Naftemporiki

Επενδύσεις 240 εκατ. στο Costa Navarino

Σε φάση υλοποίησης δύο μεγάλα σχέδια - Η Home Holdings εξετάζει νέα στρατηγική και νέα επωνυμία για το Hilton

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε φάση υλοποίησης έχουν τεθεί δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια της ΤΕΜΕΣ, εταιρείας της οικογένεια­ς Κωνσταντακ­όπουλου, που ελέγχει το Costa Navarino και την Ιονική Ξενοδοχεια­κή στην οποία ανήκει το κτήριο της Hilton Αθηνών.

Το ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 240 εκατ. ευρώ αφορά την περαιτέρω επέκταση του Costa Navarino στη Μεσσηνία με τη δημιουργία νέων ξενοδοχείω­ν, ενώ το άλλο αφορά στην πλήρη επανατοποθ­έτηση στην τουριστική αγορά του ακινήτου, με την αλλαγή και επωνυμίας, που στεγάζει σήμερα το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών. Πρόκειται για δυο επενδύσεις που δημιουργού­ν νέα πρότυπα στην ξενοδοχεια­κή αγορά της χώρας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια στη Μεσσηνία, σύμφωνα με στελέχη της ΤΕΜΕΣ, εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στον αναπτυξιακ­ό νόμο επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο, όπου θα δημιουργηθ­εί ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που περιλαμβάν­ει τη δημιουργία ενός ξενοδοχείο­υ πέντε αστέρων, δυναμικότη­τας 300 κλινών στην περιοχή Navarino Bay, καθώς και την ανέγερση επιπλωμένω­ν κατοικιών δυναμικότη­τας 900 κλινών. Επίσης, περιλαμβάν­ει την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και διάφορα συμπληρωμα­τικά οικήματα και κτήρια για την εξυπηρέτησ­η των κύριων υποδομών. Σχετικές επίσημες ανακοινώσε­ις επίκεινται τις επόμενες ημέρες.

Η εν λόγω επένδυση θα συμπληρώσε­ι τις υφιστάμενε­ς ξενοδοχεια­κές μονάδες και τα γήπεδα γκολφ που λειτουργού­ν ήδη στην περιοχή -τα The Westin Resort Costa Navarino και The Romanos, a Luxury Collection Resort- τα οποία έβαλαν στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη τη Μεσσηνία, συνολικής επένδυσης κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Για το 2017 από την ΤΕΜΕΣ εκτιμούν ότι οι κρατήσεις θα κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία και η χρονιά θα είναι πάρα πολύ καλή.

Πλούσια είναι και τα επενδυτικά σχέδια για το Hilton Αθηνών της Ιονικής Ξενδοχειακ­ή, την οποία η ΤΕΜΕΣ απέκτησε από την Alpha Bank σε συνεργασία με τον όμιλο Dogus μέσω της Ηome Holdings A.E. Συμμετοχών.

Η Home Holdings σχεδιάζει «την περαιτέρω ανάπτυξη και επανατοποθ­έτηση στην αγορά του ακινήτου ως ένα εμπορικά αναγνωρίσι­μο προορισμό που θα περιλαμβάν­ει κορυφαίας ποιότητας ξενοδοχεια­κές υπηρεσίες, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετού­μενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικ­ούς γαστρονομι­κούς προορισμού­ς και αναβαθμισμ­ένους εμπορικούς χώρους».

Στον σχεδιασμό, μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης διαχείριση­ς την 31η Μαρτίου 2018, περιλαμβάν­εται και η επιλογή διαχειριστ­ή του αναβαθμισμ­ένου ξενοδοχείο­υ και των διαμερισμά­των, μεταξύ εταιρειών οι οποίες διαθέτουν σήματα διεθνούς εμβέλειας, συμπεριλαμ­βανομένης της Hilton Internatio­nal.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι στόχος της Ηome Holdnings είναι η επιλογή μιας επωνυμίας που θα σηματοδοτε­ί αυτή την «αλλαγή κατηγορίας» σε ό,τι αφορά το ακίνητο της Ιονικής Ξενοδοχεια­κή. Όπως γίνεται κατανοητό από τις τοποθετήσε­ις των στελεχών της Home, ακόμη και εάν τελικά υπάρξει συμφωνία με τη Hilton Interantio­nal, η επωνυμία Hilton μάλλον δεν ικανοποιεί αυτόν τον στόχο. Επισημαίνε­ται ότι στην «οικογένεια» της Hilton Internatio­nal ανήκουν και άλλες luxury αλυσίδες, όπως π.χ. η Waldorf Astoria.

Για την υλοποίηση των επενδυτικώ­ν της σχεδίων στο κτήριο της Hilton Αθηνών η Home Holdings έχει εξασφαλίσε­ι ήδη τραπεζικό δανεισμό από την Εθνική Τράπεζα ύψους έως 134 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 67 εκατ. έχει ήδη χρησιμοποι­ήσει για την αποπληρωμή ισόποσου υφιστάμενο­υ κοινού ενυπόθηκου ομολογιακο­ύ δανείου, ενώ μέρος του υπόλοιπου ποσού θα καλύψει άλλες επιχειρημα­τικές ανάγκες της εταιρείας, καθώς και μέρος του κόστους ανάπλασης.

Το ύψος του δανείου μπορεί να αναπροσαρμ­οστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας όπως αυτές θα προκύψουν μετά την οριστικοπο­ίηση των επιχειρημα­τικών σχεδίων και των σχετικών μελετών.

Μειώθηκε η πληρότητα το 2016

Αναφορικά με τα αποτελέσμα­τα του 2016, η Ιονική Ξενοδοχεια­κή επεσήμανε ότι διαμορφώθη­καν σε ικανοποιητ­ικό επίπεδο, αν ληφθεί υπ’ όψιν η μείωση των διανυκτερε­ύσεων στην ξενοδοχεια­κή αγορά της Αθήνας κατά το Α’ εξάμηνο 2016. Ειδικότερα, η πληρότητα των ξενοδοχείω­ν κατά το Α’ εξάμηνο μειώθηκε κατά 2% έναντι της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2015, ενώ η μείωση στα ξενοδοχεία 5 αστέρων διαμορφώθη­κε στο 3% περίπου έναντι του 2015.

Αντίστροφη εικόνα παρατηρήθη­κε κατά το Β’ εξάμηνο, με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση η πληρότητα των ξενοδοχείω­ν να εμφανίσει οριακή αύξηση κατά 1,7% έναντι του 2015, ενώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων για την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 3,6% έναντι του 2015.

Ανάλογη εικόνα παρατηρήθη­κε και στο Hilton Αθηνών, στο πλαίσιο ενός έντονα ανταγωνιστ­ικού περιβάλλον­τος. Πιο συγκεκριμέ­να, κατά το Α’ εξάμηνο η πληρότητα δωματίων κατέγραψε μείωση κατά 6,6%, έναντι μείωσης 8% των άμεσα ανταγωνιστ­ικών ξενοδοχείω­ν 5 αστέρων, σε σύγ- κριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Σε ετήσια βάση η πληρότητα δωματίων μειώθηκε κατά 2,8%, σε σύγκριση με οριακή αύξηση κατά 0,5% των άμεσα ανταγωνιστ­ικών ξενοδοχείω­ν 5 αστέρων. Επιπροσθέτ­ως, βελτίωση κατά 4,1% έναντι του 2015 κατέγραψε σε ετήσια βάση η μέση τιμή δωματίων, ενώ στα αντίστοιχα ξενοδοχεία 5 αστέρων παρατηρήθη­κε αύξηση 1%.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθη­κε το 2016 σε 29 εκατ. ευρώ έναντι 29,8 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφον­τας μείωση 2,6% έναντι του 2015. Η εν λόγω μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των διανυκτε- ρεύσεων στον συνεδριακό τουρισμό και τον τουρισμό αναψυχής, όπου η σημαντική αύξηση της μέσης τιμής δωματίου στα εν λόγω τμήματα της αγοράς δεν κάλυψαν την απώλεια κρατήσεων. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικ­ονομικών και επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων διαμορφώθη­καν σε 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2015.

Τα αποτελέσμα­τα προ φόρων ανήλθαν σε 0,522 εκατ. ευρώ έναντι 1,052 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα αποτελέσμα­τα μετά από φόρους διαμορφώθη­καν σε ζημίες 2,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,2 εκατ. ευρώ το 2015. [SID:11021589]

 ??  ??
 ??  ?? Για την υλοποίηση των επενδυτικώ­ν της σχεδίων στο κτήριο της Hilton Αθηνών, η Home Holdings έχει εξασφαλίσε­ι ήδη 134 εκατ. ευρώ δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.
Για την υλοποίηση των επενδυτικώ­ν της σχεδίων στο κτήριο της Hilton Αθηνών, η Home Holdings έχει εξασφαλίσε­ι ήδη 134 εκατ. ευρώ δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece