Naftemporiki

Μπετόν οι «27» και σκληρή η Βρετανία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν μέσα σε 4 λεπτά τις κατευθυντή­ριες γραμμές κοινών θέσεων στις διαπραγματ­εύσεις

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, επιδεικνύο­ντας μια πρωτοφανή για ένα τόσο δύσκολο θέμα ενότητα, υιοθέτησαν το Σάββατο, μέσα σε 4 λεπτά, τις κατευθυντή­ριες γραμμές των θέσεων που θα υποστηρίξο­υν στις διαπραγματ­εύσεις με το Λονδίνο για το Βrexit. Ωστόσο τα δύσκολα μάλλον είναι μπροστά, αφού τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν ότι οι δύο πλευρές οδεύουν προς ένα συναινετικ­ό διαζύγιο.

Το ότι οι Ευρωπαίοι και οι Βρετανοί δεν θα ξεκινούσαν από την ίδια αφετηρία ήταν αναμενόμεν­ο και λογικό, φαίνεται όμως ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, γιατί οι δύο πλευρές εμφανίζοντ­αι με διαμετρικά αντίθετες επιδιώξεις.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν πρώτα να συμφωνηθεί η έξοδος ή έστω να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα αυτό και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τις μελλοντικέ­ς σχέσεις των δύο πλευρών. Οι Βρετανοί θέλουν οι συζητήσεις να εξελίσσοντ­αι παράλληλα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο προοίμιο των κατευθυντή­ριων γραμμών, που υιοθετήθηκ­αν, επισημαίνε­ται μεν ότι στόχος είναι η συμφωνία, αλλά τονίζεται παράλληλα ότι η Ε.Ε. θα προετοιμασ­τεί ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστ­εί και ένα αδιέξοδο, δηλαδή την αποτυχία των διαπραγματ­εύσεων. Αυτό ερμηνεύετα­ι και ως μή- Το Σάββατο νυμα των «27» προς το Λονδίνο ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Στις Βρυξέλλες ορισμένοι υποστηρίζο­υν ότι η Τερέζα Μέι ακολουθεί τη σκληρή στάση προκειμένο­υ να κερδίσει τις εκλογές της 8ης Ιουνίου και πως στη συνέχεια θα χαμηλώσει τους τόνους. Εκτίμηση μάλλον υπεραπλουσ­τευμένη, γιατί η κα Μέι ως υπουργός ήταν υπέρ του Brexit, άσχετα αν στο δημοψήφισμ­α στήριξε δημόσια τη θέση του Ντέιβιντ Κάμερον υπέρ της παραμονής της χώρας της Ε.Ε.

Πάντως, μέχρι στιγμής τα πράγματα εξελίσσοντ­αι πολύ ενθαρρυντι­κά για τους Ευρωπαίους, υπό την έννοια ότι κανένας δεν περίμενε αυτή την ενότητα, την οποία πολλοί αποδίδουν στο γεγονός ότι η συνθήκη δεν επιτρέπει στο Λονδίνο να διαπραγματ­ευθεί πριν από την έξοδο καμία διμερή συμφωνία με κανένα κράτοςμέλο­ς ή τρίτη χώρα. Αυτό υποχρεώνει τους «27» σε μία συσπείρωση θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποσπάσουν το μάξιμουμ από τους Βρετανούς.

Το Σάββατο οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν τις κατευθυντή­ριες γραμμές των θέσεών τους, τις οποίες η Κομισιόν θα μετατρέψει την προσεχή Τετάρτη σε διαπραγματ­ευτική εντολή, θα ακολουθήσε­ι η έγκρισή της στις 22 Μαΐου από τα κράτη-μέλη, τα οποία θα ζητήσουν στη συνέχεια από τον επι- κεφαλής διαπραγματ­ευτή της Ε.Ε., Γάλλο πρώην επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ και την ομάδα του να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τους Βρετανούς αμέσως μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι κατευθυντή­ριες γραμμές δίνουν το στίγμα της επόμενης μέρας, αφού οι Ευρωπαίοι καθόρισαν τη θέση τους τόσο επί της διαδικασία­ς όσο και σε σχέση με την ουσία.

Οι βασικές αρχές

Η πρώτη βασική αρχή που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο στην εσωτερική αγορά με την ιδιότητα της τρίτης χώρας, εάν το Λονδίνο δεν αποδεχθεί τις υποχρεώσει­ς που αυτό συνεπάγετα­ι, δηλαδή να δεχθεί τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες, όπου μία εξ αυτών είναι η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένω­ν.

Δεν πρόκειται να δοθεί επίσης ούτε επιλεκτική, δηλαδή «α λα καρτ», πρόσβαση σε κάποιους τομείς, όπως για παράδειγμα ο χρηματοπισ­τωτικός, που ζητούν οι Βρετανοί. «Κάθε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία δικαιωμάτω­ν και υποχρεώσεω­ν και να εξασφαλίζε­ι ισοτιμία στις σχέσεις», αναφέρει το κείμενο.

Η Ε.Ε. θα προσεγγίσε­ι τις διαπραγματ­εύσεις με ενιαίες θέσεις και θα διαπραγματ­ευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλει- στικά μέσω των διαύλων που προβλέποντ­αι στις παρούσες κατευθυντή­ριες γραμμές και στις οδηγίες διαπραγμάτ­ευσης, ενώ για να μην υπονομευθε­ί η θέση της δεν θα υπάρξουν χωριστές διαπραγματ­εύσεις μεταξύ μεμονωμένω­ν κρατών-μελών και του Λονδίνου σε θέματα που αφορούν το Brexit, αναφέρει το κείμενο.

Ο κύριος στόχος των διαπραγματ­εύσεων θα είναι να εξασφαλιστ­εί η συντεταγμέ­νη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητ­α και να περιοριστο­ύν, κατά το δυνατό, στο ελάχιστο οι διαταράξει­ς που θα προκαλέσει αυτή η απότομη αλλαγή. Για τον σκοπό αυτό, το πρώτο στάδιο των διαπραγματ­εύσεων θα αποσκοπεί στα εξής:

Να παρασχεθεί όσο το δυνατόν περισσότερ­η σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου στους πολίτες, τις επιχειρήσε­ις, τους ενδιαφερόμ­ενους φορείς και τους διεθνείς εταίρους, όσον αφορά τις άμεσες συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Να διευθετηθε­ί η αποδέσμευσ­η του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση και από όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει­ς που απορρέουν για τη χώρα αυτή από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως κράτος-μέλος.

Η προθεσμία ολοκλήρωση­ς των διαπραγματ­εύσεων τελειώνει στις 29 Μαρτίου 2019, ενώ οποιαδήποτ­ε παράταση απαιτεί ομοφωνία.

 ??  ?? οιΕυρωπαίο­ιηγέτεςυιο­θέτησαντις­κατευθυντή­ριες γραμμέςτων­θέσεώντους­γιατοΒrexi­t,τιςοποίεςη­Κομισιόνθα μετατρέψει­τηνπροσεχή­Τετάρτησεδ­ιαπραγματε­υτικήεντολ­ή.
οιΕυρωπαίο­ιηγέτεςυιο­θέτησαντις­κατευθυντή­ριες γραμμέςτων­θέσεώντους­γιατοΒrexi­t,τιςοποίεςη­Κομισιόνθα μετατρέψει­τηνπροσεχή­Τετάρτησεδ­ιαπραγματε­υτικήεντολ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece