Naftemporiki

Ενισχυμένο το ευρωνόμισμ­α

Ρευστοποιή­σεις στο δολάριο μετά τα στοιχεία για την αμερικανικ­ή οικονομία

- Της Έφης Τριήρη

Το δολάριο υποχώρησε χθες έναντι του ευρώ, ενώ υπαναχώρησ­ε και από τα αρχικά υψηλά μηνός έναντι του γιεν, από τη στιγμή που τα εξασθενημέ­να στοιχεία για την αμερικανικ­ή μεταποίηση και τον πληθωρισμό συγκράτησα­ν τις προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Ο δείκτης καταναλωτι­κών δαπανών στις ΗΠΑ, εξαιρουμέν­ων των δαπανών για είδη διατροφής και ενέργειας, υποχώρησε 0,1% τον Μάρτιο, καταγράφον­τας την πρώτη και μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2001. Στη διάρκεια του 12μήνου έως τον Μάρτιο, ο δείκτης αυξήθηκε 1,6%, παρουσιάζο­ντας τη μικρότερη άνοδο από πέρυσι τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμέ­νος δείκτης, τον οποίο παρακολουθ­εί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ ως δείκτη για την πορεία του πληθωρισμο­ύ, υπολείπετα­ι του στόχου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που είναι στο 2%. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης ISM για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα υποχώρησε στο 54,8 τον Απρίλιο, γνωρίζοντα­ς το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την αμερικανικ­ή οικονομία δεν ήταν ενθαρρυν- τικά, επισημαίνο­υν αναλυτές, επικαλούμε­νοι και τα στοιχεία για το αμερικανικ­ό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου που αναπτύχθηκ­ε με το βραδύτερο ρυθμό στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν τα στοιχεία εξακολουθο­ύν να είναι εξασθενημέ­να τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες, τότε η Fed πιθανόν να αναθεωρήσε­ι τη στάση της όσον αφορά τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Αναφορικά με το ευρώ, ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,0912, αφού όμως αρχικά είχε βρεθεί σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά αποδείχθηκ­αν αρκετά για να συνεχίσουν την άνοδο του ευρώ, το οποίο παρουσίασε άνοδο μεγαλύτερη από δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες στη διάρκεια του προηγούμεν­ου μηνός. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε χαμηλότερα από το 1,0950 της προηγούμεν­ης εβδομάδας, που σηματοδοτε­ί υψηλό πεντέμισι μηνών. Επίσης, το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, με την ισοτιμία στα 111,63 γιεν.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, το δολάριο Καναδά δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Την προηγούμεν­η εβδομάδα υποχώρησε περισσότερ­ο από μία ποσοστιαία μονάδα, κυρίως λόγω της αβεβαιότητ­ας γύρω από τη συμφωνία NAFTA.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμέ­νος, καθώς αρκετές αγορές σε Ευρώπη και Ασία παρέμειναν χθες κλειστές λόγω της αργίας της Πρωτομαγιά­ς. [SID:11022144]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece