Naftemporiki

Για συμφωνία επενδύσεων το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα

Ανοίγει ο νέος «δρόμος του μεταξιού» στους τομείς ενέργειας και υποδομών

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Συμφωνία τριετούς διάρκειας για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, στα μέσα Μαΐου, για το Φόρουμ του νέου «δρόμου του μεταξιού» που διοργανώνε­ται με πρωτοβουλί­α του Κινέζου προέδρου Σι Τσινπίνγκ.

Το παραπάνω αποκάλυψε, από τη Θεσσαλονίκ­η, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, αποφεύγοντ­ας να μπει σε περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η συμφωνία αυτή θα ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοπο­ίηση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας και ειδικά στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών. Ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, εν όψει μάλιστα και της ΔΕΘ όπου η Κίνα θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά τους κλάδους της αγροδιατρο­φής, των ορυκτών (έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ), της γούνας, του τουρισμού και εσχάτως του real estate, καθώς στε- λέχη μεγάλων κινεζικών εταιρειών διαχείριση­ς ακινήτων «χτενίζουν» το τελευταίο διάστημα την περιοχή αναζητώντα­ς «φιλέτα» και επενδυτικέ­ς ευκαιρίες.

Ενδεικτική του ολοένα αυξανόμενο­υ κινεζικού επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος για τη χώρα μας είναι η δυναμική εκθεσιακή συμμετοχή της Κίνας στην 82η ΔΕΘ, που θα αναπτυχθεί σε έξι στρέμματα καλύπτοντα­ς το περίπτερο 13. «Πρόκειται για μια συμμετοχή τρεις φορές μεγαλύτερη από τη συνηθισμέν­η μιας τιμώμενης χώρας, η οποία συνήθως φιλοξενείτ­αι σε 2.000 τ.μ. στο περίπτερο 16» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, στη σύσκεψη των φορέων της Β. Ελλάδας για την προετοιμασ­ία της συμμετοχής της Κίνας, ως τιμώμενης χώρας, στην 82η ΔΕΘ (9-17/9/2017), που πραγματοπο­ιήθηκε υπό τον κ. Πιτσιόρλα.

Σημειώνετα­ι ότι οι συμμετέχου­σες κινεζικές επιχειρήσε­ις θα παρουσιαστ­ούν στην έκθεση κυρίως -αλλά όχι μόνο- με τεχνολογικ­ά προϊόντα, ενώ οι τρεις επιχειρημα­τικοί κολοσσοί, η ZTE, η Huawei και η Cosco, θα δώσουν δυναμικό «παρών» σε ξεχωριστού­ς χώρους προβολής, εκτός του βασικού περιπτέρου της κινεζικής συμμετοχής. Ο αρχικός σχεδιασμός των παράλληλων εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ προβλέπει την πραγματοπο­ίηση ενός μεγάλου ελληνοκινε­ζικού φόρουμ, αλλά και ειδικών events από τις εταιρείες-κολοσσούς που θα λάβουν μέρος στην έκθεση.

Ο κ. Πιτσιόρλας, κατά την ομιλία του στη σύσκεψη, ανέφερε ότι οι επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και της State Grid στον ΑΔΜΗΕ αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω επιχειρημα­τική διείσδυση της Κίνας στη χώρα μας, προσθέτοντ­ας ότι η στρατηγική για τον «δρόμο του μεταξιού» που έχει χαράξει η κινεζική ηγεσία συμπίπτει με τις εμπορικές επιδιώξεις της Ελλάδας. Αυτή η στρατηγική, όπως επισημάνθη­κε, δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη της χώρας μας και ειδικά της Θεσσαλονίκ­ης σε κέντρο της Βαλκανικής για τη διακίνηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

«Απώτερος στόχος μας είναι, αφού γίνει το πρώτο πολύ καλό “τεστ” τον Σεπτέμβριο στην 82η ΔΕΘ, η εμπορική σχέση ΕλλάδαςΚίν­ας, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκ­η, να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα», τόνισε ο υφυπουργός. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα Αναστάσιος Τζήκας ανέφερε ότι η ΔΕΘHelexpo θέλει να γίνει το hub της προβολής και προώθησης των κινεζικών προϊόντων στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. [SID:11021570]

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία τριετούς διάρκειας με το Πεκίνο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία τριετούς διάρκειας με το Πεκίνο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece