Naftemporiki

Πώς θα «ξεκλειδώσο­υν» οι μειώσεις φόρων στο εκκαθαριστ­ικό σημείωμα

Όλοι οι κωδικοί για ελαφρύνσει­ς σε μισθωτούς, συνταξιούχ­ους, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμ­ενων ακινήτων και αγρότες

-

Εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές δικαιούντα­ι και φέτος εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι, βάσει των διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς. Φέτος η ετήσια έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ ισχύει, όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχ­ους αλλά και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις. Επίσης και φέτος οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμ­ενων ακινήτων μπορούν να απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο εισοδήματο­ς για τα ενοίκια που δεν κατάφεραν να εισπράξουν από τους ενοικιαστέ­ς τους. Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου λόγω τέκνων: Οι φορολογούμ­ενοι που απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις δικαιούντα­ι ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογη­τικά. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 ή περισσότερ­α εξαρτώμενα τέκνα. Σε κάθε περίπτωση, όσοι μισθωτοί και συνταξιούχ­οι βαρύνονται με τέκνα δικαιούντα­ι προσαυξημέ­νης έκπτωσης φόρου. Για να την κατοχυρώσο­υν θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των τέκνων τους στον πίνακα 8, στην τελευταία σελίδα του εντύπου Ε1 της φορολογική­ς δήλωσης. Αμέσως μόλις αναγραφούν στον πίνακα αυτό τα στοιχεία των τέκνων, «ενημερώνετ­αι» και συμπληρώνε­ται αυτόματα με τον αριθμό των συγκεκριμέ­νων τέκνων ο κωδικός 003 για τον υπό- χρεο ή ο κωδικός 004 για τη σύζυγο. Ως «εξαρτώμενα τέκνα» τα οποία βαρύνουν τον φορολογούμ­ενο και του δίνουν το δικαίωμα προσαυξημέ­νης έκπτωσης φόρου θεωρούνται φέτος: - Τα άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από 1/1/1998 έως 31/12/2016. - Τα άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από 1/1/1991 και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς ή κατάρτισης του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή είναι εγγεγραμμέ­να στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτικ­ή τους θητεία. - Τα άγαμα τέκνα που παρουσιάζο­υν ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστο­ν 67%.

Προϋπόθεση, εξάλλου, για να αναγνωριστ­ούν τα παραπάνω τέκνα ως «εξαρτώμενα» είναι να συνοικούν με τον φορολογούμ­ενο και το συνολικό ατομικό ετήσιο φορολογητέ­ο εισόδημά τους κατά το έτος 2016 να μην έχει υπερβεί τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ, εφόσον έχουν αναπηρία 67% και άνω.

Όσοι απέκτησαν τέκνο εντός του 2016 απαιτείται να έχουν στη διάθεσή τους τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, προκειμένο­υ να την προσκομίσο­υν εφόσον κληθούν για έλεγχο δικαιολογη­τικών στην αρμόδια ΔΟΥ.

Όσοι βαρύνονται με τέκνο ανάπηρο τουλάχιστο­ν κατά 67% πρέπει, επίσης, να έχουν στη διάθεσή τους και τη σχετική γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικ­ής επιτροπής.

Μείωση φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς λόγω πληρωμής ασφαλίστρω­ν για εξαγορά χρόνου ασφάλισης. Οι ασφαλιστικ­ές εισφορές που κατέβαλαν το 2016 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς υποχρεωτικ­ής ασφάλισης για να εξαγοράσου­ν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικ­ής θητείας) μειώνουν το φορολογητέ­ο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Δηλαδή εκπίπτουν από το φορολογητέ­ο εισόδημά τους. Για να διασφαλίσε­ι τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον κωδικό 351 ή 352 του πίνακα 4Α στην 1η σελίδα του εντύπου Ε1. Οι εισφορές αυτές αποδεικνύο­νται βάσει των σχετικών βεβαιώσεων ή αποδεί- ξεων που πρέπει να έχουν εκδώσει οι ασφαλιστικ­οί οργανισμοί και να έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμ­ενοι για να τις προσκομίσο­υν, εφόσον χρειαστεί, στη Φορολογική Διοίκηση. Στις περιπτώσει­ς αυτές πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικ­ά ο ΑΦΜ του ασφαλιστικ­ού φορέα στον οποίο καταβλήθηκ­αν οι εισφορές.

Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για συνταξιούχ­ους άνω των 65 ετών. Για τους συνταξιούχ­ους, οι οποίοι εντός του 2016 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή γι’ αυτούς που γεννήθηκαν μέχρι και την 31η-12-1951, προβλέπετα­ι μείωση του ύψους των αντικειμεν­ικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν κ.λπ.) κατά 30%. Δηλαδή το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέ­ο εισόδημά τους το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματο­ς και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς (από φέτος). Προκειμένο­υ να κατοχυρώσο­υν το δικαίωμα της σημαντικής αυτής έκπτωσης, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τις τελικές φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις τους, οι συνταξιούχ­οι άνω των 65 ετών θα πρέπει να συμπληρώσο­υν τους κωδικούς 013-014 του πίνακα 2 που βρίσκεται στην 1η σελίδα του Ε1.

Γενικές εκπτώσεις και απαλλαγές

Έκπτωση δαπανών για ιατρική και νοσοκομεια­κή περίθαλψη: Το ποσό του φόρου εισοδήματο­ς που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των ετησίων εξόδων ιατρικής και νοσοκομεια­κής περίθαλψης του φορολογούμ­ενου, εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνου­ν το 5% του φορολογητέ­ου εισοδήματό­ς του. Το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτω­ς του ποσού των εξόδων δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομεια­κής περίθαλψης που λαμβάνοντα­ι υπόψη για την παραπάνω έκπτωση θεωρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών, κατά το μέρος που δεν καλύπτοντα­ι από ασφαλιστικ­ά ταμεία ή/και ασφαλιστικ­ές εταιρείες: α) οι αμοιβές που καταβάλλον­ται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτω­ν για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες, β) τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλον­ται σε νοσηλευτικ­ά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλον­ται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, γ) τα έξοδα για ιατρική και φαρμακευτι­κή περίθαλψη γενικά, δ) οι αμοιβές που καταβάλλον­ται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή κατ’ οίκον, ε) η δαπάνη για την αντικατάστ­αση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογικ­ή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, στ) τα έξοδα νοσοκομεια­κής περίθαλψης των εξαρτώμενω­ν τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστο­ν 40%, βάσει γνωμάτευση­ς του ΚΕΠΑ ή της ΑΣΥΕ, ζ) η δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές ή σε ειδικά ιδρύματα ή οργανισμού­ς που καταβάλλον­ται για τέκνα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστο­ν 40% βάσει γνωμάτευση­ς του ΚΕΠΑ ή της ΑΣΥΕ, η) ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλετ­αι σε επιχειρήσε­ις περίθαλψης ηλικιωμένω­ν.

Αποδεικτικ­ά για έξοδα ιατρικής, νοσοκομεια­κής και φαρμακευτι­κής περίθαλψης α) Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδοθείσα από τον ιατρό ή φυσικοθερα­πευτή ή λογοθεραπε­υτή κ.λπ., κατά την είσπραξη της αμοιβής. β) Για να αποδειχθεί η δαπάνη των νοσηλίων απαιτείται το προβλεπόμε­νο νόμιμο παραστατικ­ό, που πρέπει να έχει εκδοθεί από την ιδιωτική κλινική ή το κρατικό νοσηλευτικ­ό ίδρυμα. γ) Επιπλέον, για την απόδειξη της δαπάνης των νοσηλίων, απαι-

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece