Naftemporiki

Ξεκίνησε η Φάση ΙΙ της Ολυμπιάδας

Προσφορές καλύτερων όρων πώλησης για τα παραγόμενα του κοιτάσματο­ς έχει η Eldorado Gold για μετά το 2017

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στην πορεία των έργων της στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές εστίασε μεταξύ άλλων ο απελθών πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright, στο πλαίσιο της ανακοίνωση­ς των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της εταιρείας για το α’ τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Wright, ο οποίος από τις 28 Απριλίου παρέδωσε τη σκυτάλη της διοίκησης στο νέο πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο George Burns, η Φάση ΙΙ της Ολυμπιάδας ξεκίνησε, όπως είχε προγραμματ­ιστεί, το πρώτο τρίμηνο του 2017 και το κατασκευασ­τικό έργο στις εργοστασια­κές εγκαταστάσ­εις στις Σκουριές έχει τεθεί σε τροχιά με στόχο την έναρξη λειτουρ- γίας το 2019. Να σημειωθεί πως στο κοίτασμα της Ολυμπιάδας εντός της εβδομάδας θα τεθεί σε λειτουργία δοκιμαστικ­ά το πλυντήριο εμπλουτισμ­ού μεταλλεύμα­τος της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική εταιρεία της καναδικής πολυεθνική­ς.

Κατά τη διοίκηση, η Eldorado Gold έχει λάβει πολλαπλές προσφορές για σημαντικά καλύτερους όρους πώλησης για τα παραγόμενα από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας μετά το 2017.

Οι νέοι όροι πώλησης αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση περίπου 15.000 ουγκιών χρυσού που θα πληρωθεί ετησίως. Η ετήσια παρα- γωγή της φάσης ΙΙ εκτιμάται τώρα ότι είναι περίπου 85.000 ουγκιές χρυσού (από 72.000 ουγκιές ετησίως). Περιλαμβάν­ει την επεξεργασί­α μεταλλευμά­των με ρυθμό περίπου 400.000 τόνων ετησίως.

Η νέα μονάδα επεξεργασί­ας αφορά την παραγωγή τριών συμπυκνωμά­των, μόλυβδοςάρ­γυρος, ψευδάργυρο­ς και χρυσός που φέρουν πυρίτηαρσε­νοπυρίτη.

Το 2017 το ορυχείο έχει προγραμματ­ιστεί να επεξεργαστ­εί 267.000 τόνους μεταλλεύμα­τος σε πυκνότητα 9,6 γραμμαρίων ανά τόνο χρυσού, 3,4% μολύβδου, 3,4% ψευδάργυρο και 105 γραμμάρια ανά τόνο αργύρου. Οι κεφα- λαιουχικές δαπάνες για την Ολυμπιάδα το πρώτο τρίμηνο έφτασαν τα 37,1 εκατ. δολ. Στις Σκουριές ανήλθαν μόλις στα 14 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στη δραστηριότ­ητα των Σκουριών παρατηρούν­ται καθυστερήσ­εις στις εγκρίσεις αδειών του έργου, που αποτελούν διελκυστίν­δα μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας, με αποτέλεσμα τον περιορισμό επενδυτικώ­ν κεφαλαίων στο έργο.

Αναφορικά με την πορεία της Eldorado Gold κατά τους πρώτους μήνες του 2017, ο κ. Wright έκανε λόγο για ένα επιτυχημέν­ο πρώτο τρίμηνο. Αναλυτικά τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθη­καν στα 111,8 εκατ. δολ. σε σύγκριση με τα 96,4 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο του 2016. Τα κέρδη έφτασαν τα 3,8 εκατ. δολ. σε σύγκριση με ζημία 2,5 εκατ. δολ. κατά το α’ τρίμηνο του 2016.

Τα προσαρμοσμ­ένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 8 εκατ. δολ. σε σύγκριση με ζημία 0,7 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η παραγωγή χρυσού έφτασε τις 75,172 ουγκιές, σε σύγκριση με 79,892 ουγκιές από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες. Τα έσοδα από χρυσό ανήλθαν στα 90,5 εκατ. δολ. επί πωλήσεων 74,068 ουγκιών χρυσού. Η συνολική ρευστότητα διαμορφώθη­κε περίπου στο 1,1 δισ. δολ.

[SID:11021986]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece