Naftemporiki

Αυξημένα κέρδη με τζίρο

Σε υψηλά έτους με σερί πέντε θετικών συνεδριάσε­ων

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Λίγο οι γαλλικές εκλογές, λίγο η επιστροφή των θεσμών, λίγο η ορατότητα στο χρονοδιάγρ­αμμα, ήρθαν τα συνεχόμενα νέα υψηλά έτους κάνοντας 5 θετικές συνεδριάσε­ις, με τους τζίρους να ζωντανεύου­ν σημαντικά μετά την πασχαλινή αδράνεια. Ο Γενικός Δείκτης είχε 17 μήνες να δει το «7» μπροστά, ενώ η εβδομάδα που πέρασε είχε τον καλύτερο μέσο ημερήσιο τζίρο σε επίπεδο εβδομάδας, από την αρχή του έτους. Η πρόοδος στο θέμα της ολοκλήρωση­ς της τεχνικής συμφωνίας είχε προβολή και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε στο 6,2%, από 6,5% την προηγούμεν­η εβδομάδα. Σε αυτό το περιβάλλον ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος, επιστρέφον­τας σε θετική απόδοση από την αρχή του έτους, φέρνοντας τις 2 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οριακά κοντά, πλέον, στις τιμές των αυξήσεων, απεγκλωβίζ­οντας ένα ισχυρό τμήμα επενδυτικώ­ν κεφαλαίων που από το καλοκαίρι του 2016 παρακολουθ­ούν παθητικά τις εξελίξεις.

Τα συνεχόμενα νέα φετινά υψηλά έφεραν πλέον τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημέ­νες τεχνικές ζώνες τιμών, για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο. Η προσέγγιση της αντίστασης των 720 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητε­ς για μια τοπική διόρθωση, που θα αποφόρτιζε, ενδεχομένω­ς, την ισχυρά ανοδική εικόνα των περισσότερ­ων δεικτοβαρώ­ν μετοχών.

Ωστόσο, η δομή της κίνησης και η σχετικά ομαλή κλίση της ανόδου περιορίζει το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης. Με όλους τους δείκτες αγορασμένο­υς -πλέον και ο MACD ενεργοποίη­σε σήμα αγοράς- η εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι καθαρά ανοδική συνεπικουρ­ούμενη και από συναλλακτι­κούς όγκους που ενισχύοντα­ι σε ημέρες που η αγορά δείχνει να έχει ανάγκη από «φρέσκιες δυνάμεις» ρευστότητα­ς.

Συμπερασμα­τικά, η συνέχιση της ανόδου είναι το σενάριο της επόμενης εβδομάδας, με πιο μετριοπαθή ρυθμό ωστόσο, καθώς η εμφάνιση προσφοράς πάνω από τις 720 μονάδες θα είναι πιο έντονη.

Στο εγχώριο ημερολόγιο, σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματ­εύεται χωρίς το υπόλοιπο (60 λεπτά) του μερίσματος των 72 λεπτών ανά μετοχή, ενώ αύριο 3 Μαΐου θα διεξαχθεί η τακτική γ.σ. του Σαράντη. [SID:11021648]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece