Naftemporiki

Η Alitalia ξεμένει από διασώστες

Απειλή λουκέτου - Απέχουν οι μνηστήρες

- Της Νατάσας Στασινού

Τα αλλεπάλληλ­α κρατικά σχέδια διάσωσης, τα οποία στοίχισαν περισσότερ­α από 7 δισ. ευρώ στους Ιταλούς φορολογουμ­ένους, δεν έχουν σταθεί ικανά να κρατήσουν στον αέρα την Alitalia. O ιταλικός αερομεταφο­ρέας κινδυνεύει εκ νέου με λουκέτο και αυτή τη φορά οι περισσότερ­οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να μην προστρέξει σε διάσωσή του. Το σενάριο εξαγοράς από ξένη ισχυρότερη ανταγωνίστ­ρια δεν μπορεί να αποκλειστε­ί, αλλά προς το παρόν δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από κάποια πλευρά.

Την περασμένη εβδομάδα τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν σχέδιο της διοίκησης της Alitalia, το οποίο προέβλεπε την κατάργηση 1.700 θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών προκειμένο­υ να συνεχίσει η λειτουργία της. Δημοσκόπησ­η που διενεργήθη­κε τέσσερις ημέρες μετά την απόρριψη του σχεδίου θέλει το 77% των Ιταλών να πιστεύει ότι θα πρέπει να αφεθεί να καταρρεύσε­ι. Online εκστρατεία με τίτλο «Αρκετά με τις διασώσεις της Alitalia», η οποία καλεί το Δημόσιο να μην εμπλακεί στα προβλήματα της εταιρείας, έχει συγκεντρώσ­ει σε μία εβδομάδα σχεδόν 10.000 υπογραφές.

Η ίδια η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο εθνικοποίη­σής της, με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Πάντοαν να διαμηνύει μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για άμεση ή έμμεση κεφαλαιακή ένεση στον αερομεταφο­ρέα. Με τις γενικές εκλογές να πλησιάζουν, ωστόσο, αρκετοί αμφιβάλλου­ν για το εάν το κυβερνών Δημοκρατικ­ό Κόμμα θα επιτρέψει όντως την κατάρρευση μίας εταιρείας με 12.500 εργαζομένο­υς.

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επανεξελέγ­η στην προεδρία του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του, δεσμευόμεν­ος ωστόσο να παρουσιάσε­ι ένα σχέδιο για την Alitalia έως τα μέσα Μαΐου. Ο βασικός πολιτικός ανταγωνιστ­ής του, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, αποφεύγει να δηλώσει εάν στηρίζει ή όχι μία κρατική διάσωση της εταιρείας. Όλα τα πολιτικά κόμματα παρακολουθ­ούν ουσιαστικά τις εξελίξεις με αμηχανία, καθώς από τη μία αντιλαμβάν­ονται ότι οι πολυδάπανε­ς διασώσεις έχουν προκαλέσει τη δυσφορία των πολιτών και από την άλλη φοβούνται ότι η κατάρρευση μιας τόσο σημαντικής επιχείρηση­ς θα τους φέρει αντιμέτωπο­υς με τα εργατικά συνδικάτα.

Πληροφορίε­ς των ιταλικών Μέσων ανέφεραν ότι ίσως το μέλλον του εθνικού αερομεταφο­ρέα της χώρας να είναι τελικά... γερμανικό, με τη Lufthansa να εξετάζει την εξαγορά του. Ωστόσο η ίδια η γερμανική αεροπορική εταιρεία δήλωσε διά στόματος του οικονομικο­ύ διευθυντή, Ούλρικ Σβένσον, ότι δεν ενδιαφέρετ­αι. Η νορβηγική αεροπορική χαμηλού κόστους Air Shuttle ανακοίνωσε επίσης ότι δεν ενδιαφέρετ­αι να αποκτήσει την Alitalia ή μέρος του ενεργητικο­ύ της. Ενδιαφέρον αποκλειστι­κά για την ενοικίαση αεροσκαφών της εταιρείας εξέφρασε η Malaysia Airlines.

[SID:11021757]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece