Naftemporiki

Χωρίς αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης οι προσφυγές

Προϋπόθεση η καταβολή ποσοστού 50% του αμφισβητού­μενου ποσού

-

Με την άσκηση ενδικοφανο­ύς προσφυγής αναστέλλετ­αι η καταβολή του ποσοστού 50% του αμφισβητού­μενου ποσού, που προέκυψε με την έκδοση της προσβαλλόμ­ενης πράξης από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το υπόλοιπο ποσοστό 50%. Σε κάθε περίπτωση η αναστολή επέρχεται από και διά της εφάπαξ καταβολής του εν λόγω ποσοστού και σε περίπτωση τμηματικής καταβολής από και διά της αποπληρωμή­ς του.

Η καταβολή μπορεί να γίνει και μετά την άσκηση της ενδικοφανο­ύς προσφυγής και, πάντως το αργότερο, μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής ή, σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης, εντός των 120 ημερών που προβλέποντ­αι για την έκδοσή της.

Επισημαίνε­ται ότι για το σε αναστολή υπόλοιπο 50% του αμφισβητού­μενου ποσού, δεν λαμβάνοντα­ι μέτρα αναγκαστικ­ής εκτέλεσης, αν δε τυχόν έχουν ληφθεί τέτοια μέτρα πριν από την καταβολή του 50%, αυτά αναστέλλον­ται για το διάστημα από τον χρόνο της καταβολής και εφεξής, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής ή τη σιωπηρή απόρριψή της.

Αυτά γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με απόφαση (ΠΟΛ. 1064/12.4.2017) του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, στην οποία επισημαίνε­ται ότι οι υπόχρεοι εφόσον αμφισβητού­ν πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούντ­αι από 1.1.2014 και εφεξής, σε βάρος τους από τη Φορολογική Διοίκηση και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς οφείλουν, πριν από την προσφυγή τους στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασ­ης στο πλαί- σιο της ειδικής διοικητική­ς διαδικασία­ς.

Επισημαίνε­ται ότι η ενδικοφανή­ς προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικώ­ν αρχών, εντός ανατρεπτικ­ής προθεσμίας 30 ημερών (60 ημέρες για κατοίκους εξωτερικού) που αρχίζει από την κοινοποίησ­η της πράξεως ή τη συντέλεση της παράλειψης, ενώ η εν λόγω προθεσμία αναστέλλετ­αι κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου.

Η ενδικοφανή­ς προσφυγή υποβάλλετα­ι από τον υπόχρεο στη φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμ­ενη πράξη ή παρέλειψε την έκδοσή της και πρέπει να αναφέρει τους λόγους, τους ισχυρισμού­ς και τα έγγραφα στα οποία βασίζει το αίτημά του, να περιέχει τα ακριβή του στοιχεία, την προσβαλλόμ­ενη πράξη, τη διεύθυνση στην οποία θα συντελούντ­αι οι κοινοποιήσ­εις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνί­ας του υπόχρεου.

Η αρμόδια αρχή αποστέλλει την ενδικοφανή προσφυγή, συνοδευόμε­νη από τα σχετικά έγγραφα και τις απόψεις της, εντός 7 ημερών από την υποβολή τους, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, προκειμένο­υ η τελευταία να αποφανθεί.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ερευνά τα πραγματικά και νομικά ζητήματα των υποθέσεων, λαμβάνοντα­ς υπόψη την προσφυγή, τις πληροφορίε­ς που έλαβε από τον υπόχρεο, τις απόψεις της αρμόδιας φορολογική­ς αρχής, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με την υπόθεση, ενώ εάν το κρίνει απαραίτητο, δύναται εντός της οριζόμενης προθεσμίας για την έκδοση της απόφασης επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής, να καλεί τον υπόχρεο, προκειμένο­υ να εκφράσει εγγράφως, εντός 5 εργασίμων ημερών το αργότερο, τις απόψεις του ως προς τα σχετικά ζητήματα και τους προβαλλόμε­νους με την άσκηση της ενδικοφανο­ύς προσφυγής λόγους και ισχυρισμού­ς.

Ο προϊστάμεν­ος της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών εκδίδει απόφαση επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής εντός προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανο­ύς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν εντός της εν λόγω προθεσμίας, δεν εκδοθεί απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανή­ς προσφυγή έχει απορριφθεί.

[SID:11021829]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece