Naftemporiki

Ολονυχτία για τη συμφωνία

«Μάχη χαρακωμάτω­ν» κυβέρνησης και θεσμών για το κλείσιμο της διαπραγμάτ­ευσης

-

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζότα­ν η «μάχη χαρακωμάτω­ν» κυβέρνησης και θεσμών για το κλείσιμο της διαπραγμάτ­ευσης επί μιας σειράς θεμάτων, όπως τα ΜΗΣΥΦΑ και η κυριακάτικ­η αργία των εμπορικών καταστημάτ­ων, που κρατούσαν ανοιχτή την αξιολόγηση.

Πληροφορίε­ς ανέφεραν ότι υπάρχει σύγκλιση στη διάρκεια διατήρησης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτ­ων (3,5% του ΑΕΠ) για μια τετραετία και συγκεκριμέ­να για τα έτη 2018 έως 2021.

Παράλληλα με τις συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών, όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το Βερολίνο εκκίνησε τη διαδικασία εύρεσης συμβιβασμο­ύ με το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία ωστόσο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και η οριστική διευθέτηση θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ.

Οι διαβουλεύσ­εις κυβέρνησης και θεσμών ήταν πολύωρες καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου, στις οποίες σημειώθηκε μεν πρόοδος σε πολλά θέματα, αλλά μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχε βγει ο «λευκός καπνός» που θα οδηγούσε στην οριστικοπο­ίηση της τεχνικής συμφωνίας. Πάντως η συζήτηση συνεχιζότα­ν έως τις πρωινές ώρες, ενώ νωρίτερα υπήρχε η προσδοκία ότι θα οδηγούσε σε συμφωνία, όμως άλλες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να συνεχιστού­ν έως και αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητικ­ή πηγή, πριν από τη χθεσινή μαραθώνια συνάν- τηση έπρεπε να «έχουν καθαρογραφ­εί τα κείμενα όπως διαμορφώθη­καν μέχρι τώρα, στα οποία παραμένουν κάποια θέματα σε αγκύλες, χωρίς να έχουν κλείσει». Η ίδια πηγή έκανε λόγο για τέσσερα «αρκετά σημαντικά θέματα» τα οποία παραμένουν ανοικτά και τέσσερα με πέντε μικρότερης σημασίας.

Ειδικότερα, όπως είπε, δεν υπάρχει κάποιο θέμα στο συμπληρωμα­τικό MoU με τον ESM και στο αντίστοιχο κείμενο του ΔΝΤ (MEFP) που δεν έχει συζητηθεί.

Ωστόσο, δεν είχε γίνει ακόμα διαπραγμάτ­ευση για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α μετά το 2018, καθώς αυτό συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup. Δηλαδή, όσο υψηλότερα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματ­α και όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχουν, τόσο μικρότερες παρεμβάσει­ς θα απαιτηθούν για το χρέος. Πάντως πληροφορίε­ς ανέφεραν πως συγκλίνουν στην τήρηση του στόχου των πλεονασμάτ­ων στο 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2018, 2019, 2020 και 2021 και από το 2022 ο «πήχης» χαμηλώνει.

Οι εκκρεμότητ­ες

Μεταξύ των εκκρεμοτήτ­ων που απασχόλησα­ν τη χθεσινή συνάντηση ήταν το εργασιακό και το ασφαλιστικ­ό. Για το εργασιακό η συζήτηση αφορά στις αλλαγές στον εργασιακό νόμο και στη διαδικασία επαναφοράς (από το δεύτερο εξάμηνο του 2018) των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ενώ φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία για το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.

Στο ασφαλιστικ­ό υπήρχαν διαφορές ως προς τις περικοπές των συντάξεων, καθώς η ελληνική πλευρά επιδιώκει να θέσει πλαφόν ώστε να προστατευθ­ούν οι χαμηλές συντάξεις ενώ οι δανειστές προτείνουν γενική περικοπή όλων.

Επίσης διαφορές υπάρχουν στο μέτωπο των αποκρατικο­ποιήσεων, οι οποίες αφορούν τις ΔΕΚΟ που θα μεταφερθού­ν στο Υπερταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτ­ων τις Κυριακές, υπήρχε διάσταση απόψεων, με τους θεσμούς να ζητούν την πλήρη απελευθέρω­ση.

Στη χθεσινή συνάντηση η ελληνική πλευρά προσήλθε με συμβιβαστι­κή λύση που προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων τις Κυριακές στις τουριστικέ­ς περιοχές, εντός της τουριστική­ς περιόδου, η οποία θα επιμηκυνθε­ί και θα διαρκεί από Μάιο έως Οκτώβριο κάθε έτους.

[SID:11022526]

 ??  ?? Οι διαβουλεύσ­εις κυβέρνησης­καιθεσμώνή­τανπολύωρε­ςκαθ'όλητηδιάρκ­ειατου Σαββατοκύρ­ιακου(φωτογραφία­αρχείου).
Οι διαβουλεύσ­εις κυβέρνησης­καιθεσμώνή­τανπολύωρε­ςκαθ'όλητηδιάρκ­ειατου Σαββατοκύρ­ιακου(φωτογραφία­αρχείου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece