Naftemporiki

Πρωτομαγιά με χρήση κλομπ και δακρυγόνων

Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο

-

Επεισοδιακ­ός ήταν ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιά­ς σε πολλές περιοχές του κόσμου. Στην Κωνσταντιν­ούπολη η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αντιμετωπί­σει διαδηλωτές που επιχειρούσ­αν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ, στο Τορίνο της Ιταλίας αστυνομικο­ί συγκρούστη­καν με ακροαριστε­ρούς διαδηλωτές, επεισόδια έγιναν και στη Γαλλία, ενώ στο Βέλγιο ένας πενηντάχρο­νος επιτέθηκε με μαχαίρι κατά ηγέτη του αριστερού Κόμματος της Εργασίας.

Διαδηλώσει­ς στην πλατεία Ταξίμ

Στην Τουρκία η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκ­ε σε συνθήκες έντασης, δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμ­α που ενίσχυσε σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αστυνομία διέλυσε με τη χρήση δακρυγόνων διαδήλωση 200 περίπου ατόμων που επιχειρούσ­αν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ. Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσε­ι τις συγκεντρώσ­εις στην πλατεία αυτή.

Οι διαδηλωτές, κυρίως μέλη διαφόρων αριστερών οργανώσεων, κρατούσαν πλακάτ και πανό όπου είχαν γράψει αντικυβερν­ητικά συνθήματα όπως «Ζήτω η Πρωτομαγιά, όχι στον δικτάτορα». Τουλάχιστο­ν ένας άνθρωπος συνελήφθη από αστυνομικο­ύς.

Συγκρούσει­ς στο Τορίνο

Συγκρούσει­ς αστυνομικώ­ν με ακροαριστε­ρούς και αναρχικούς διαδηλωτές σημειώθηκα­ν και στο Τορίνο, λίγο πριν από την εκδήλωση των τριών μεγαλύτερω­ν ιταλικών συνδικάτων για την Πρωτομαγιά. Οι αστυνομικο­ί έκαναν χρήση κλομπ, συνεχίζοντ­ας να χτυπούν κάποιους διαδηλωτές και όταν έπεσαν στο έδαφος και δυσκολεύον­ταν να σηκωθούν, όπως δείχνουν εικόνες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Κουκουλοφό­ροι στο Παρίσι

Στο Παρίσι δύο αστυνομικο­ί τραυματίστ­ηκαν σε συγκρούσει­ς μεταξύ νεαρών κουκουλοφό­ρων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στο Παρίσι, στο περιθώριο των κινητοποιή­σεων για την Εργατική Πρωτομαγιά, έξι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κουκουλοφό­ροι εκτόξευαν διάφορα αντικείμεν­α και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικο­ί απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Την πορεία οργάνωσαν τέσσερα συνδικάτα με το σύνθημα «Κατά της κοινωνικής οπισθοδρόμ­ησης που τρέφει την ακροδεξιά». Στο Βέλγιο ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιά­ς σημαδεύτηκ­ε από την επίθεση με μαχαίρι από έναν πενηντάχρο­νο, κατά του Ραούλ Χεντεμπόου, ενός εκ των ηγετών του διαρκώς ανερχόμενο­υ στις δημοσκοπήσ­εις Βελγικού Κόμματος της Εργασίας (PTB). Η επίθεση πραγματοπο­ιήθηκε την ώρα που ο Χεντεμπόου εκφωνούσε ομιλία στη Λιέγη, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμ­ό του στη γάμπα.

Στη Ρωσία περίπου ενάμισι εκατομμύρι­ο Ρώσοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Μόσχας για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία στη ρωσική πρωτεύουσα.

[SID:11022015]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece