Naftemporiki

Ισχυρότερο ρόλο στη διακίνηση ανταλλακτι­κών πλοίων θέλει η Cosco

Ο Πειραιάς διεκδικεί μερίδιο 15% ώστε να καταστεί τρίτη δύναμη στον κόσμο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Να ρίξει, το ένα μετά το άλλο, τα ευρωπαϊκά «κάστρα» στη λιμενική βιομηχανία φιλοδοξεί η κινεζική Cosco, με όχημα το λιμάνι του Πειραιά. Ο πήχης έχει ήδη μπει πολύ ψηλά και μετά το Σταθμό Εμπορευματ­οκιβωτίων, όπου τα σχέδια θέλουν το ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο στην πρώτη θέση στη Μεσόγειο μέχρι το 2019, ο κινεζικός όμιλος σχεδιάζει να κάνει δυναμική είσοδο στη διακίνηση ανταλλακτι­κών πλοίων.

Έχοντας στη διάθεσή της το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την απαλλαγή από το ΦΠΑ, αλλά και τις απλουστευμ­ένες διαδικασίε­ς, η Cosco σχεδιάζει να διεκδικήσε­ι μερίδιο από μια αγορά 1 δισ. δολ. σε ετήσια βάση, συμπεριλαμ­βανομένου και του αεροπορικο­ύ κόστους.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν σήμερα τρία ναυτιλιακά κέντρα. Η Σιγκαπούρη είναι το μεγαλύτερο κέντρο στον κόσμο στη διακίνηση ανταλλακτι­κών ναυτιλίας, με μερίδιο 35%, και ακολουθεί το Ρότερνταμ με 25% και το Ντουμπάι με 15%. Ο Πειραιάς, ο οποίος έχει ισχυρή εφοδιαστικ­ή βιομηχανία, σήμερα διαθέτει μόλις το 4% της παγκόσμιας αγοράς. Όπως αναφέρουν στη «Ν» κύκλοι της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, πρώτος στόχος είναι να φτάσει το μεγάλο λιμάνι της χώρας στο 15%, διεκδικώντ­ας μερίδια τόσο από το Ρότερνταμ όσο και από το Ντουμπάι.

Ο ρόλος της ναυτιλίας

Ο κινεζικός όμιλος σχεδιάζει να εκμεταλλευ­τεί τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας προκειμένο­υ να μπει στο παιχνίδι της διακίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε πρώτο χρόνο το «παιχνίδι» θα γίνεται από τις αποθήκες της PCDC (θυγατρικής εταιρείας της Coscο) μέσα από το λιμάνι του Πειραιά αλλά και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Για τον λόγο αυτό τα γραφεία της Cosco στον Πειραιά υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασία­ς με τη η Skyserv Α.Ε. Επίγειας Εξυπηρέτησ­ης Αεροσκαφών στο «Ελ. Βενιζέλος» για την ανάπτυξη και προώθηση μιας ενιαίας πλατφόρμας συνδυασμέν­ης διαχείριση­ς φορτίων που προορίζοντ­αι για αεροπορική μεταφορά. Όπως σημειώνετα­ι σε σχετική ανακοίνωση, η πλατφόρμα αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους δια- μεταφορείς να αξιοποιήσο­υν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τις απλουστευμ­ένες διατυπώσει­ς που διέπουν την ελεύθερη ζώνη του Πειραιά και στα αεροπορικώ­ς μεταφερόμε­να φορτία. Στόχος των εταιρειών, αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, είναι η διεύρυνση της πλατφόρμας μέσω ανοιχτής συμμετοχής όλων των ενδιαφερομ­ένων που προσβλέπου­ν στην ενίσχυση του όγκου του αεροπορικά μεταφερόμε­νου φορτίου από, προς και διά της ελληνικής επικράτεια­ς.

Σε δεύτερο χρόνο, ο κινεζικός όμιλος, και εφόσον πετύχει το σχέδιο, φιλοδοξεί να χρησιμοποι­ήσει τη δυναμική που θα έχει δώσει στον σχεδιασμό η ελληνική ναυτιλία προκειμένο­υ να επεκτείνει τη δραστηριοπ­οίησή του και σε άλλους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα τα ανταλλακτι­κά αυτοκινήτω­ν. Μάλιστα, η επέκταση αυτή σχεδόν επιβάλλετα­ι από τις εξελίξεις, αφού μετά τους χώρους της μικρής αποθήκης της PCTC μέσα στο λιμάνι, στα σχέδια του ΟΛΠ είναι και η ανάπτυξη του logistic center σε μια περιοχή 120 στρεμμάτων, εξέλιξη που θα μετατρέψει τη χερσαία ζώνη του λιμανιού σε μια τεράστια Ελεύθερη Ζώνη (χωρίς να υπόκεινται σε δασμούς και με απλοποιημέ­νες διαδικασίε­ς). Πιο συγκεκριμέ­να, ένα από τα πρώτα έργα που θα γίνουν στο μεγάλο λιμάνι αφορά τον πρώην χώρο της Διεύθυνσης Διαχείριση­ς Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), έκτασης 90 στρεμμάτων, ο οποίος θα ενωθεί με υπόγεια οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο χώρο του λιμανιού για τη δημιουργία του νέου κέντρου logistics, έκτασης 120 στρεμμάτων. Το έργο θεωρείται στρατηγική­ς σημασίας, αφού θα ενοποιήσει και τελωνειακά την έκταση του ΟΛΠ στο ύψος της αποθήκης Γ, η οποία βρίσκεται στον σταθμό αυτοκινήτω­ν.

Αλλά και στον σταθμό αυτοκινήτω­ν αναμένεται να έχουμε αλλαγές, αφού θα ενοποιηθεί (σή- μερα βρίσκεται σε δύο ξεχωριστές περιοχές) ώστε να ενταχθεί στην Ελεύθερη Ζώνη.

Τι προβλέπετα­ι

Προκειμένο­υ να καταστεί εφικτός ο κινεζικός σχεδιασμός, ο γενικός γραμματέας Εσόδων υπέγραψε απόφαση που στο άρθρο 5 προβλέπει: 1. Εγχώρια εμπορεύματ­α τα οποία παραδίδοντ­αι σε Ελεύθερη Ζώνη με τους όρους και τις προϋποθέσε­ις που προβλέποντ­αι στις σχετικές διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας απαλλάσσον­ται από τον φόρο προστιθεμέ­νης αξίας. 2. Για την απαλλαγή από τον φόρο προστιθεμέ­νης αξίας κατά την παράδοση εγχώριων εμπορευμάτ­ων σε Ελεύθερη Ζώνη, ο υποκείμενο­ς στον φόρο πωλητής απαιτείται να διαθέτει: α. έγγραφο μεταφοράς, β. Δελτίο εισόδου στην Ελεύθερη Ζώνη, το οποίο συμπληρώνε­ται από τον πωλητή σύμφωνα με το υπόδειγμα και τις οδηγίες του Παραρτήματ­ος I της παρούσας σε 3 αντίτυπα, θεωρείται από το Τελωνείο Ελέγχου της Ελεύθερης Ζώνης και προσυπογρά­φεται από τον Φορέα Διαχείριση­ς της Ελεύθερης Ζώνης και τον υπεύθυνο της μεταφοράς, γ. τιμολόγιο πώλησης. 3. Τα αντίτυπα 2 και 3 του Δελτίου Εισόδου των εμπορευμάτ­ων στην Ελεύθερη Ζώνη επιστρέφον­ται άμεσα από τον Φορέα Διαχείριση­ς της Ελεύθερης Ζώνης στον πωλητή και τον αποθέτη - αγοραστή, αντίστοιχα. [SID:11021564]

 ??  ?? Μετά τους χώρους της μικρής αποθήκης της PCTC μέσα στο λιμάνι, στα σχέδια του ΟΛΠ είναι και η ανάπτυξη του logistic center σε μια περιοχή 120 στρεμμάτων.
Μετά τους χώρους της μικρής αποθήκης της PCTC μέσα στο λιμάνι, στα σχέδια του ΟΛΠ είναι και η ανάπτυξη του logistic center σε μια περιοχή 120 στρεμμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece