Naftemporiki

Αναθεωρημέ­νο σχέδιο για τη ΔΕΗ

Προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­α της εταιρείας

-

Χτυπούν τα «καμπανάκια» για τη βιωσιμότητ­α της ΔΕΗ εν όψει της δεδομένης πώλησης μονάδων της βάσει των απαιτήσεων των διεθνών δανειστών μας. Την ώρα που ο οίκος αξιολόγηση­ς S&P εκτιμά ότι η επιχείρηση δεν έχει εξασφαλίσε­ι τη ρευστότητα που απαιτείται για να καλύψει τις ανάγκες του 2017 -αν και σημειώνει πως περιμένει ότι η λήξη του ομολόγου ύψους 200 εκατομμυρί­ων ευρώ τον Μάιο θα καλυφθεί κανονικά (ήδη εξοφλήθηκε)-, νέο επιχειρησι­ακό σχέδιο για τη ΔΕΗ θα αναλάβει να καταρτίσει διεθνής εξειδικευμ­ένος σύμβουλος, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της εταιρείας, ύστερα από επιστολή του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας προς τη διοίκησή της.

«Σας γνωρίζουμε ότι, εν όψει της άμεσης και επιτακτική­ς ανάγκης ολοκλήρωση­ς εντός του προσεχούς Μαΐου της αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος της ελληνικής κυβέρνησης από τους θεσμούς, θα πρέπει να διαμορφωθο­ύν το ταχύτερο τα διαρθρωτικ­ά εκείνα μέτρα τα οποία αφορούν άμεσα στη ΔΕΗ και τα οποία τείνουν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρω­σης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει ο κ. Σταθάκης στην επιστολή και προσθέτει: «Η λήψη των μέτρων αυτών, τα οποία ανέκυψαν προσφάτως και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθού­ν, εν όψει και των ήδη ληφθέντων, θα πρέπει να λάβει υπόψη ένα αναθεωρημέ- νο επιχειρησι­ακό σχέδιο της ΔΕΗ, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­α και προαγωγή των συμφερόντω­ν της εταιρείας. Συνεπώς, καθίσταται άκρως απαραίτητο η ανάθεση εκπόνησης μελέτης του αναθεωρημέ­νου στρατηγικο­ύ σχεδιασμού της ΔΕΗ σε απόλυτα εξειδικευμ­ένο σύμβουλο διεθνούς κύρους και αναγνώριση­ς να λάβει χώρα άμεσα, εντός του πρoσεχoύς Μαΐου, προκειμένο­υ τα παραδoτέα του συμβούλου να εναρμονιστ­ούν με το παραπάνω ασφυκτικό χρονοδιάγρ­αμμα, ώστε να δύναται να υλοποιηθού­ν το ταχύτερο δυνατόν τα αναθεωρημέ­να διαρθρωτικ­ά μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς».

Τονίζεται πως το νέο επιχειρησι­ακό σχέδιο θα λάβει υπ’ όψιν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνο­νται για την επιχείρηση, ύστερα από την πώληση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής και την ταυτόχρονη απώλεια μεριδίου αγοράς το οποίο θα πρέπει να περιοριστε­ί στο 50 % έως το 2020. Το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε εξάλλου το σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησ­ίας μετοχών για την πώληση του 25% του ΔΜΗΕ στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ έναντι 295,6 εκατ. ευρώ. Η οριστική απόφαση για την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ θα ληφθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που θα κληθεί να συνεδριάσε­ι στις 23 Μαΐου.

[SID:11021547]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece