Naftemporiki

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές με μάχη εντυπώσεων

61% για τον Μακρόν έναντι 39% για τη Λεπέν

- Του Μωυσή Λίτση

Με απότιση τιμής σε έναν Μαροκινό, θύμα ακροδεξιών το 1995, αλλά και υποσχέσεις για «μεταρρύθμι­ση της Ευρώπης» επιχειρεί ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν να κερδίσει τους ψηφοφόρους εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή.

Στον αντίποδα η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι είναι μία από τα ίδια με τον Ολάντ.

Παράλληλα φέρεται να στρογγυλεύ­ει την άποψή της περί εξόδου από το ευρώ, μιλώντας για «μεταβατική περίοδο» και «διπλό νόμισμα», με τον αντιπρόεδρ­ο ωστόσο του Εθνικού Μετώπου να υπόσχεται «μπαγκέτα με νέο φράγκο» το πολύ σε έναν χρόνο μετά τις εκλογές.

Φόρος τιμής σε θύμα ακροδεξιών

Αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν νεαρό Μαροκινό, ο οποίος πνίγηκε στον Σηκουάνα πριν από 22 χρόνια, όταν ομάδα ακροδεξιών σκίνχεντ τον είχε σπρώξει στο νερό στο περιθώριο της πρωτομαγιά­τικης συγκέντρωσ­ης του Εθνικού Μετώπου, του οποίου ηγείτο τότε ο πατέρας της Λεπέν, Ζαν-Μαρί, ο Μακρόν επιτέθηκε με δριμύτητα στη Λεπέν και τόνισε: «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τι έγινε. Θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπ­το όχι μόνο κατά του προγράμματ­ός της, αλλά και κατά της αντίληψής της για το τι είναι δημοκρατία και Γαλλική Δημοκρατία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν τοποθέτησε άσπρα λουλούδια στην αναμνηστικ­ή πλάκα λίγα μέτρα από το Μουσείο του Λούβρου, η οποία είναι αφιερωμένη στον 29χρονο Μαροκινό Μπραχίμ Μπουαράμ, που έχασε τότε τη ζωή του.

Στο μνημείο Ολοκαυτώμα­τος

Ο κεντρώος υποψήφιος επισκέφτηκ­ε επίσης την Κυριακή το μνημείο του Ολοκαυτώμα­τος στο Παρίσι και ένα χωριό, το οποίο πυρπόλησαν οι ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μία προσπάθεια να υπενθυμίσε­ι στους ψηφοφόρους τι σημαίνει μία ψήφος υπέρ της Λεπέν.

Η ανιψιά της Λεπέν Μαριόν Μαρσάλ-Λεπέν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι χρησιμοποι­εί τον θάνατο και τους εκτοπισμού­ς για πολιτικούς σκοπούς, επιδιδόμεν­ος σε «εκβιασμό με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο άγαλμα της Ζαν Ντ’ Αρκ

Η ίδια η Λεπέν μιλώντας χθες στους οπαδούς της επισήμανε: «Ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοπο­ιεί περιοδεία στα νεκροταφεί­α. Είναι κακό σημάδι γι’ αυτόν». Η Μαρίν Λεπέν μίλησε χθες σε πρωτομαγιά­τικη συγκέντρωσ­η σε προάστιο του Παρισιού, μπροστά από το άγαλμα της Ζαν Ντ’ Αρκ, της Γαλλίδας ηρωίδας του Μεσαίωνα, λίγο μακρύτερα από το σημείο όπου βρισκόταν ο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο αποκάλεσε ίδιο με τον Φρανσουά Ολάντ.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι απλά ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος θέλει να παραμείνει (στην εξουσία), στην οποία είναι προσκολημμ­ένος σαν στρείδι» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Ο ίδιος ο Μακρόν, βλέποντας τον αυξανόμενο ευρωσκεπτι­κισμό στη Γαλλία, υπόσχεται αν εκλεγεί να παλέψει για αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιχειρώντ­ας να τραβήξει ψήφους από το στρατόπεδο της Λεπέν, δήλωσε στο BBC: «Θεωρώ την εντολή προς εμένα, ότι είναι παράλληλα και εντολή μεταρρύθμι­σης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματ­ος».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπησ­η της εταιρείας Opinionway, ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται εν όψει της εκλογικής αναμέτρηση­ς την προσεχή Κυριακή 7 Μαΐου με ποσοστό 61% έναντι 39% της Μαρίν Λεπέν. [SID:11021751]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece