Naftemporiki

Συμφωνία για ομοσπονδια­κή χρηματοδότ­ηση 1 τρισ. δολ.

Αύξηση αμυντικών δαπανών, όχι όμως για τείχος στα σύνορα

-

Σε συμφωνία έφθασαν, την τελευταία στιγμή, οι διαπραγματ­ευτές στο αμερικανικ­ό Κογκρέσο για ομοσπονδια­κή χρηματοδότ­ηση ύψους 1 τρισ. δολαρίων, με την οποία θα αποφευχθεί μια κυβερνητικ­ή κρίση αυτή την εβδομάδα, δίδοντας τη δυνατότητα στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ.

Η συμφωνία αυτή, που πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων και από τη Γερουσία, προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών, όχι όμως χρηματοδότ­ηση για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπως είχε προτείνει προεκλογικ­ά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποι­ηθούν για την πληρωμή αρκετών ομοσπονδια­κών κρατικών προγραμμάτ­ων, από υπηρεσίες αεροδρομίω­ν και ασφάλειας συνόρων έως ιατρική έρευνα, ξένη βοήθεια, Διάστημα και εκπαίδευση, διασφαλίζο­ντας ότι εξακολουθο­ύν να υφίστανται βασικές λειτουργίε­ς του κράτους. Εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, ομοσπονδια­κές υπηρεσίες θα αναγκάζοντ­αν να απολύσουν εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζομένο­υς διακόπτοντ­ας τη λειτουργία σημαντικών δραστηριοτ­ήτων. «Πρόκειται για μια καλή συμφωνία για τον αμερικανικ­ό λαό, η οποία απομακρύνε­ι τη διακοπή λειτουργία­ς κρατικών δραστηριοτ­ήτων», ανέφερε ο γερουσιαστ­ής των Δημοκρατικ­ών Τσακ Σάμερ. Ο ίδιος επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν οι ομοσπονδια­κές επενδύσεις σε ιατρική έρευνα, εκπαίδευση και υποδομές.

Σύμφωνα με κύκλους του Κογκρέσου, το Πεντάγωνο θα μπορούσε να εξασφαλίσε­ι αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 12,5 δισ. δολάρια το δημοσιονομ­ικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίο­υ, με δυνατότητα μιας επιπλέον αύξησης της τά- ξης των 2,5 δισ. δολαρίων. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει για φέτος κεφάλαια ύψους 30 δισ. δολαρίων για αμυντικούς σκοπούς. Κάποιες άλλες όμως σημαντικές πρωτοβουλί­ες του Λευκού Οίκου απορρίφθηκ­αν από διαπραγματ­ευτές των Ρεπουμπλικ­άνων και των Δημοκρατικ­ών, συμπεριλαμ­βανομένων και των χρημάτων για την ανέγερση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, κάτι το οποίο ο κ. Τραμπ θεωρεί απαραίτητο για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευ­ση και η διακίνηση ναρκωτικών. Αντ’ αυτού, οι διαπραγματ­ευτές προβλέπουν επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια για ασφάλεια των συνόρων, συμπεριλαμ­βανομένων χρημάτων για νέα τεχνολογία και συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής.

Η Βουλή και η Γερουσία

Η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων θα ψηφήσει πρώτη τη συμφωνία, στις αρχές της εβδομάδας, και η Γερουσία θα ακολουθήσε­ι πριν από τη χρονική προθεσμία της Παρασκευής. Εάν τελικά τα νέα μέτρα εγκριθούν έως το τέλος της εβδομάδας, το Κογκρέσο θα κληθεί να εστιάσει σε μία σειρά από νομοσχέδια που προβλέπουν τη χρηματοδότ­ηση της κυβέρνησης στη διάρκεια του επόμενου δημοσιονομ­ικού έτους που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

 ??  ?? Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει για φέτος κεφάλαια ύψους 30 δισ. δολ. για αμυντικούς σκοπούς των ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει για φέτος κεφάλαια ύψους 30 δισ. δολ. για αμυντικούς σκοπούς των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece