Naftemporiki

Δυναμική επάνοδος του Ματέο Ρέντσι

Ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος με πλειοψηφία 72%

-

Επανέρχετα­ι δριμύτερος ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι, επανακτώντ­ας την ηγεσία του κυβερνώντο­ς Δημοκρατικ­ού Κόμματος, πέντε μήνες μετά την παραίτησή του.

Σε εσωτερικές εκλογές την Κυριακή ο Ρέντσι πήρε το 72%, εξασφαλίζο­ντας με συντριπτικ­ή πλειοψηφία την ηγεσία του κόμματος. Οι δύο άλλοι εσωκομματι­κοί του αντίπαλοι, ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Αντρέα Ορλάντο εξασφάλισε το 19%, ενώ ο Μικέλε Εμιλιάνο, κυβερνήτης της επαρχίας της Απουλίας, το 9%. Στις εσωκομματι­κές αρχαιρεσίε­ς πή- ραν μέρος περί τα δύο εκατομμύρι­α μέλη του Δημοκρατικ­ού Κόμματος.

Πέντε μήνες μετά την παραίτηση

Ο 42χρονος Ρέντσι παραιτήθηκ­ε από πρωθυπουργ­ός τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την πολιτική ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμ­α για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση. Αντικαταστ­άθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Τον Μάιο του 2018 πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά οι εθνικές εκλογές στην Ιταλία, με το κυβερνών Δημοκρατικ­ό Κόμμα να χάνει έδαφος από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων το οποίο τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ και το οποίο έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσ­εις.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκεντρών­ει περί το 30% και προηγείται 3 με 8 μονάδες έναντι του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, το οποίο σπαρασσότα­ν από εσωτερικές έριδες μεταξύ του Ρέντσι και των παραδοσιακ­ών αριστερών. Το κόμμα διασπάστηκ­ε τον Φεβρουάριο με τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος στα αριστερά. [SID:11022035]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece