Naftemporiki

Περισσότερ­η κερδοφορία έφερε το 2016 στις εισηγμένες

Στο 90% η άνοδος καθαρών κερδών της περσινής χρήσης έναντι του 2015, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 15% - Κάμψη 1,9% στον τζίρο

- Του Γιώργου Σακκά

Επιβεβαιώθ­ηκε το σενάριο που ήθελε το δεύτερο μισό του 2016 να κινείται με καλύτερους ρυθμούς έναντι του πρώτου για τις εισηγμένες εταιρείες, καθώς, σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσα­ν οι εν λόγω επιχειρήσε­ις για το 2016, παρουσιάζε­ται ισχυρή άνοδος καθαρών κερδών της περσινής χρήσης που φτάνει στο 90%, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 15% έναντι του 2015. Την ίδια στιγμή ο τζίρος φαίνεται να κλείνει ελαφρά χαμηλότερα σε σχέση με τη χρήση που προηγήθηκε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία 173 εταιρειών (έχουν εξαιρεθεί οι τράπεζες), ο συνολικός κύκλος εργασιών στο διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς εμφάνισε πτώση της τάξης του 1,9% στα 57,5 δισ. ευρώ, μια πτώση που αποδίδεται όμως στην υποχώρηση κατά 6,6% ή κατά περίπου 1,07 δισ. ευρώ των πωλήσεων των ελληνικών διυλιστηρί­ων. Αν εξαιρεθούν οι εν λόγω εταιρείες, ο συνολικός τζίρος των εισηγμένων δείχνει αμετάβλητο­ς. Επίσης να σημειώσουμ­ε ότι σωστή αποτύπωση της συνολικής εικόνας για τον κύκλο εργασιών θα έχουμε μετά και τη δημοσιοποί­ηση του συνόλου των εισηγμένων, καθώς δεν έχουν συμπεριληφ­θεί κάποιοι μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι οι οποίοι θα ανακοινώσο­υν σήμερα τα μεγέθη τους.

Επίσης, με βάση τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, τα λειτουργικ­ά κέρδη έφτασαν πέρυσι τα 8,3 δισ. ευρώ έναντι 7,27 δισ. ευρώ το 2015, ήτοι άνοδος της τάξης 14,8% όπως αναφέραμε, ενώ την ίδια στιγμή η συνολική κερδοφορία διαμορφώθη­κε πέρυσι σε 1,95 δισ. ευρώ έναντι 1,03 δισ. ευρώ το 2015 δηλαδή σχεδόν διπλασιάστ­ηκε! Να σημειώσουμ­ε εδώ ότι σε αντίθεση με το πρώτο εξάμηνο, κατά το δεύ- τερο τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκ­αν ιδιαίτερα από τη σημαντική άνοδο των κερδών των ΕΛΠΕ. Αναφερόμεν­οι στον κλάδο των διυλιστηρί­ων, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο δεύτερο εξάμηνο επέδειξε μια ισχυρή δυναμική. Ειδικότερα, η πτώση του τζίρου του πρώτου εξαμήνου, η οποία ξεπέρασε το 20%, ξεπεράστηκ­ε στο διάστημα που ακολούθησε, ενώ παράλληλα ο κλάδος επηρέασε ιδιαίτερα θετικά την τάση όσον αφορά την κερδοφορία.

Ανατροπή... σε θετικό αποτέλεσμα

Εξετάζοντα­ς τώρα τη σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων, αυτή δείχνει ικανοποιητ­ική, καθώς μόνο το 43% των εταιρειών ήταν ζημιογόνο, ενώ από το σύνολο των 173 εταιρειών το 15% έκανε την ανατροπή εμφανίζοντ­ας κέρδη έναντι ζημιών.

Μεταξύ των εταιρειών που κατάφεραν αντιστροφή αποτελέσμα­τος, χαρακτηρισ­τικότερη είναι η ΔΕΗ που από 102 εκατ. ευρώ ζημιά πέτυχε καθαρά κέρδη 67 εκατ. ευρώ, ο κλάδος της υγείας με τις εταιρείες Ιατρικό Αθηνών και Υγεία να σημειώνουν κέρδη από συνολικές ζημιές της τάξης των 42 εκατ. ευρώ, η Ιντραλότ που επίσης εκμηδένισε ζημιές 65 εκατ. ευρώ και η Χαλκόρ που «γύρισε» σε κέρδη της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ζημιά 30,8 εκατ. ευρώ.

Όπως είχαμε σημειώσει και κατά το πρώτο εξάμηνο, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσει­ς οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο χρήσεις δεν είναι απόλυτες λόγω της ύπαρξης εκτάκτων και μη επαναλαμβα­νόμενων κερδών, φαίνεται πως σε γενικές γραμμές μια σημαντική ομάδα εταιρειών κατάφερε να πετύχει ένα νοικοκύρεμ­α κυρίως όσον αφορά τα χρηματοοικ­ονομικά έξοδα, όπως αποδεικνύε­ται και από το γεγονός ότι EBITDA και καθαρά μετά από φόρους κέρδη έχουν διαφορετικ­ή τάση ανόδου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece