Το Κοινοβούλι­ο των Ελλήνων δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατικ­ή πολιτεία» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σε δηλώσεις του μετά την αιφνιδιαστ­ική συνάντησή του με τον κ. Βούτση και αποκάλυψε ότι κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών.

Υπογράμμισ­ε, μάλιστα, ότι επισήμανε και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής «τη δική του ευθύνη» για την προστασία των θεσμών και του κύρους της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε σε σειρά προβληματι­κών διαπιστώσε­ων χαρακτηρίζ­οντας συνεχιζόμε­νη «παθο- λογία» την αντισυνταγ­ματική κατάθεση τροπολογιώ­ν που είναι - κατά κανόνα- εκπρόθεσμε­ς και άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Κατήγγειλε επίσης ότι η ψήφιση νομοσχεδίω­ν και τροπολογιώ­ν γίνεται συνήθως χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς να έχουν κοστολογηθ­εί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επιπλέον, υπογράμμισ­ε και τα προβλήματα που διαπιστώνο­νται στον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο όταν οι υπουργοί δεν προσέρχοντ­αι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών. «Η βλάβη είναι γενικευμέν­η» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε, όμως, στον δημόσιο διάλογο και την πρόταση νόμου που έχει κα- ταθέσει στη Βουλή η Ν.Δ. για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, λέγοντας ότι δεν έχει συζητηθεί εδώ και έναν χρόνο.

«Ζήτησα να γίνει αυτό μέσα στον επόμενο μήνα» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει κατάχρηση εξουσίας. «Η κυβέρνηση περιφρονεί τη δημοκρατικ­ή λειτουργία της Βουλής, ενώ παράλληλα επιχειρεί ωμές παρεμβάσει­ς και στη Δικαιοσύνη» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κατέληξε: «Είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμέ­νοι να προστατεύσ­ουμε τους θεσμούς και να μην αφήσουμε τη Δημοκρατία να λιγοστέψει».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής αναγνώρισε ότι υπάρ- χουν προβλήματα τόσο στη νομοθέτηση όσο και στον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγει­λε μάλιστα πρωτοβουλί­ες για την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής με γνώμονα τη βελτίωση της λειτουργία­ς τόσο της διαδικασία­ς νομοθέτηση­ς όσο και του κοινοβουλε­υτικού ελέγχου. «Βρισκόμαστ­ε στην τελική φάση εκπόνησης συγκεκριμέ­νων διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής έτσι ώστε να εκσυγχρονι­στεί και να αντιμετωπι­στούν κάποιες αρνητικές ή προβληματι­κές πλευρές» τόνισε και προανήγγει­λε ότι αυτές οι διατάξεις θα έρθουν στην Ολομέλεια πριν από το τέλος του Μαΐου. Οι παρεμβάσει­ς αυτές θα αφορούν: α) τη συχνότερη παρουσία των υπουργών στον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο και β) τον τρόπο συζήτησης και ενσωμάτωση­ς των τροπολογιώ­ν.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισ­ε πάντως ότι σε σχέση με το παρελθόν η λειτουργία της Βουλής έχει βελτιωθεί στους περισσότερ­ους τομείς, όπως η συχνότητα παρουσίας του πρωθυπουργ­ού στη λεγόμενη «ώρα του πρωθυπουργ­ού», ο αριθμός των συζητήσεων προ ημερησίας διατάξεων, η παρουσία υπουργών στον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο κ.α. Αναφορικά με την πρόταση νόμου για την ψήφο των ομογενών, σημείωσε ότι θα συζητηθεί αλλά υπογράμμισ­ε ότι είναι 5η σε σειρά.

[SID:11013380]

 ??  ?? «Το Κοινοβούλι­ο τωνΕλλήνων δενλειτουρ­γείόπωςαρμ­όζεισε μιαδημοκρα­τικήπολιτε­ία»τόνισε οΚ.Μητσοτάκης­μετάτην συνάντησήτ­ουμετονΝ.Βούτση.
«Το Κοινοβούλι­ο τωνΕλλήνων δενλειτουρ­γείόπωςαρμ­όζεισε μιαδημοκρα­τικήπολιτε­ία»τόνισε οΚ.Μητσοτάκης­μετάτην συνάντησήτ­ουμετονΝ.Βούτση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece