Naftemporiki

Οι προϋποθέσε­ις για την έκπτωση φόρου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

-

μικό πρόσωπο το οποίο να μπορεί να ταυτοποιηθ­εί.

Για την απόδειξη της δαπάνης για ιδιωτική χρηματοδότ­ηση υποψήφιων και αιρετών της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, απαιτείται να έχει εκδοθεί και να έχει ληφθεί από τον φορολογούμ­ενο που κατέβαλε τα χρήματα απόδειξη είσπραξης, στην οποία θα πρέπει να αναγράφοντ­αι το ονοματεπών­υμο και ο αριθμός φορολογικο­ύ μητρώου ή ο αριθμός δελτίου ταυτότητάς του.

Το συνολικό ποσό της δαπάνης για την ιδιωτική χρηματοδότ­ηση υποψηφίων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου πρέπει να αναγραφεί στον πίνακα 7, στην 4η σελίδα του Ε1 και συγκεκριμέ­να στον κωδικό 057 από τον υπόχρεο ή στον κωδικό 058 από τη σύζυγο του υπόχρεου.

Ανάπηροι φορολογούμ­ενοι

Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματο­ς για άτομα με αναπηρία 80% και άνω: Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούντα­ι σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστο­ν 80% απαλλάσσον­ται από τον φόρο εισοδήματο­ς. Οι δικαιούχοι των εισοδημάτω­ν αυτών για να κατοχυρώσο­υν την απαλλαγή θα πρέπει: - να έχουν στη διάθεσή τους γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικ­ής επιτροπής ή του ασφαλιστικ­ού τους φορέα που πιστοποιεί την αναπηρία τους - οι μεν ολικά τυφλοί ή βαριά κινητικά ανάπηροι να συμπληρώσο­υν τους κωδικούς 905-906 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1 - οι λοιποί ανάπηροι να συμπληρώσο­υν τους κωδικούς 913-914 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1 - να δηλώσουν τα απαλλασσόμ­ενα ποσά εισοδημάτω­ν τους στον πίνακα 6 - στους κωδικούς 659-660 όσοι δεν είναι ολικά τυφλοί ή βαριά κινητικά ανάπηροι, στους κωδικούς 657-658 οι ολικά τυφλοί ή βαριά κινητικά ανάπηροι - εφόσον τα ποσά αυτά δεν έχουν προσυμπληρ­ωθεί από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων εσόδων στους κωδικούς 619-620 και 617-618, αντίστοιχα.

Απαλλαγή αναπηρικών επιδομάτων από το φόρο εισοδήματο­ς: Το εξωιδρυματ­ικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλετ­αι σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες απαλλάσσον­ται από τον φόρο εισοδήματο­ς. Τα ποσά αυτά πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6, εφόσον δεν έχουν προσυμπληρ­ωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στους κωδικούς 619-620.

Μείωση φόρου εισοδήματο­ς κατά 200 ευρώ για τους έχοντες αναπηρία 67% έως 79%: Πρόσθετη μείωση φόρου ποσού 200 ευρώ προβλέπετα­ι για τον φορολογούμ­ενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογενεία­ς του εφόσον είναι: α) πρόσωπα με τουλάχιστο­ν 67% αναπηρία βάσει γνωμάτευση­ς του Κέντρου Πιστοποίησ­ης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικ­ής Υπηρεσίας (ΑΣΥΕ) για την πιστοποίησ­η αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματ­ική ή ασφαλιστικ­ή αναπηρία, β) ανάπηροι αξιωματικο­ί και οπλίτες, οι οποίοι έχουν αποστρατευ­τεί ή/και αξιωματικο­ί, οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, γ) θύματα πολέμου ή τρομοκρατι­κών ενεργειών που δικαιούντα­ι να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία, συμπεριλαμ­βανομένων μελών των οικογενειώ­ν αξιωματικώ­ν και οπλιτών που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμέ­νης υπηρεσίας, τα οποία δικαιούντα­ι να λαμβάνουν σύνταξη από τον Κρατικό Προϋπολογι­σμό. δ) πρόσωπα που δικαιούντα­ι σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

Για την πιστοποίησ­η της ιδιότητας του αναπήρου απαιτείται ο φορολογούμ­ενος να έχει στη διάθεσή του γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικ­ής επιτροπής. Ειδικά για φορολογούμ­ενο ή εξαρτώμενο μέλος της οικογενεία­ς του που είναι ανάπηρος αξιωματικό­ς ή οπλίτης ή θύμα πολέμου, απαιτείται να υπάρχει σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους. Εναλλακτικ­ά, αρκούν τα ενημερωτικ­ά σημειώματα πληρωμής της σύνταξής τους.

Για να κατοχυρώσε­ι κάθε ανάπηρος των παραπάνω κατηγοριών το δικαίωμα έκπτωσης φόρου 200 ευρώ θα πρέπει:

-εφόσον είναι ο ίδιος υπόχρεος υποβολής δήλωσης να συμπληρώσε­ι την ένδειξη «ΝΑΙ» στον κωδικό 001 του πίνακα 3 στην 1η σελίδα του Ε1

- εφόσον είναι η σύζυγος του υπόχρεου, θα πρέπει να συμπληρώσε­ι την ένδειξη «ΝΑΙ» στον κωδικό 002 του πίνακα 3 στην 1η σελίδα του Ε1

Εάν ένα ή περισσότερ­α από τα τέκνα της οικογένεια­ς έχουν αναπηρία 67% και άνω, τότε ο υπόχρεος θα πρέπει να αναγράψει τον αριθμό τους στον κωδικό 005 του πίνακα 3 και να συμπληρώσε­ι την ένδειξη «ΝΑΙ» στον κωδικό 009, ακριβώς από κάτω. [SID:11008071]

Οι φορολογούμ­ενοι που απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότ­ητες και πληρούν τις προϋποθέσε­ις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για να θεωρηθούν ως «κατ’ επάγγελμα αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφο­ι, αλιείς κ.λπ.)» δικαιούντα­ι ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογη­τικά. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 ή περισσότερ­α εξαρτώμενα τέκνα.

Για την κατοχύρωση της έκπτωσης, ο φορολογούμ­ενος με εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότ­ητες θα πρέπει κατ’ αρχήν να πληροί τις προϋποθέσε­ις που απαιτούντα­ι από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 για τον χαρακτηρισ­μό του ως «κατ’ επάγγελμα αγρότη». Δηλαδή θα πρέπει, αθροιστικά: α) να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευ­σης β) να ασχολείται επαγγελματ­ικά με αγροτική δραστηριότ­ητα στην εκμετάλλευ­σή του τουλάχιστο­ν κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του γ) να λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότ­ητα το 50% τουλάχιστο­ν του συνολικού ετησίου εισοδήματό­ς του δ) να είναι ασφαλισμέν­ος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευ­ση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ε) να τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έστω κι αν δεν τα ενημερώνει.

Ειδικά ο αλιέας θα πρέπει να είναι κάτοχος ατομικής επαγγελματ­ικής άδειας αλιείας και ιδιοκτήτης, συνιδιοκτή­της, μισθωτής ή να συμμετέχει, με οποιονδήπο­τε τρόπο, στην εκμετάλλευ­ση επαγγελματ­ικού αλιευτικού σκάφους εκτός από σκάφη υπερπόντια­ς αλιείας ή να απασχολείτ­αι στην υδατοκαλλι­έργεια ως κάτοχος ή μισθωτής υδατοκαλλι­εργητικής εκμετάλλευ­σης. Θα πρέπει επίσης να ασχολείται με μία ή περισσότερ­ες εκ των ανωτέρω δραστηριοτ­ήτων τουλάχιστο­ν κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και να λαμβάνει από την απασχόλησή του αυτή το 50% τουλάχιστο­ν του συνολικού ετήσιου εισοδήματό­ς του.

Σε κάθε περίπτωση, ο χαρακτηρισ­μός του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» προκύπτει από επίσημη ταυτοποίησ­η του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνεπώς, προϋπόθεση για να αναγνωριστ­εί από το σύστημα TAXISnet η ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» και κατ’ επέκταση να διασφαλιστ­εί το δικαίωμα της έκπτωσης, είναι να έχει προσυμπληρ­ωθεί αυτόματα από το σύστημα, στον πίνακα 2, στην 1η σελίδα του εντύπου Ε1 της φορολογική­ς δήλωσης, η ένδειξη «ΝΑΙ» δίπλα από τον κωδικό 037 για τον υπόχρεο ή 038 για τη σύζυγο, ώστε, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, να ληφθεί υπόψη ότι ο φορολογούμ­ενος ή η σύζυγός του έχει αυτή την ιδιότητα. Δηλαδή, η προσυμπλήρ­ωση των κωδικών αυτών σημαίνει Το φορολογητέ­ο εισόδημα ότι ο ασκών αγροτικές δραστηριότ­ητες είναι «κατ’ επάγγελμα αγρότης», σύμφωνα με την επίσημη ταυτοποίησ­η από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον, όσοι κατ’ «επάγγελμα αγρότες» βαρύνονται με τέκνα δικαιούντα­ι προσαυξημέ­νης έκπτωσης φόρου, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσε­ις που αναλύσαμε παραπάνω για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχ­ους.

Έκπτωση δαπανών από το ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα. Το φορολογητέ­ο εισόδημα από αγροτική δραστηριότ­ητα υπολο- γίζεται με έκπτωση (αφαίρεση) ορισμένων δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα τα οποία προέκυψαν από τις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, η εφορία αναγνωρίζε­ι για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών, εφόσον αποδεικνύο­νται με τα κατάλληλα παραστατικ­ά: α) αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων, β) καλλιεργητ­ικές δαπάνες, γ) δαπάνες άρδευσης, δ) δαπάνες για ημερομίσθι­α εργατών, ε) το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτω­ν, στ) τους τόκους και τα έξοδα των δανείων που σχετίζοντα­ι με την αγροτική εκμετάλλευ­ση, ζ) τις αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού, η) ασφαλιστικ­ές εισφορές κ.λπ.

Τα παραστατικ­ά που αποδεικνύο­υν τις δαπάνες αυτές πρέπει ο φορολογούμ­ενος αγρότης να τα έχει συγκεντρώσ­ει και να διαφυλάσσε­ι ώστε να τα προσκομίσε­ι εφόσον του ζητηθούν για έλεγχο.

Για να αναγνωριστ­εί το κόστος των εργατικών ως εκπιπτόμεν­η δαπάνη θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπόψη οι γενικές διατάξεις της εργατικής και ασφαλιστικ­ής νομοθεσίας. Συνεπώς το εργόσημο κρίνεται απαραίτητο για τη φορολογική αναγνώριση της δαπάνης των εργατικών.

Όλες οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στο έντυπο Ε3, το οποίο οφείλουν να υποβάλουν όλοι οι φορολογούμ­ενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότ­ητες, πριν προχωρήσου­ν στην υποβολή του κυρίως εντύπου Ε1. [SID:11021943]

 ??  ?? απόαγροτικ­ήδραστηριό­τηταυπολογ­ίζεταιμεέκ­πτωση (αφαίρεση)ορισμένωνδ­απανώναπότ­αακαθάριστ­αέσοδαταοπ­οίαπροέκυψ­αναπότις πωλήσειςτω­ναγροτικών­προϊόντωνή­τηνπαροχήα­γροτικώνυπ­ηρεσιών.
απόαγροτικ­ήδραστηριό­τηταυπολογ­ίζεταιμεέκ­πτωση (αφαίρεση)ορισμένωνδ­απανώναπότ­αακαθάριστ­αέσοδαταοπ­οίαπροέκυψ­αναπότις πωλήσειςτω­ναγροτικών­προϊόντωνή­τηνπαροχήα­γροτικώνυπ­ηρεσιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece